Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;

Bitcoin: Το μέλλον των συναλλαγών ή η μεγαλύτερη «πυραμίδα» του 21ου αιώνα;
Θα μπορούσε το Bitcoin να σώσει την παγκόσμια οικονομία;  Τα υπέρ και τα κατά του ψηφιακού νομίσματος.

Όταν από την κυπριακή διάσωση (;) κι εντεύθεν άρχισε να μπολιάζει μέσα μας η ιδέα ότι οι τραπεζικές μας καταθέσεις ουδόλως είναι σίγουρες και ασφαλείς, ξεκίνησε μια νέα εποχή για το Bitcoin.

Για όσους δεν το έχετε ξανακούσει, πρόκειται για ένα άυλο, αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, που δημιουργήθηκε το 2009, διαμορφώνεται από έναν κρυπτογραφικό κώδικα ανοιχτού τύπου, δεν μπορεί να πλαστογραφηθεί και στη διακίνηση του δεν εμπλέκονται χρηματοοικονομικές αρχές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή κυβερνήσεις.

Βασίζεται σε ένα δίκτυο «συνεργαζόμενων» υπολογιστών peer-to-peer (Ρ2Ρ) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου (στην ιστοσελίδα του Bitcoin υπάρχει αναλυτική λίστα ιστοσελίδων όπου δέχονται σχετικές συναλλαγές).

Διαβάστε: Η ελληνική ιστορία σε ένα application

Το Κυπριακό «σοκ» έδωσε ώθηση στο bitcoin
Λίγο μετά την ανακοίνωση του κυπριακού «κουρέματος» των καταθέσεων, η αξία του ψηφιακού νομίσματος δεκαπλασιάστηκε από τα 20 δολάρια που ήταν στις αρχές του χρόνου και ο συνολικός του όγκος στη διαδικτυακή αγορά έφθασε αίφνης το 1 δισ.!

Στην Ισπανία, οι αναζητήσεις στο Google και τα downloads για το Bitcoin χτύπησαν «κόκκινο»,  στην αγωνιώδη προσπάθεια των καταθετών να βρουν μια έξοδο κινδύνου.

Σήμερα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί τα 11.000.000 Bitcoins. Ήδη, μία εταιρία με την επωνυμία Bitcoin ΑΤΜ έκανε παραγγελίες για περισσότερα από 300 μηχανήματα ανάληψης, σε πάνω από 300 χώρες, μέσω των οποίων οι κάτοχοι των Bitcoins θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν σε νομίσματα ή αντιστρόφως!

Η αξία του δεν αποκλείεται να πέσει τελικά στα …τάρταρα, όμως, ανεξαρτήτως του τι θα απογίνει το ίδιο το Bitcoin, η περίπτωσή του καταδεικνύει πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχθεί ένα ευρέως αποδεκτό ψηφιακό νόμισμα στην σημερινή οικονομία.

Διαβάστε: Πόσο αξίζει ένα like στο facebook

Στο στόχαστρο των αρχών το «ανταλλακτήριο» του Bitcoin
Ένα σοβαρό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι -καθώς κινείται εκτός των ορίων κυβερνητικής ρύθμισης -προσφέροντας στον χρήστη ανωνυμία- το Bitcoin μπορεί να γίνει ένα τεράστιο «πλυντήριο» για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Σήμερα τις περισσότερες υποψίες συγκεντρώνουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η φοροδιαφυγή.

Ήδη, στα τέλη Μαϊου η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε το «πάγωμα» κεφαλαίων στο Mt. Gox, το μεγαλύτερο διαδικτυακό «ανταλλακτήριο» του Bitcoin, που κατά τις αμερικανικές αρχές δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια για την μεταφορά και ανταλλαγή συναλλάγματος, όπως έχουν για παράδειγμα η PayPal και η Western Union.

Ωστόσο, «είναι η εγκληματική δραστηριότητα και όχι η νέα τεχνολογία που θα πρέπει να μπουν στο στόχαστρο», υπογραμμίζουν διεθνείς αναλυτές και εκτιμούν ότι για το ίδιο το Bitcoin, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι τόσο η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων, όσο ο ανταγωνισμός. Όπως ισχύει για κάθε νόμισμα, η αξία του εξαρτάται από τον αριθμό των χρηστών του. Το να είναι κανείς πρωτοπόρος στη δημιουργία ενός αντίστοιχου δικτύου είναι σαφώς πλεονέκτημα. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Bitcoin να έχει την ίδια τύχη με το MySpace, τον ετοιμοθάνατο πρόγονο του Facebook…