Bίτσας: «Σε μια εβδομάδα θα πρέπει να έχει αδειάσει η Ειδομένη»

Bίτσας: «Σε μια εβδομάδα θα πρέπει να έχει αδειάσει η Ειδομένη»
Πρόσφυγες προσπαθούν να ζεσταθούν με φωτιά που έχουν ανάψει, στον καταυλισμό προσφύγων της Ειδομένης, στα σύνορα της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ, Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016. Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη, τίποτα απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα. Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙ

«Θα πρέπει όμως να πειστούν οι ίδιοι και όχι να χρησιμοποιηθεί βία» δήλωσε ο συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

«400 άτομα έφυγαν χθες από την Ειδομένη για κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει το θέμα της Ειδομένης να έχει λήξει. Θα πρέπει όμως – είπε – να πειστούν οι ίδιοι και όχι να χρησιμοποιηθεί βία.

Ο κ Βίτσας πρόσθεσε ακόμα ότι «θα είμαστε έτοιμοι στο τέλος της άλλης εβδομάδας να έχουμε ολοκληρώσει δομές φιλοξενίας 50.000 ατόμων».

«Οι πρόσφυγες στα σύνορα περιμένουν την έκβαση της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 του μηνός, ελπίζοντας να ανοίξουν τα σύνορα», όπως επιπλέον τόνισε.

Συνολικά από την Ειδομένη έχουν αποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες για κέντρα Φιλοξενίας περίπου 1.000 άτομα.

Ανέφερε ακόμη ότι τα κέντρα γίνονται σε ανενεργά στρατόπεδα λέγοντας ότι η Θράκη πουθενά δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό για εθνικούς λόγους.

Σε σχέση με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ είπε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας τα υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις και δεν τίθενται υπό καμία αμφισβήτηση».