Black Friday με την Amazon να «πλήττεται» από απεργίες στην Ευρώπη

Black Friday με την Amazon να «πλήττεται» από απεργίες στην Ευρώπη
11 July 2023, Saxony, Leipzig: A Verdi flag flies in front of a distribution center of the online retailer Amazon. In the fight for a collective agreement, the trade union Verdi has called on employees in several German Amazon distribution centers to go on a warning strike. In Leipzig alone, between 250 and 300 employees took part on Wednesday, according to union sources. It was also decided to continue the warning strike until Saturday evening. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες έως και τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι της Amazon κατέβηκαν σε απεργία σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη την Παρασκευή, καθώς διεκδικούν υψηλότερες αμοιβές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το «Make Amazon Pay», μια εκστρατεία που συντονίζεται από την UNI Global Union, δήλωσε ότι οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 30 χώρες από τη Black Friday έως και τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι εργαζόμενοι σε 5 κέντρα διανομής της Amazon στη Γερμανία έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, κρατώντας κλειστά τα κέντρα διανομής και εμποδίζοντας να φτάσουν τα εμπορεύματα στις θυρίδες παραλαβής (box) για τους πελάτες.

Η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi πληροφόρησε ότι στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Amazon στη Λειψία, το Ράινμπεργκ, το Μπαντ Χέρσφελντ, το Ντόρτμουντ και το Κόμπλεντς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωπος της εταιρείας στη Γερμανία δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται με δίκαιους μισθούς, οι οποίοι ξεκινούν από 14 ευρώ την ώρα, ενώ λαμβάνουν και πρόσθετα επιδόματα. Επίσης, ενημέρωσε ότι οι παραδόσεις της Amazon για την Black Friday θα διεκπεραιωθούν από τα υπόλοιπα κέντρα διανομής και οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν εγκαίρως.

Παράλληλα, στο Ηνωμένο Βασίλειο 1.000 εργαζόμενοι της Amazon στο Κόβεντρυ απεργούν, όπως ανακοίνωσε η συνδικαλιστική οργάνωση GMB, με μισθολογικά αιτήματα. Οι απεργοί τόνισαν ότι θα προβούν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά της πολυεθνικής εταιρείας στο Λονδίνο.

Και πάλι εκπρόσωπος της διοίκησης ενημέρωσε ότι οι παραδόσεις των παραγγελιών έχουν δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθούν κανονικά μέσω άλλων κέντρων διανομής.

Στην Ισπανία, η συνδικαλιστική ομοσπονδία CCOO κάλεσε σε στάση 1 ώρας σε κάθε βάρδια στα κέντρα διανομής της εταιρείας του δισεκατομμυριούχου Τζεφ Μπέζος την ερχόμενη Δευτέρα, τελευταία ημέρα των προσφορών, η οποία είναι γνωστή ως Cyber Monday.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: