BlackRock: Αλλάζει το επενδυτικό κλίμα το 2022 – Εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές και εταιρείες

BlackRock: Αλλάζει το επενδυτικό κλίμα το 2022 – Εστίαση σε συγκεκριμένες μετοχές και εταιρείες
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα στρατηγική επενδύσεων προτείνει ο επενδυτικός κολοσσός BlacRock για το 2022: το stock picking, δηλαδή η εστίαση και η επιλογή συγκεκριμένων μετοχών, με σαφή χαρακτηριστικά, είναι σχεδόν μονόδρομος, αναφέρει σε ανάλυσή της, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα μακροοικονομικά στοχεία.

Το επόμενο έτος ίσως αποδειχθεί δύσκολη χρονιά για τα χρηματιστήρια: αβεβαιότητα, πανδημική κρίση, διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, επίμονος υψηλός πληθωρισμός και νομισματική σύσφιξη εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών συνιστούν ένα δυστοπικό περιβάλλον που… υπόσχεται πτώση.

Με άλλα λόγια, όπως αναφέρει και η BlackRock, το έργο των επενδυτών που κυνηγούν υψηλές αποδόσεις θα είναι πολύ δύσκολο.Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους 18 μήνες οι αγορές βρίσκονται σε εξαιρετικά ανοδική τροχιά, ωστόσο η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron επαναδιαμόρφωσε ένα περιβάλλον αστάθειας.

Σε αυτό το κλίμα, οι αναλυτές του επενδυτικού κολοσσού θεωρούν ότι οι προοπτικές για τις μετοχές το 2022 θα είναι πιο δύσκολες, όμως θα συνεχίσουν να σημειώνουν κέρδη όσο τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν αρνητικά.

«Αυτό θα είναι το κλειδί, πιστεύω, για πολλά πολλά χρόνια ακόμα, και αυτό σημαίνει ότι πιστεύω πως θέλετε ακόμα να εντάσσετε στο χαρτοφυλάκιό σας περιουσιακά στοιχεία και μετοχές αυξημένων αποδόσεων αλλά και κινδύνου.

Αλλά πρέπει πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες όσον αφορά το ποσό της απόδοσης που πρόκειται να έχετε τους επόμενους 12 μήνες», είπε ο ο συν-διευθύνων σύμβουλος Επενδύσεων της BlackRock’s Fundamental Equity Group, Nigel Bolton.

Η BlackRock αναμένει ότι οι μετοχές θα παρέχουν υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις τους επόμενους 12 μήνες – ένα πιο μέτριο περιβάλλον σε σχέση με το ράλι που παρατηρήθηκε από την έναρξη της ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τον CIO της εταιρείας, οι επενδυτές, αντί να συνεχίσουν να εστιάζουν στο trading αξίας ή ανάκαμψης, ευνοώντας ορισμένους τομείς όπως ο χρηματοοικονομικός ή η ενέργεια και να επιλέγουν «χαρτιά» με βάση τις χαμηλές αποτιμήσεις τους και την ευθυγράμμιση με την οικονομική ανάκαμψη, θα πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση το 2022.

«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου μπορούν να αλλάξουν και να έχουν ένα πολύ καλύτερο μέλλον σε σύγκριση με τα επίπεδα αποτίμησής τους», είπε o Nigel Bolton, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «νικητές» και «χαμένοι» σε όλους τους τομείς, σε όλη την αγορά.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι το θέμα για τo 2022 θα είναι η επιλογή συγκεκριμένων μετοχών.Θα είναι μια καλή χρηματιστηριακή χρόνια, πιστεύω, για μεμονωμένες εταιρείες, δεν θα επηρεάσουν την κατάσταση τα μακροοικονομικά ζητήματα».

Οι δυσχέρειες που υπάρχουν στις εφοδιαστικές αλυσίδες αποτελούν βασική ανησυχία για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο, καθώς η αναζωπύρωση της ζήτησης ξεπερνά την ανάκαμψη της προσφοράς υπό το πρίσμα της επανεκκίνησης των οικονομιών.

Ο Bolton είπε ότι οι εταιρείες που έχουν διαφοροποιημένη βάση εφοδιασμού και έχουν συμπεριφερθεί καλά στους προμηθευτές τους τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει μεγαλύτερη ικανότητα σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

«Στην πραγματικότητα ωφελούνται σε αυτό το περιβάλλον.Νομίζω δε ότι αυτό το περιβάλλον θα είναι δύσκολο για αρκετό καιρό ακόμα, επομένως η διαφοροποίηση της προσφοράς θα είναι πολύ σημαντική», είπε ο Bolton, καταλήγοντας:«Έχουμε απομακρυνθεί από την εποχή του… ακριβώς εγκαίρως, τώρα είναι η εποχή… για κάθε περίπτωση.

Και αυτό σημαίνει ελαφρώς υψηλότερο κόστος.Αλλά θεωρώ ότι οι εταιρείες που έχουν καλή διαχείριση και είναι διαφοροποιημένες, θα εξακολουθούν να τα πηγαίνουν πολύ καλά».