BlackRock: Οι επενδυτές πρέπει να ετοιμάζονται για μια νέα πραγματικότητα

BlackRock: Οι επενδυτές πρέπει να ετοιμάζονται για μια νέα πραγματικότητα
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση της έκθεσης σε περιουσιακά στοιχεία, εν μέσω επιδεινούμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών, συστήνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock. Κύρια πηγή κινδύνου το σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα. Φυσικά, ο πληθωρισμός που καλπάζει αποτελεί αγκάθι…

Το συνεχιζόμενο sell off τόσο στη Wall Street όσο και στις υπόλοιπες αγορές δείχνει ότι οι επενδυτές προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock «βλέπει» ευκαιρίες στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα…

Τα ομόλογα, γενικά, δεν είναι ελκυστικά σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού και, επομένως, ο επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση underweight για αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, ως θετικά στοιχεία υπογραμμίζονται:

Πρώτον, η δέσμευση της ΕΚΤ να συνεχίσει να υποστηρίζει τα ομόλογα των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως η ενεργειακή κρίση θα αποτρέψει την κεντρική τράπεζα να εξομαλύνει γρήγορα την πολιτική της.

Δεύτερον, τα υψηλά τοκομερίδια, που φτάνουν έως 4%, ακόμα και σε ομόλογα που επενδυτική βαθμίδα.

Επισημαίνεται πως στις ΗΠΑ η καμπύλης απόδοσης παρουσιάζει κλιμάκωση σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες λήξεις.

H μεγάλη εικόνα…

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το παγκόσμιο ενεργειακό σοκ και ο κίνδυνος η Fed να καταπολεμήσει επιθετικά τον πληθωρισμό έχουν πυροδοτήσει μια σειρά από επανεκτιμήσεις μακρο-σεναρίων μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

Η βασική αιτία είναι οι ανατιμήσει, σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά. Ξεκίνησε ως ένα σοκ προσφοράς, μετά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ένα ευρύ σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων.

Ως αποτέλεσμα, η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες τώρα με μια δύσκολη επιλογή: η καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων σημαίνει αύξηση των επιτοκίων σε τέτοιο επίπεδο, που η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας θα… καταστραφούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock θεωρεί ότι η Fed τελικά δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το ουδέτερο επίπεδο, δηλαδή αθροιστικά γύρω στο 2% – ένα επίπεδο που ούτε τονώνει ούτε μειώνει την οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει με τον πληθωρισμό, που βλέπουμε να σταθεροποιείται σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι πριν από την Covid.

Εύλογα, αν οι παραπάνω συλλογισμοί ισχύσουν, το σύνολο των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι ιστορικά χαμηλό, δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού.

«Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούμε να προτιμάμε τις μετοχές έναντι του σταθερού εισοδήματος».

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί.

Το σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων πρόκειται να πλήξει την ανάπτυξη, ειδικά στην Ευρώπη και στις αναδυόμενες αγορές που είναι εισαγωγείς εμπορευμάτων.

Η Fed δικαίως εξομαλύνει την πολιτική, αλλά θα μπορούσε να πατήσει φρένο στην οικονομία εάν επιλέξει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Η πτώση του πληθωρισμού στα προ του Covid επίπεδα πιθανότατα σημαίνει ύφεση, όπως προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα.

Και οι προοπτικές ανάπτυξης για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιδεινώνονται γρήγορα εν μέσω εκτεταμένων lockdown, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του Covid.

Συμπέρασμα: Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την BlackRock, οι επενδυτές πρέπει να μειώσουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου που έχουν στην κατοχή τους εν μέσω του σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων, της επιδείνωσης της ανάπτυξης στην Κίνα και των σκληρών trade off για τις κεντρικές τράπεζες.

Από την άλλη, ο οίκος συστήνει αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων και αμερικανικών μετοχών.