BlackRock: Η εξομάλυνση του πληθωρισμού σημαίνει συντριβή της ζήτησης με ύφεση

BlackRock: Η εξομάλυνση του πληθωρισμού σημαίνει συντριβή της ζήτησης με ύφεση
epa08937078 (FILE) - A view of the offices of the investment management firm BlackRock in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). BlackRock, the the world's largest fund, will publish their 4th quarter 2020 results on 14 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774124 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Υπολογίζουμε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι εάν η ζήτηση συρρικνωθεί κατά 2%» υποστηρίζει η BlackRock.

Δυσοίωνος εμφανίζεται για άλλη μία φορά με πρόσφατο ενημερωτικό του σημείωμα ο επενδυτικός κολοσσος BlackRock, αφού όπως υποστηρίζει «η εξομάλυνση του πληθωρισμού σημαίνει συντριβή της ζήτησης με ύφεση».

«Υπολογίζουμε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι εάν η ζήτηση συρρικνωθεί κατά 2%» υποστηρίζει η BlackRock, που προσθέτει:

«Η Fed θα εκπλαγεί από τη ζημιά που θα προκληθεί στην ανάπτυξη από τη νομισματική σύσφιξή της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία, βρισκόμαστε σε νέο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hall φάνηκε να αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι δεν δίνουν προτεραιότητα στις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η προσπάθεια αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων» επισημαίνει η ΒlackRock. 

Φαίνεται ότι δεν σκοπεύουν, προς το παρόν, να διαχειριστούν την απότομη αντιστάθμιση μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης, που, αν μη τι άλλο, είναι μεγάλη υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, λέει ο επενδυτικός κολοσσός, η επιστροφή του πληθωρισμού στους στόχους των κεντρικών τραπεζών σημαίνει συντριβή της ζήτησης με ύφεση.

Και αυτά είναι «κακά νέα» για τα assets…

Σε περιδίνηση η μεγαλύτερη οικονομία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την BlackRock, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δηλαδή αυτή των ΗΠΑ, είναι σε περιδίνηση και στις αρχές του 2023 αναμένεται να εισέλθει, εκ των πραγμάτων, σε υφεσιακό περιβάλλον.

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, το κατέστησε ιδιαίτερα σαφές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Jackson Hall:

Δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά τη νομισματική σύσφιξη.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα: τη χαμηλή παραγωγική ικανότητα.

Και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η Fed μπορεί να μειώσει γρήγορα τον πληθωρισμό είναι να αυξήσει τα επιτόκια αρκετά υψηλά ώστε να αναγκάσει τη ζήτηση να μειωθεί κατά περίπου 2%.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το μεγάλο κόστος για την ανάπτυξη ή την ασυνήθιστη φύση των περιορισμών στην αγορά εργασίας λόγω της πανδημίας.

«Υπολογίζουμε ότι 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι εάν η ζήτηση συρρικνωθεί κατά 2%» υποστηρίζει η BlackRock, που προσθέτει:

«Η Fed θα εκπλαγεί από τη ζημιά που θα προκληθεί στην ανάπτυξη από τη νομισματική σύσφιξή της.

Όταν η Fed δει τον πόνο, πιστεύουμε ότι θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Όμως τότε θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας ενώ παράλληλα η μείωση δεν θα είναι αρκετά βαθιά για να περιοριστεί ο πληθωρισμός στο 2%.

Αντίθετα, ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 3%.

Τι γίνεται στην Ευρώπη;

Αντίθετα, η Ευρώπη είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία, αναφέρει η BlackRock, καθώς η Γηραιά Ήπειρος θα περιπέσει σε ύφεση λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, μέχρι το τέλος του έτους, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ωθήσουν τη ζώνη του ευρώ σε βαθιά οικονομική συρρίκνωση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εμφανίζεται εξίσου αποφασισμένη με τη Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια.

Στο Jackson Hole, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel, αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ της τιθάσευσης του πληθωρισμού και της διατήρησης της ανάπτυξης.

Ωστόσο, θεωρεί πως είναι απαραίτητη μια προσέγγιση «ισχυρού ελέγχου» στη νομισματική πολιτική, επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού με οποιοδήποτε κόστος.

Σε αυτό το πλαίσιο, «πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξηθεί κατά 0,75% στις 8 Σεπτεμβρίου». «Όμως, όπως και η Fed, η ΕΚΤ δεν κατανοεί την πλήρη έκταση της ύφεσης που απαιτείται για τη συντριβή του πληθωρισμού.

Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, αλλά θα σταματήσει, όταν βρεθεί αντιμέτωπη με τη σοβαρότητα της ύφεσης.

Συμπέρασμα…

Αλλά, τι σημαίνουν όλα αυτά για τις επενδύσεις; διερωτάται η BlackRock. Το βασικό συμπέρασμα είναι το εξής: Το νέο καθεστώς απαιτεί συχνότερες προσαρμογές στα χαρτοφυλάκια.

Ο χρονικός ορίζοντας είναι επίσης βασικός. «Βραχυπρόθεσμα, είμαστε underweight για μετοχές, καθώς τα μακροοικονομικά δεδομένα επιδεινώνονται».

Οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται έτοιμες να αυστηροποιήσουν υπερβολικά την πολιτική τους και να σταματήσουν την οικονομική επανεκκίνηση.

«Οι υφέσεις που έρχονται δεν έχουν προεξοφληθεί στα χρηματιστήρια, γι’ αυτό δεν αγοράζουμε στα χαμηλά».

«Είμαστε overweight στα ομόλογα που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς οι αποδόσεις και τα spreads έχουν ουσιαστικά ανατιμηθεί» καταλήγει η BlackRock.