BlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα φρενάρουν την οικονομία, αλλά θα ζούμε με πληθωρισμό

BlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα φρενάρουν την οικονομία, αλλά θα ζούμε με πληθωρισμό
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η οικονομία θα μάθει αυτό που ονομάζεται «πληθωρισμός σπάνης», αναφέρει η BlackRock, προσθέτοντας «Οι κρίσεις προσφοράς έχουν προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά, ενέργεια και τρόφιμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτή η κατάσταση καθιστά τις ανατιμήσεις ένα επίμονα αρνητικό φαινόμενο.

Ωθεί δε τις κεντρικές τράπεζες στην εξομάλυνση των πολιτικών τους, με ταχύτερο ρυθμό.

«Αυτό είναι απαραίτητο, κατά την άποψή μας, καθώς η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τόνωση» υποστηρίζει η επενδυτική εταιρεία, διακρίνοντας ένα βασικό πρόβλημα: 

Ο πληθωρισμός σπάνης έχει αυξήσει τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης, είτε μέσω του άμεσου αντίκτυπου των κραδασμών της προσφοράς είτε μέσω των κεντρικών τραπεζών, που πατούν φρένο στην οικονομία.

Ως γνωστόν, ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται στην ξαφνική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά τα lockdown.

Η προσφορά δυσκολεύτηκε να συμβαδίσει με τις μεταβαλλόμενες εκρήξεις της ζήτησης σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πρόσθεσε ένα κλασικό σοκ προσφοράς, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να αυξηθεί βλάπτοντας την οικονομική δραστηριότητα.

Στα παραπάνω επέδρασαν: Πρώτον, η προσπάθεια της Δύσης να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια – κάτι που επέτεινε την ήδη σοβούσα ενεργειακή κρίση.

Αποτέλεσμα: Οι ενεργειακές τιμές σήμερα συμβάλλουν 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο στον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ σε σύγκριση με τα πέντε χρόνια πριν από την COVID.

Δεύτερον, οι μειωμένες εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν προκαλέσει μεγάλη επισιτιστική ανασφάλεια.

Αυτές οι νέες διακοπές εφοδιασμού προσθέτουν στις υπάρχουσες πιέσεις: Οι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη πολύ υψηλό κόστος σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα και το ντίζελ.

Ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα (πράσινες ράβδοι στο διάγραμμα) θα μπορούσε να γίνουν η σημαντικότερη αιτία για την έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων στις ανεπτυγμένες αγορές.

Οι τιμές στα τρόφιμα εκτινάχθηκαν κατά 13% τον Μάρτιο, αγγίζοντας νέο υψηλό, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων.

Ο αντίκτυπος σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ποιος, όμως, είναι ο αντίκτυπος των διαταραχών προσφοράς και του επακόλουθου πληθωρισμού σπάνης;

Διαφέρει πολύ ανά περιοχή… Για την Ευρώπη, το σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτόγνωρα στασιμοπληθωριστικά φαινόμενα, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Στις ΗΠΑ, έναν εξαγωγέα ενέργειας, η δυναμική της οικονομικής επανεκκίνησης είναι ισχυρή.

Κατά την άποψη της BlackRock, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη πηγάζουν από την απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό που έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλά 40 ετών.

Πράγματι, ο πληθωρισμός έλλειψης… επιτείνει το δίλημμα για τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο: Είναι υψηλός, αλλά οι οικονομίες δεν υπερθερμαίνονται.

Η συνήθης πρακτική αύξησης των επιτοκίων δεν είναι λειτουργική σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά. Οι κεντρικές τράπεζες ομαλοποιούν τα επιτόκια πολιτικής σε ουδέτερα επίπεδα, που ούτε τονώνουν ούτε περιορίζουν την οικονομία.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν την άποψη ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική πολύ γρήγορα, με μεγάλη αύξηση επιτοκίων φέτος και ταχεία μείωση του ισολογισμού της.

Σημείο -κλειδί

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πατήσουν φρένο στην οικονομία, με υψηλότερα επιτόκια, που θα συνθλίψουν την οικονομική δραστηριότητα;» διερωτάται η BlackRock, και απαντά: Πιστεύουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα επιλέξουν, τελικά, να ζήσουν με υψηλότερο πληθωρισμό, αντί να καταστρέψουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι το σύνολο των επιτοκιακών αυξήσεων θα είναι ιστορικά χαμηλό δεδομένου του επιπέδου του πληθωρισμού. Μόλις η Fed πλησιάσει σε ουδέτερα επίπεδα, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα έχει κορυφωθεί. Η ανάπτυξη και οι δαπάνες για αγαθά θα ομαλοποιηθούν.

Συμπεράσματα

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock καταλήγει στα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να πατήσουν φρένο ούτως ή άλλως επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια χωρίς να προκαλέσουν ζημιά. Δεύτερον, το σοκ από τις ανατιμήσεις θα προκαλέσει αποδέσμευση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό σε σχέση με τους στόχους της κεντρικής τράπεζας.

Ως εκ τούτου, ο επενδυτικός οίκος προκρίνει τις μετοχές έναντι των ομολόγων, γιατί το πληθωριστικό περιβάλλον τις ευνοεί, ενώ παράλληλα πολλές εταιρείες έχουν καταφέρει να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος και να διατηρήσουν τα περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου θα δώσουν μια εικόνα τη πραγματικότητας. Από την άλλη, τα κρατικά ομόλογα θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη απόδοση, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς για αυξήσεις επιτοκίων έχουν γίνει υπερβολικά επιθετικές, παρότι ήδη η καμπύλη έχει αρχίσει να παρουσιάζει κλιμάκωση, αφού οι επενδυτές απαιτούν επιπλέον αποζημίωση για τον κίνδυνο διακράτησης μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και υψηλού χρέους.