BlackRock: Στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού η Ευρώπη – Σε μέγγενη τα εταιρικά κέρδη

BlackRock: Στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού η Ευρώπη – Σε μέγγενη τα εταιρικά κέρδη
epa08127746 (FILE) - A view of the New York offices of the financial firm BlackRock in New York, New York, USA, 12 January 2016 (reissued 14 January 2020). Larry Fink, CEO of the world’s largest fund manager BlackRock, has written to executives that the climate change crisis shall guide the investments, reports state on 14 January 2020. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 52519496 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη προκαλέσει τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, το τίμημα, σε οικονομική βάση, κυρίως μέσω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους, είναι ιδιαίτερα βαρύ, προκαλώντας σημαντικό σοκ προσφοράς, το οποίο επιστρώνεται σε μια ήδη υπάρχουσα προβληματική κατάσταση.

Αποτέλεσμα; Υψηλότερος πληθωρισμός και χαμηλότερη ανάπτυξη -ειδικά στη ζώνη του ευρώ- με τις ευθύνες των κεντρικών τραπεζών να αυξάνονται. Σύμφωνα με την BlackRock, η προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού θα είναι δαπανηρή και είναι αμφιβολο αν θα μετριαστεί το αναπτυξιακό σοκ. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε άνοδο στις τιμές της Ενέργειας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και επιδεινώνοντας τον πληθωρισμό που οφείλεται στην προσφορά. Η Ευρώπη είναι η πλέον εκτεθειμένη. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί πέρα ​​από τις κορυφές του 2021. Η μεγάλη διαφορά με το 2021; Οι υψηλές τιμές στην Ενέργεια είναι η αιτία μιας κατ’ αρχάς επιβράδυνσης, ενώ ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ανάπτυξης. 

Βασική αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο σε μια ήδη «στενή» αγορά. Η ισχυρή οικονομική επανεκκίνηση από το σοκ της Covid-19 το 2021 είχε ήδη αποκαλύψει αναντιστοιχίες στην προσφορά και τη ζήτηση Ενέργειας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από ένα μείγμα γεωπολιτικών παραγόντων και διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες. 

Σύμφωνα με την BlackRock, η πρόσφατη άνοδος των τιμών των ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη έχει ωθήσει την ενεργειακή επιβάρυνση της περιοχής ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από τα επίπεδα που είχαν φτάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από αυτό. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το fund εκτιμά ότι ο αντίκτυπος του τρέχοντος ενεργειακού σοκ για την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι αντίστοιχος με προηγούμενα σοβαρά επεισόδια όπως το εμπάργκο πετρελαίου του 1973.

Παγκόσμιο σοκ

Οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια είναι ένα παγκόσμιο σοκ, με ιδιαίτερες στασιμοπληθωριστικές επιπτώσης ειδικά για την Ευρώπη. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ενώ πιστεύει ότι η ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο. Στον αντίποδα, λέει, οι ΗΠΑ είναι σε καλύτερη κατάσταση, καθώς διαθέτουν «καλύτερο και μεγαλύτερο μαξιλάρι ανάπτυξης».

Μείγμα πολιτικής

Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στον δηλητηριώδη συνδυασμό της επιβράδυνσης και της αύξησης του πληθωρισμού; Όπως αναφέρει η BlackRock, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ομαλοποιήσουν την πολιτική τους, καθώς η οικονομία δεν χρειάζεται πλέον τόνωση – επομένως χρειάζεται αύξηση επιτοκίων. 

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και άφησε ανοιχτή την πόρτα για αύξηση επιτοκίων φέτος – την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη της αύξηση επιτοκίων μετά το σοκ της Covid, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας και μια σειρά από κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών πρόκειται να διατηρήσουν τα επιτόκια ή να τα αυξήσουν. Βέβαια, λέει ο μεγαλύτερος asset manager στον κόσμο, η σύσφιξη πρέπει να είναι λελογισμένη, διαφορετικά θα έχει υπερβολικά υψηλό κόστος για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ζήσουν με τον πληθωρισμό.

Το συμπέρασμα:  Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει νέα μέτρα στήριξης για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας και αύξησης των αμυντικών δαπανών, αλλά αυτό θα απαιτήσει χρόνο. Το επικείμενο χτύπημα στην ανάπτυξη μείωσε τον κίνδυνο οι κεντρικές τράπεζες να πατήσουν φρένο για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό. Ποιοι είναι λοιπόν οι κίνδυνοι; Βραχυπρόθεσμα, η κλιμάκωση του πολέμου και τα σοκ στον ενεργειακό εφοδιασμό είναι βασικοί καταλύτες για τις κινήσεις της αγοράς.

Οι τιμές της ενέργειας οδηγούν τώρα την ανάπτυξη, αντί να είναι αποτέλεσμα αυτής. Αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού – κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν λόγω της ισχυρής δυναμικής ανάπτυξης της οικονομίας. Τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις; Προτιμούμε να αναλαμβάνουμε ρίσκο σε μετοχές σε γερμανικά μάρκα στο πληθωριστικό περιβάλλον των αρνητικών πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων. Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο ενεργειακό σοκ θα βλάψει τα εταιρικά κέρδη, ειδικά στην Ευρώπη.