BlackRock: Θέλουμε άλλες επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση – Όχι στο πράσινο ξέπλυμα

BlackRock: Θέλουμε άλλες επιλογές για την ενεργειακή μετάβαση – Όχι στο πράσινο ξέπλυμα

Έκκληση για αναθεώρηση της στρατηγικής για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση απηύθυνε η BlackRock, κατακεραυνώνοντας τις εταιρείες πετρελαίου για «ξεπούλημα» σε ιδιωτικές εταιρείες.

Ειδικότερα, από βήματος του Green Horizon Summit κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Larry Fink επαίνεσε αφενός τις εταιρείες για την πολιτική τους απέναντι στις εκπομπές ρύπων, αλλά επέκρινε τις πετρελαϊκές που πωλούν τμήματα των επιχειρήσεών τους σε ιδιώτες επενδυτές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο αρμπιτράζ στην αγορά.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις κρατικές εταιρείες να προχωρήσουν μπροστά χωρίς την υπόλοιπη κοινωνία. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει το αρμπιτράζ στην κεφαλαιαγορά. Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι υδρογονάνθρακες έχουν πωληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια.

Αυτό δεν αλλάζει τον κόσμο. Στην πραγματικότητα τον κάνει ακόμη χειρότερο, αφού μετακινούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες σε αδιαφανείς ιδιωτικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Fink. 

Ορισμένες πετρελαϊκές πωλούν τα πιο ρυπογόνα περιουσιακά τους στοιχεία σε ιδιωτικές εταιρείες. Κατόπιν, αναπαράγουν ένα «πράσινο» αφήγημα για τους μετόχους. Αλλά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι λιγότερο διαφανή σε ιδιωτικά χέρια, είπε ο Fink.

«Αυτό δεν αλλάζει τον κόσμο.Αυτό είναι ντύσιμο βιτρίνας, αυτό είναι πράσινο ξέπλυμα» δήλωσε.

Νέα χρηματοδοτικά μέσα

Mια λύση, συνέχισε ο Fink, είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μέσων για την απόσχιση πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων, με μια ενεργειακή εταιρεία να δεσμεύει στη συνέχεια όλα τα έσοδα από την πώληση στην πράσινη τεχνολογία.«Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους σχήματα, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης με τις τράπεζες, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα οχήματα, νέες διαδικασίες σκέψης», υπογράμμισε.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε γρήγορα νέα κεφάλαια για το πρασίνισμα του κόσμου, διαφορετικά θα αγοράζουμε πετρέλαιο με 120 ή 140 δολ. το βαρέλι, και αυτό δεν είναι μια δίκαιη ή δίκαιη μετάβαση» πρόσθεσε ο Fink.