Μπλοκ αντι – Σόιμπλε στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

Μπλοκ αντι – Σόιμπλε στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος

Κομισιόν, ΕΚΤ και αρκετές χώρες διαφωνούν πλέον ανοιχτά με την άποψη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ - Ποιον απαράβατο όρο θέτουν. 

Σε διαφορετική γραμμή από εκείνη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινείται μπλοκ χωρών μέσα στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης και η Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ, σε ό,τι αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη επικρατεί η άποψη ότι το σύνολο των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα) θα πρέπει να εξειδικευθούν με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης και όχι στο τέλος του προγράμματος, το 2018.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι παράγοντες μιλώντας στην ΕΠΕΝΔΥΣΗ, στο περιθώριο ειδικού σεμιναρίου για «το μέλλον της Ευρώπης, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, εξέφραζαν την εκτίμηση πως «είναι καλό τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να εξειδικευθούν όλα μαζί, ώστε να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές».

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες θέτουν έναν απαράβατο όρο: « η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ένα ισχυρό πρόσημο αξιοπιστίας και απτές αποδείξεις ότι υλοποιεί όλες τις μεταρρυθμίσεις». Ζητούν, δηλαδή, να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση γρήγορα και χωρίς προστριβές και δραματοποίηση από την ελληνική πλευρά, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα ότι «η χώρα γυρίζει σελίδα».

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κοινοτικοί αξιωματούχοι «το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να κάνουν εκλογές με το αφήγημα ότι η Ελλάδα αλλάζει». Συμπληρώνουν, όμως ότι «το πέρασμα στο χρέος δεν πρέπει να γίνει με τη μέθοδο του άλματος επί κοντώ, αλλά με βάση τα κείμενα που συμπεριλαμβάνουν την εφαρμογή του προγράμματος».

Οι δανειστές έχουν αρχίσει και προβληματίζονται με τη στάση της κυβέρνησης, που διαμηνύει ότι «εάν δεν εξειδικευθούν τώρα όλα τα μέτρα για το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει» και φροντίζουν να στείλουν άμεσα την απάντηση: «καλύτερα να μην πάρουμε τώρα μία υπόσχεση για το χρέος μισερή, επειδή βιάζεται το πολιτικό προσωπικό, αλλά να περιμένουμε όταν έχει ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση». Η «μεταρρύθμιση» προσδιορίζεται χρονικά στο τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, εφόσον όμως αυτή γίνει με όρους ομαλότητας και όχι με διαστάσεις ενός ακόμη «πολέμου με τους κακούς δανειστές», εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Σόιμπλε: Καμία συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

Αξιολόγηση σε 3 φάσεις
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων που έχουν άμεση γνώση του τρόπου με τον οποίο θα διεξαχθούν οι συζητήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν μόλις χθες, κάνουν λόγο για διαδικασία αρκετών μηνών. Όπως αναφέρουν, η αξιολόγηση θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις.

-Στην πρώτη φάση θα υπάρξει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ, από την οποία θα κριθεί εάν το Ταμείο συμμετάσχει με νέο δάνειο στο πρόγραμμα. Η διαπραγμάτευση θα αφορά στα εργασιακά, όπου το Ταμείο επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στο ασφαλιστικό με τη μάχη να δίνεται στο πεδίο των υφιστάμενων κύριων συντάξεων, με το ΔΝΤ να ζητεί περικοπές, αλλά και στα φορολογικά, όπου η Ντέλια Βελκουλέσκου έχει ήδη ζητήσει τη μείωση του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων στα 4.500-5.000 ευρώ.

-Στη δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Κομισιόν και αφορά σε δημοσιονομικά θέματα, που έχουν να κάνουν με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα επιδόματα στο Δημόσιο, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, τα οποία πρέπει να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο. Σε ό,τι αφορά στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αναζητούνται ακόμη τα κονδύλια ύψους 900 εκατ. ευρώ, που θα το χρηματοδοτήσουν και τα οποία δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Οι δανειστές θα επιμείνουν πολύ στο θέμα της εξυγίανσης και της αναδιάρθρωσης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και επικεντρώνονται στο μαχαίρι στα επιδόματα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Παράλληλα, αρνούνται να χαμηλώσουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2018-2020. Το αίτημα της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα είναι και ο βασικός λόγος που καθυστερεί την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, με αποτέλεσμα οι δανειστές να συμπεριλαμβάνουν την ψήφισή του ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

-Στην τρίτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει μόνο εφόσον ολοκληρωθούν οι δύο πρώτες φάσεις, Κομισιόν και ΔΝΤ θα διαπραγματευθούν για το θέμα του χρέους, από το οποίο θα εξαρτηθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωζώνης να υποστηρίζουν ότι «στο πιο αισιόδοξο σενάριο θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο», θεωρώντας όμως ως πιο πιθανό το σενάριο της καθυστέρησης έως τον Μάιο-Ιούνιο.

Κυβέρνηση και θεσμοί τα βρήκαν για τα ληξιπρόθεσμα – Ανοίγει κανονικά η δεύτερη αξιολόγηση

Ερωτηματικό ο ρόλος του ΔΝΤ
Ο ρόλος που θα έχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να μην ξεκαθαρίσει ούτε στη δεύτερη αξιολόγηση, όποτε και εάν ολοκληρωθεί αυτή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως «όλοι οι μεγάλοι παίκτες θέλουν μέσα το ΔΝΤ, αλλά ο ρόλος του είναι προς διερεύνηση». Σημειώνουν, πάντως, πως «για πολλές χώρες, που διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στο ελληνικό πρόγραμμα –και δεν είναι μόνο η Γερμανία- θεωρείται δείγμα αξιοπιστίας και θα βοηθήσει να περάσει το πρόγραμμα στα κοινοβούλια».

«Για κάποιες χώρες το ΔΝΤ αποτελεί μια εγγύηση αδέκαστου κριτή, που δεν την έχει η Κομισιόν», σημειώνουν κοινοτικές πηγές, «όχι γιατί η Κομισιόν είναι πουλημένη στα κράτη του Νότου, αλλά γιατί είναι μια δουλειά που δεν την έκανε ποτέ».

Στα πιθανά σενάρια για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξετάζονται πολλές εκδοχές. Η επικρατέστερη, πάντως, είναι το Ταμείο να συνεχίσει και μετά τη δεύτερη αξιολόγηση και ίσως και για τις επόμενες ως «τεχνικός σύμβουλος της Ευρωζώνης», χωρίς να δώσει νέο δάνειο. Η πίεση που θα ασκηθεί, πάντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί και έναν από τους βασικούς μετόχους του ΔΝΤ (κατά 42%) θα είναι μεγάλη, συνδέεται όμως με τη λύση που θα επιλεγεί στο θέμα του χρέους.

Στην Ευρώπη, πάντως, έχουν αρχίσει και επεξεργάζονται και τα σενάρια της επόμενης ημέρας, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. Η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ολοκληρωτικά έτοιμη για έξοδο στις αγορές και θα χρειαστεί κάποιου είδους βοήθεια. Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων να δοθεί είτε με τη μορφή της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα λειτουργούσε ως «σωσίβιο» για την έξοδο της χώρας στις αγορές, είτε με μία «ισχυρή τεχνική βοήθεια», ενώ στο χειρότερο σενάριο και «εάν όλα πάνε στραβά» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέταρτο Μνημόνιο. Το τελευταίο, ωστόσο, είναι ένα σενάριο, που απεύχονται όλοι στην Ευρώπη.

Πηγή: Επένδυση