Κυβέρνηση και θεσμοί τα βρήκαν για τα ληξιπρόθεσμα – Ανοίγει κανονικά η δεύτερη αξιολόγηση

Κυβέρνηση και θεσμοί τα βρήκαν για τα ληξιπρόθεσμα – Ανοίγει κανονικά η δεύτερη αξιολόγηση
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ (Α), κοιτάζει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο (Δ), κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης Eurogroup των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EUROPEAN CONSILIUM/ Marie Sandon

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εργασιακά, φοροαπαλλαγές, χρέος και πλεονάσματα.

Τα νέα στοιχεία που προσκόμισε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων, αλλά και η λύση που βρέθηκε για διεθνή διαγωνισμό από τον οποίο θα αναδειχθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων θεωρείται πως κλείνουν και τυπικά την εκκρεμότητα της πρώτης αξιολόγησης και των 15 προαπαιτούμενων και ανοίγουν το δρόμο για την έγκριση της εκταμίευσης του συνόλου της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ από τον ESM στις 24 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup είχε δώσει την έγκριση για τα 1,1 δισ. ευρώ  που συνδέονταν με τα προαπαιτούμενα, αλλά περίμενε τα στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθούν και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ.

Πρακτικά «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» για την κυβέρνηση, αφού η δεύτερη αξιολόγηση θα κρίνει όχι μόνο την επόμενη δόση, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, αλλά και τις επόμενες κινήσεις στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τα ζητήματα που θα εξεταστούν στη δεύτερη αξιολόγηση αφορούν στο «αγκάθι» των εργασιακών και τις απαιτήσεις των δανειστών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ σκληρό θα είναι και το μπρα-ντε-φερ με το ΔΝΤ, που έχει φροντίσει να στείλει το  μήνυμα για μείωση των υφιστάμενων συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου στα 4.500-5.000 ευρώ.

Παράλληλα, το Ταμείο αμφισβητεί ανοιχτά το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, την ώρα που οι Ευρωπαίοι δεν συζητούν αλλαγή των στόχων, ζητούν μάλιστα από την κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα το Μεσοπρόθεσμο ως προαπαιτούμενο για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Εφόσον η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός ενός λογικού χρονοδιαγράμματος (που σε καμία περίπτωση δεν εκτιμάται μέσα στο  2016, αλλά με το πιο ευνοϊκό σενάριο στα τέλη Ιανουαρίου), τότε οι Ευρωπαίοι θα ανακοινώσουν και τα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση των πληρωμών του χρέους.

Μάλιστα, από την Κομισιόν, αλλά και την ΕΚΤ, καθώς επίσης και από κάποιες χώρες-μέλη αρχίζει και εξετάζεται η προοπτική να δοθούν κάποιου είδους εγγυήσεις και για  τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές παραδέχονται πως «τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν τελικά τα όργανα, αλλά τα κράτη-μέλη και το Eurogroup, δηλαδή, ο Σόιμπλε».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το προαπαιτούμενο για μια πιο «χαλαρή» στάση των Ευρωπαίων είναι η πιστή τήρηση του προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα, για το λόγο αυτό, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων κοινοτικών αξιωματούχων είναι πως η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να φθάσει έως το καλοκαίρι.