Bloomberg: Οι δανειστές της Ελλάδας ετοιμάζουν ένα μεταμνημονιακό «σχέδιο ζουρλομανδύα»

Bloomberg: Οι δανειστές της Ελλάδας ετοιμάζουν ένα μεταμνημονιακό «σχέδιο ζουρλομανδύα»

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους θεσμούς, το πρακτορείο αναφέρει μια σειρά από άκρως περιοριστικές δεσμεύσεις.

 

Για ένα «σχέδιο – ζουρλομανδύα» που ετοιμάζουν οι δανειστές για την Ελλάδα, όσον αφορά το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποχής, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg.

Στο άρθρο με τίτλο «Oι δανειστές της Ελλάδας ετοιμάζουν σχέδιο-ζουρλομανδύα», το Bloomberg αναφέρει λεπτομέρειες από ένα εσωτερικό κείμενο που κυκλοφορεί ανάμεσα στους δανειστές και στο οποίο έχει πρόσβαση το πρακτορείο. «Το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το παρόν καθώς θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους, εκθέσεις αξιολόγησης, ακόμα και καταβολή δόσεων».

Το άρθρο κάνει αναφορά για τους τριμηνιαίους ελέγχους από τον ESM, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κάθε χώρος για την Ελλάδα προκειμένου να σχεδιάσει τις δικές της πολιτικές» θα έχει τον περιορισμό «της συνεχιζόμενης δέσμευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», προκειμένου να διασφαλιστούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις της εποχής των Μνημονίων.

Το ίδιο άρθρο κάνει λόγο για πρακτική «μαστίγιου και καρότου», αναφέροντας ότι έπειτα από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα οι δανειστές της Ελλάδας παραμένουν ιδιαίτερα διστακτικοί όσον αφορά την κίνδυνο να επιστρέψουν στις παλιές «κακές» συνήθειες οι οποίες έφεραν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα τεράστια ελλείμματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σημειώνεται ότι η «ενισχυμένη εποπτεία» που έχει ήδη συμφωνηθεί δεν θα διαφέρει και πολύ από τις πρακτικές της μνημονιακής εποχής.

Το συγκεκριμένο έγγραφο κάνει, όμως λόγο και για το «καρότο» της μεταμνημονιακής συμφωνίας για την ενισχυμένη εποπτεία, το οποίο θα είναι η ετήσια εκταμίευση δόσεων από τα κέρδη που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. «Οι εκταμιεύσεις θα μπορούσαν να γίνονται σε ετήσια βάση ύψους 1,2 δισ. ευρώ κάθε Ιούνιο ή θα μπορούσε να μοιράζεται σε δύο ισόποσες δόσεις τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο», αναφέρεται στο εσωτερικό υπόμνημα.

Το δεύτερο «χαρτί» των δανειστών θα είναι, κατά το Bloomberg, αυτό των αυξανόμενων επιτοκίων για τα ομόλογα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την πρόσβαση του κράτους αλλά και των ιδιωτών στις αγορές, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Αντίθετα στο έγγραφο αναφέρεται ότι η ενισχυμένη παρακολούθηση θα μπορούσε να διασφαλίζει την αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους και τις αγορές.

Διαβάστε ακόμη: To «μνημόνιο» της εξόδου – Οι δεσμεύσεις και οι στόχοι για την Ελλάδα