Bloomberg: Η Ελλάδα για πρώτη φορά στις αγορές με 30ετές ομόλογο μετά το 2008  

Bloomberg: Η Ελλάδα για πρώτη φορά στις αγορές με 30ετές ομόλογο μετά το 2008  
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για την πλήρη επάνοδό της στις αγορές προετοιμάζεται η Ελλάδα, εκδίδοντας για πρώτη φορά μετά το 2008 30ετές ομόλογο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Ειδικότερα, η χώρα ετοιμάζεται να εκδώσει μέσω τραπεζών 30ετές ομόλογο, γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία στους επενδυτές να τύχουν των πλέον ευνοϊκών αποδόσεων σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορεί να δανείζεται με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και συγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την άμβλυνση των συνεπειών που επέφερε η πανδημική κρίση.

Πρόοδος

Η έκδοση του 30ετούς ομολόγου αποτελεί σημάδι για την πρόοδο που έχει σημειώσει η οικονομία της χώρας την τελευταία δεκαετία. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς εκτοξεύθηκε πάνω από 44%, γεγονός που απέκλεισε τους Έλληνες από την αγορά χρέους. Πλέον, όμως, η απόδοσή του δεν ξεπερνά το 1%.

«Η αγορά ομολόγων αποτελεί δείκτη της ανάκαμψης του έθνους» δήλωσε ο Αλέξανδρος Μάλαμας της Τράπεζας Πειραιώς στο Bloomberg. Για επενδυτές, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή επιλογή. Μόνο τον τελευταίο χρόνο απέδωσαν περίπου 18% – μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, σύμφωνα με τους δείκτες Bloomberg Barclays.

Η Ελλάδα πάλι στο… παιχνίδι

Η Ελλάδα διαθέτει αυτήν τη στιγμή ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπερ σημαίνει ότι δεν βιάζεται να συγκεντρώσει κεφάλαια. Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει τα ταμεία της καθώς η οικονομική επίπτωση από την πανδημία είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Σχεδιάζει ήδη να χρηματοδοτήσει μέτρα ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Για τον διευθυντή κεφαλαίων της Mediolanum, Charles Diebel, η πώληση σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πλέον πάλι «στο παιχνίδι», αφού ξεπέρασε μια σοβαρή κρίση χρέους και ανταποκρίθηκε θετικά στα προγράμματα λιτότητας που επέβαλαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Ωστόσο, οι συναλλαγές σε ελληνικά ομόλογα παραμένουν λιγοστές. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά κινητών αξιών, ή το HDAT, ανήλθε σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το peak των 136 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2004.

Καλό τεστ

Η επερχόμενη δημοπρασία είναι μια σπάνια ευκαιρία για τους επενδυτές να αποκτήσουν τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς μάλιστα αυτά έχουν την κάλυψης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η BNP Paribas SA, η Goldman Sachs Group Inc, η HSBC Holdings Plc, η JPMorgan Chase & Co. και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. θα χειριστούν την όλη διαδικασία για την πώληση των ομολόγων που λήγουν το 2052.

«Η Ελλάδα ολοκληρώνει την επιστροφή της στις αγορές», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής της Nordea Bank Abp. «Το τεστ των 30ετών θα είναι πολύ ενδιαφέρον λόγω της μεγάλης διάρκειας, ενώ θα δοκιμάσει την ψυχολογία της αγοράς απέναντι στη χώρα».