Bloomberg: Η ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου «βλάπτει» την Ελλάδα – Ποια χώρα είναι η μεγάλη κερδισμένη

Bloomberg: Η ταξιδιωτική λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου «βλάπτει» την Ελλάδα – Ποια χώρα είναι η μεγάλη κερδισμένη

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στη δημοσιότητα τη λεγόμενη «πράσινη λίστα» για τον τουρισμό, δηλαδή τους προορισμούς που ενδείκνυνται για διακοπές. Και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτούς, καθώς η πανδημική κρίση την καθιστά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, επισφαλή.

Πέρα από την Ελλάδα, όμως, «κόπηκαν» η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τουριστική βιομηχανία των εν λόγω χωρών.

Μεγάλη κερδισμένη από αυτή την κατάσταση, από τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, είναι η Πορτογαλία, με τη ζήτηση για κρατήσεις, ελλείψει ανταγωνισμού, να ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι παραλίες του Αλγκάρβε, μάλλον, πρόκειται να είναι ασφυκτικά γεμάτες αυτό το καλοκαίρι.

Σημειώνεται πως η Βρετανία και η Γερμανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς τουριστών. Ωστόσο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις αναγκαστικές καραντίνες, θέτει εν αμφιβόλω την επίσκεψη σε πολλά κλασικά θερινά hotspots.

Κανένας Βρετανός δεν μπορεί, προς το παρόν, να επισκεφθεί τη Μύκονο ή τη Μαγιόρκα χωρίς να μείνει στην… απομόνωση άμα τη επιστροφή του στη χώρα του.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να «ανοίξει» στον τουρισμό για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε τεστ. Οι Γερμανοί παραθεριστές θα μπορούσαν σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και η TUI ξεκινά τις πτήσεις της προς τη χώρα από την Παρασκευή. Ωστόσο, οι περιορισμοί του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις ελπίδες για μια εκτεταμένη επανεκκίνηση.

Ίσως η κατάσταση αλλάξει από τον Ιούλιο, καταλήγει το Bloomberg.