Bloomberg: Στη φυγή κεφαλαίων αποτυπώνεται η πορεία της Ελλάδας

Bloomberg: Στη φυγή κεφαλαίων αποτυπώνεται η πορεία της Ελλάδας
Êüóìïò, êõñßùò óõíôáîéïý÷ïé ðïõ ãéá äéÜöïñïõò ëüãïõò äåí äéáèÝôïõí êÜñôá ATM ðåñéìÝíïõí Ýîù áðü õðïêáôÜóôçìá ôñÜðåæáò, íùñßò ôï ðñùß ðñéí ôï Üíïéãìá ôçò, ãéá íá ðëçñïöïñçèïýí ðüôå èá ìðïñïýí íá êÜíïõí áíÜëçøç ìåôñçôþí áðü ôç óýíôáîç ôïõò, ÁèÞíá ÄåõôÝñá 29 Éïõíßïõ 2015. Ç êõâÝñíçóç áíáêïßíùóå ìÝôñá åëÝã÷ïõ ôçò êßíçóçò êåöáëáßùí åíþ ïé ôñÜðåæåò èá ðáñáìåßíïõí êëåéóôÝò ùò ôçí äéåîáãùãÞ ôïõ äçìïøçößóìáôïò. ÅéäéêÞ ìÝñéìíá èá ëçöèåß ãéá ôïõò óõíôáîéïý÷ïõò. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÏÑÅÓÔÇÓ ÐÁÍÁÃÉÙÔÏÕ

«Μακρύς ο δρόμος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης για την Ευρώπη», σημειώνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Την πορεία των εκροών καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνει σε ένα διάγραμμα το πρακτορείο Bloomberg. Σε δημοσίευμα που φιλοξενεί, το αμερικανικό πρακτορείο αναφέρει πως: «τουλάχιστον 64 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων έχουν φύγει από τη χώρα, περίπου όσο το ένα τρίτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.

Τώρα που η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της έχουν βάλει την χώρα σε μια επικίνδυνη πορεία προς το άγνωστο, αξίζει να εξεταστεί η οικονομική ζημιά που έχει δημιουργήσει ένας χρόνος πολιτικής αναστάτωσης και μικροπολιτικής. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο σαφές από ό,τι με την φυγή κεφαλαίων».

Το διάγραμμα του πρακτορείου Bloomberg:

Όπως σημειώνεται, «τα στοιχεία προέρχονται από την κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, η οποία καταγράφει τις υποχρεώσεις για κάθε ευρώ που αφήνει το τραπεζικό σύστημα και καταδεικνύουν πως οι επενδυτές και οι καταθέτες άρχισαν να τα αποσύρουν από τα μέσα του 2014 –όχι πολύ καιρό μετά από τη νίκη του ακροαριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, που έβαλε την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με τους πιστωτές»