BNP Paribas: Το Santa rally μάλλον δεν θα έρθει φέτος στις αγορές

BNP Paribas: Το Santa rally μάλλον δεν θα έρθει φέτος στις αγορές
Οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Greg Boutle, αναμένουν consolidation το επόμενο έτος...

Το αν έρθει το Santa Claus Rally ή όχι δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, με την προοπτική να είναι αρνητικήί, με τoυς μετέχοντες στην αγορά να αναβάλλουν την απόφαση για τοποθετήσεις μέχρι τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε bear market.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών της BNP Paribas εξόρυξαν 100 χρόνια «ατυχημάτων» για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τι θα ακολουθήσει.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής με επικεφαλής τον Greg Boutle, αναμένουν consolidation το επόμενο έτος. «Αυτό θα αποτελούσε απόκλιση από την τρέχουσα bear market, που χαρακτηρίζεται από μείωση στις αποτιμήσεις των μετοχών καθώς τα πολλαπλάσια P/E έχουν συρρικνωθεί», λένε.

Το πιο πρόσφατο κραχ -η ύφεση της COVID-19 τον Μάρτιο του 2020- είναι ένα κακό παράδειγμα κατά την άποψή τους, καθώς οφειλόταν  στην ακραία φύση των διακοπών λειτουργίας των οικονομιών όσο και στις γρήγορες νομισματικές και δημοσιονομικές αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε αναμένουν το 2008 να είναι το μοντέλο, καθώς βλέπουν το ΑΕΠ των ΗΠΑ να συρρικνώνεται περίπου 1% το επόμενο έτος και τα κέρδη ανά μετοχή να διολισθαίνουν κατά 1,5%. Ωστόσο, το 2002 είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό.

Η τότε bear market διήρκεσε περισσότερα από δύο χρόνια, με πτώση 50% και 29 ποσοστιαίες μονάδες από τα ιστορικά υψηλά προς τα κάτω στο VIX. Μια τυπική bear market, εν μέσω ύφεσης, έχει διάρκεια 1,5 έτος, με διάμεση πτώση 38% και διάμεση κορυφή στον VIX τις 40,5 μονάδες.

«Αν εφαρμόσουμε αυτούς τους μέσους όρους στην αγορά σήμερα, αυτό σημαίνει πως στα μέσα του επόμενου έτους ο S&P θα πλησιάσει τις 3.000 μον., με τον VIX στις 40 μονάδες», λένε.

Η bull market που τελείωσε πέρυσι ομοίαζε με αυτήν της δεκαετίας του 1990, με υψηλή συμμετοχή μικρομετόχων, φουσκωμένων P/E και φυσικά εξωπραγματικές αποδόσεις.

Το 2022, ο S&P 500 υποχώρησε με δείκτη τιμής προς ίδια κεφάλαια 14… Η πρόβλεψη για τα EPS του 2024 της BNP (231 δολ.) συνεπάγεται πτώση στις 3.250 μονάδες για τον S&P 500 εάν το πολλαπλάσιο P-to-E πέσει στο 14.