Επιταχυντές για την οικονομία το 2023 κατασκευές και ICT

Επιταχυντές για την οικονομία το 2023 κατασκευές και ICT
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τι βλέπουν στους πρόδρομους δείκτες οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας για τις ανατιμήσεις πρώτων υλών και τη δυναμική της ζήτησης.

Κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 αναδείχθηκε το επιχειρείν, με εμφανείς αυξητικές τάσεις σε όλους τους κλάδους, ενώ περαιτέρω άνοδος αναμένεται το 2023 με πυλώνα τις κατασκευές και την πληροφορική.

Με άλλα λόγια, το 2023 θα είναι χρονιά υποδομών και ICT, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Εθνικής Τράπεζας που εξετάζουν τις επιδόσεις του επιχειρηματικού τομέα, ο οποίος -χάρη και στη στήριξη από τις επιδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- καταγράφει αύξηση κατά το γ’ τρίμηνο του 2022 31% έναντι του γ’ τριμήνου του 2019, ή 11% σε πραγματικούς όρους (αποπληθωρισμένο).

Η δυναμική αυτή πορεία αντικατοπτρίστηκε σε ανοδικό μερίδιο της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη, ενώ συνοδεύτηκε από υψηλές επιδόσεις σε όλους τους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας (κερδοφορία, απασχόληση, επενδύσεις, χρηματοδότηση), με αποτέλεσμα το επιχειρείν να αναχθεί σε βασική κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία συνολικά. Ενδεικτικά, το επιχειρηματικό ΑΕΠ είναι 14% υψηλότερο του 2019 στο εννιάμηνο του έτους.

Σε κλαδικό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι όλοι σχεδόν οι επιμέρους κλάδοι έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019. Ειδικότερα, κατά το γ’ τρίμηνο του έτους οι κατασκευές σημείωσαν την υψηλότερη αύξηση όγκου δραστηριότητας, ήτοι 27% πάνω από το 2019, με δυναμική πορεία κυρίως στα κτίρια, ενώ σχετικά πιο αδύναμες επιδόσεις σημειώνονται στον κλάδο εμπορίου. Επίσης στη βιομηχανία θετικά ξεχωρίζουν τομείς υψηλής τεχνολογίας, ενώ στις υπηρεσίες ξεχωρίζει η ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβεβαιώνεται από την ισχυρή πορεία των συμβουλευτικών υπηρεσιών, του R&D και της πληροφορικής.

Έντονες πληθωριστικές επιδράσεις εμφανίζουν οι κλάδοι βιομηχανίας και χονδρικού εμπορίου, λόγω υψηλής εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, με την αύξηση τιμών εισαγωγών να κυμαίνεται σε 30%.

Οι προβλέψεις

Οι βασικοί πρόδρομοι δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας δείχνουν διατήρηση των υψηλών τιμών, κυρίως εισαγόμενων πρώτων υλών, για το προσεχές διάστημα και μικρή επιβράδυνση στη δυναμική της ζήτησης. Έτσι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν ανοδικά (+27% έναντι 2019), παράλληλα εμφανίζονται σημάδια ότι η τρέχουσα δυναμική αρχίζει να επιβραδύνει σε πραγματικούς όρους.

Για το 2023 εκτιμάται περαιτέρω αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 3%, η οποία θα είναι εμφανής σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με τις κατασκευές και την πληροφορική να προβλέπεται ότι θα ξεχωρίσουν θετικά, επιτυγχάνοντας διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (σε πραγματικούς όρους), καθώς επιταχύνεται η υλοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων εν μέρει συνδεδεμένων με τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι τάσεις σε κατασκευές, εμπόριο, βιομηχανία και ICT

Οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι οι κατασκευές είναι ο κλάδος με την υψηλότερη αύξηση σε όρους όγκου το γ’ τρίμηνο καθώς επωφελούνται από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από μακροχρόνια υποτονική δραστηριότητα λόγω οικονομικής κρίσης.

Από την άλλη μεριά, χονδρικό εμπόριο και βιομηχανία είναι οι κλάδοι με την εντονότερη πληθωριστική πίεση, αντανακλώντας αυξημένα κόστη εισαγόμενων πρώτων υλών και ενέργειας της τάξης του 30%, συνεπή με τιμές εισαγωγών πρώτων υλών. Έτσι, με βάση τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, ενώ σημείωσαν αύξηση πωλήσεων της τάξης του 40%, σε όρους όγκου κινήθηκαν 5% και 13% υψηλότερα του 2019 αντίστοιχα.

Από τους κλάδους λιανικού εμπορίου και υπηρεσιών (τομείς που απευθύνονται κυρίως σε καταναλωτές), θετικά ξεχωρίζουν οι κλάδοι ICT και λοιπών υπηρεσιών, με όγκους πωλήσεων της τάξης του 19-21% υψηλότερους του 2019. Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους κλάδους εντοπίζονται χαμηλότερες πληθωριστικές πιέσεις της τάξης του 5-10%, συμβατές με την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή.