Bondex Couriers: Μια εταιρία κούριερ με ποδήλατα!

Bondex Couriers: Μια εταιρία κούριερ με ποδήλατα!

Ο Χάρης Σκαφτούρος, ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της Bondex Couriers, μιλά στο FortuneGreece.com για την εταιρεία που άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά των ταχυμεταφορών.

«Ζωή ποδήλατο» είναι για τους περισσότερους επιχειρηματίες η καθημερινότητα, με την αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή. Για κάποιους άλλους, όμως, το ποδήλατο στάθηκε η αφορμή για να επενδύσουν στην Ελλάδα της κρίσης.

Πριν από μια τριετία ιδρύθηκε στην Αθήνα η Bondex Couriers, η εταιρεία που έμελλε να αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς δεμάτων, καθιστώντας παράλληλα το εν λόγω όχημα φιλοσοφία και τρόπο ζωής. Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε από τέσσερις φίλους τους οποίους ένωσε η αγάπη για το ποδήλατο. Έχοντας ζήσει σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες υπάρχει ειδική μέριμνα για τους λάτρεις της ποδηλασίας, αποφασίζουν να δημιουργήσουν μια εναλλακτική εταιρεία κούριερ.

Στόχος της είναι να προσφέρει υπηρεσίες ταχυμεταφορών για την αποστολή εγγράφων και μικροδεμάτων εντός  λεκανοπεδίου Αττικής και υπόσχεται ταχύτερες υπηρεσίες, ακόμα και σε σύγκριση με συμβατικές εταιρίες με μηχανοκίνητα δίτροχα. Οι «εναλλακτικοί» ταχυδρόμοι είναι έμπειροι αστικοί ποδηλάτες που μετακινούνται από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο πάνω σε δύο τροχούς.

Στο FortuneGreece.com μίλησε για την Bondex Bicycle Messenger Service ένας εκ των τεσσάρων ιδρυτών της, ο Χάρης Σκαφτούρος και όπως μας είπε, « η ειδοποιός διαφορά της εταιρείας δεν συνίσταται μόνο στο μέσο που χρησιμοποιεί. Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρεται και παρά το γεγονός ότι δεν διαχειριζόμαστε τεράστιο όγκο, οι υπηρεσίες είναι άμεσες, γρήγορες και προπάντων εμπιστευτικές».

1/3

Διαβάστε ακόμη: Ποιο ποδήλατο σας ταιριάζει;

Ο Χάρης Σκαφτούρος, αν και λάτρης του ποδηλάτου δεν ήταν πάντα στον χώρο των ταχυμεταφορών. Ο ίδιος είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, το εμπόριο και τη ναυτιλία, και τώρα επιχειρεί να αφήσει τη σφραγίδα του ως σύγχρονος Ερμής. «Η αστική ποδηλασία ήταν κάτι που το γνωρίσαμε στο εξωτερικό. Είχαμε έναν κύκλο κόσμου που ήθελε να κάνει βόλτες στις πόλεις και το εφαρμόσαμε και στην Ελλάδα».

Το πιο εντυπωσιακό στην ιστορία της Bondex, πέραν του ότι πρόκειται για μια καινοτόμο και οικολογική ιδέα, είναι ότι αναπτύχθηκε ταχύτατα σε μια χώρα που μέχρι πριν από δέκα χρόνια δεν ήξερε τι σημαίνει αστική ποδηλασία και η οποία ακόμα και σήμερα υστερεί σε ποδηλατοδρόμους. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάμε ότι όλη η ιδέα βασίζεται σε ένα μέσο που αν και πιο αργό από ένα μηχανάκι ή ένα αυτοκίνητο, δεν φαντάζει λιγότερο ελκυστικό ή ανταγωνιστικό. Πώς λοιπόν κατάφερε η εταιρεία να πείσει τους πελάτες της; Όπως μας εξηγεί ο κ. Σκαφτούρος, «η διαφήμιση έγινε από στόμα σε στόμα. Το θέμα ήταν να βρούμε τον πρώτο πελάτη στο δρόμο και να τον πείσουμε να μας  εμπιστευτεί. Έτσι και έγινε».

Διαβάστε ακόμη: Είσαι δουλευταράς; Απόδειξε το!

Στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους και πλέον η Bondex απασχολεί 21 άτομα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ποδηλασία. Συνεργάζεται  κυρίως με επιχειρήσεις (πολυεθνικές, εκδοτικούς οίκους, νοσοκομεία, δικηγορικά γραφεία κ.ά.), αλλά και με μεμονωμένους ιδιώτες και στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται ηχηρά ονόματα όπως αυτά των ΔΕΠΑ, CISCO, αλλά και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν μάλιστα και τα καινούρια τους γραφεία στην περιοχή του Ψυρρή.

Το πεδίο δράσης των ποδηλατών αποτελείται από τρεις ζώνες που περιλαμβάνουν τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας, καλύπτοντας την ίδια στιγμή τις ανάγκες πελατών από την Ν. Ερυθραία και τον Γέρακα ως τη Γλυφάδα και τον Πειραιά, με το κόστος να διαμορφώνεται ανάλογα με την ταχύτητα παράδοσης και την απόσταση από 6,50 έως 30 ευρώ.

Από την αρχική ομάδα της Bondex έχει απομείνει μόνο ο Χ. Σκαφτούρος, ο οποίος θα ήθελε να δει την εταιρεία του να μεγαλώνει και να επεκτείνει τις υπηρεσίες της και εκτός νομού Αττικής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει κανείς στην ομάδα της Bondex δεν είναι τόσο η φυσική αντοχή όσο η αγάπη να μετακινείται στην πόλη με το ποδήλατο, διότι σε καθημερινή βάση  δαπανώνται πολλές ώρες και διανύονται αρκετά  χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμη: H Coco MAT «κοιμάται» ήσυχη τα βράδια