Είσαι δουλευταράς; Απόδειξε το!

Είσαι δουλευταράς; Απόδειξε το!

Το douleutaras.gr, μία νέα start up, έρχεται και ευελπιστεί να βάλει σε τάξη τον κόσμο των Ελλήνων freelancers.

O Ανδρέας Γραμμάτης είναι εδώ και οχτώ χρόνια μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Πάντειο, μεταπτυχιακό στο City στο management, MBA στο Imperial, και από δουλειά: product manager στην Tesco, business development στον κλάδο των τροφίμων, consulting project στον χώρο του εμπορίου και σήμερα investment manager για μία επενδυτική εταιρεία. Το 2006 ο Ανδρέας, μόλις 26 χρονών, αποχαιρετούσε τους Έλληνες φίλους και συμφοιτητές που επέστρεφαν στην πατρίδα για να ζήσουν από κοντά το ελληνικό μεταολυμπιακό θαύμα. Φίλους που τους έβλεπε ξανά κάθε καλοκαίρι που επέστρεφε, όπως και παλιούς συμμαθητές του από το σχολείο με τους οποίους συναντιέται κάθε δίμηνο που κατεβαίνει Ελλάδα. Ενώ στην αρχή όλοι τον παρακινούσαν και τον ίδιο να αφήσει το βροχερό Λονδίνο και να κατέβει στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια το κλίμα είχε αλλάξει πάρα πολύ.

«Αναλωνόμασταν τον περισσότερο χρόνο στο να μιλάμε για την κρίση, για τη μιζέρια που υπάρχει, για το πόσο μη αναστρέψιμα είναι τα πράγματα και γενικώς στις συζητήσεις μας υπήρχε ένας αρνητισμός. Όταν η συζήτηση ερχόταν στα εργασιακά, όλοι έκαναν λόγο για έναν δημόσιο τομέα που είτε έχει κλείσει τις πόρτες είτε αυτά που σου προσφέρει δεν επαρκούν. Στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις αποτελούν χαρακτηριστικό φαινόμενο, οπότε η τρίτη επιλογή που έμενε σε κάποιον που θα ήθελε να εργαστεί στην Ελλάδα είναι η αυτοαπασχόληση, κομμάτι της οποίας είναι και το freelancing. Ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος, όμως, παραμένει ακόμη και σήμερα χωρίς οργάνωση και χωρίς να έχουν την δυνατότητα οι επαγγελματίες που θα τον επιλέξουν τη δυνατότητα να προβληθούν».

Κάπως έτσι, και καθώς ο Ανδρέας και οι φίλοι του αποφάσισαν ότι πρέπει να κάνουν κάτι δημιουργικό αντί να αναλώνονται σε συζητήσεις γύρω από την κρίση, τον Φεβρουάριο του 2012 πέφτει στο τραπέζι η σκέψη για τη δημιουργία ενός site που θα λειτουργούσε σαν ομπρέλα κάτω από την οποία θα συγκεντρώνονται όλοι οι freelancers, και θα προσφέρει ένα συντονισμένο, οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο προβολής.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να είστε παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι

Η ομάδα απαρτίζεται από freelancers ή επαγγελματίες που υπήρξαν κάποια στιγμή στη ζωή τους freelancers και που ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι από όπου και αν βρίσκεται, από Αθήνα, από Λονδίνο, από Βαρκελώνη ή Νέα Υόρκη. Πέρα από τον Ανδρέα Γραμμάτη (general manager) την ομάδα αποτελούν (σ.σ. με την σειρά που εμφανίζονται στην φωτογραφία) οι Ιωάννης Πουλουπάτης (Product manager), Νίκος Δούνης (operations manager), Μυρτώ Χλιόβα (Marketing Manager), Αριάδνη Γραμμάτη (marketing executive), Αλέξανδρος Φατλές (software engineer), Άρις Χελάς (user interface manager), Γιώργος Παπαδρόσου (software engineer).

Το site ονομάστηκε douleutaras.gr καθώς, όπως μας εξηγεί ο Ανδρέας, «θέλαμε να αποφύγουμε έναν ακόμη αγγλικό τίτλο, ψάχναμε κάτι ελληνικό και χαρακτηριστικό. Πέρα από την κλασική έννοια της λέξης που είναι ο άνθρωπος που “σκοτώνεται” στη δουλειά, εμάς μας κέντρισε γιατί στην καθομιλουμένη είναι από αυτές τις λέξεις που πάνε κόντρα στη σοβαροφάνεια».

Ποιοι χωρούν στο douleutaras.gr; «Αν και παγκοσμίως το freelancing αφορά κυρίως ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς φυσική παρουσία (προγραμματιστές, γραφίστες, κειμενογράφους, digital marketing, επεξεργασία Photoshop, μετάφραση κ.α.), καθώς στην Ελλάδα η αγορά είναι μη διαμορφωμένη δεν αποκλείουμε τίποτα. Ακόμη και αν μπει κάποιος ηλεκτρολόγος και φτιάξει ένα προφίλ, εμείς δεν θα το αρνηθούμε, ούτε σε αυτόν που πιθανόν να αναζητήσει έναν υδραυλικό. Ο πυρήνας της ιδέας είναι να δημιουργήσουμε μία κοινότητα. Αν αυτή η κοινότητα δούμε ότι παίρνει μία κατεύθυνση που λογικά είναι αυτή που υπάρχει και στη διεθνή αγορά, εμείς θα κοιτάξουμε να δούμε πως μπορεί να ενισχυθεί αυτός ο χαρακτήρας της. Όμως, δεν είναι ρόλος μας να διευθύνουμε την κοινότητα που θα δημιουργηθεί, ούτε να την περιχαρακώσουμε».

Διαβάστε ακόμη: Cookisto: Αθήνα-Λονδίνο, μια κατσαρόλα δρόμος

Ηδη ο douleutaras.gr, που είναι επίσημα στον αέρα από την περασμένη Τρίτη, γεμίζει με προφίλ- πέρα από αυτά των «κομπιουτεράδων»- όπως εκμάθησης ξένης γλώσσας, δημοσιογράφων, αρχιτεκτόνων, DJ’s και σιγά σιγά με ανθρώπους που ψάχνουν αντίστοιχα επαγγελματίες και υπηρεσίες για να συνεργαστούν.

Οι υπηρεσίες είναι δωρεάν και αναμένεται να μείνουν έτσι για σημαντικό διάστημα ακόμη, καθώς, όπως εξηγεί ο Ανδρέας, «θέλουμε να χτίσουμε και να μεγαλώσουμε αυτήν την κοινότητα όσο περισσότερο γίνεται». Αντίστοιχα site του εξωτερικού δημιουργούν έσοδα είτε από την διαφήμιση που θα φιλοξενήσουν, είτε παίρνοντας μία μικρή προμήθεια από τα project που υλοποιούνται ή από τη δημιουργία προβεβλημένων καταχωρήσεων. Ένας άλλος τρόπος είναι η χρέωση ανάλογα με τα χτυπήματα που μπορεί να δεχθεί ένα project.

Αν πιστεύετε και εσείς πως είστε δουλευταράδες, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε την τύχη σας. Καλού κακού διαβάστε πρώτα από το blog του douleutaras.gr τις οδηγίες δημιουργίας ενός προφίλ που θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρείτε συνεργάτες. Και φυσικά να μην ξεχάσετε όταν ολοκληρώσετε το profile να πατήσετε το enter «με το δεξί».

Διαβάστε ακόμη: Old business μαθήματα για τις νέες startups