Μπόνους και προσλήψεις εν μέσω κρίσης; Και όμως γίνεται

Μπόνους και προσλήψεις εν μέσω κρίσης; Και όμως γίνεται

Επιχειρηματίες στην Ελλάδα που δε δίστασαν να προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων, αλλά και στην παροχή έξτρα οικονομικών κινήτρων.

Η υψηλή φορολογία, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και το πάγωμα πιστώσεων από το εξωτερικό, οδήγησαν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις στο να εξορθολογήσουν τα κόστη τους και να αναπροσαρμόσουν την πολιτική τους στις επιταγές της παγκόσμιας αγοράς. Όπου δεν μπήκε λουκέτο, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων βασίστηκε στην λογική απολύσεων και μισθολογικών περικοπών που είχαν αντίκτυπο οικονομικό και κοινωνικό. Υπήρξαν, ωστόσο, επιχειρήσεις, που έδωσαν βαρύτητα στον ανθρώπινο παράγοντα και δεν στήριξαν τη στρατηγική τους μόνο στην ανάγνωση των αριθμών, που εμφανίζονταν στους ισολογισμούς. Η πορεία ενός επιχειρηματία και ενός manager κρίνεται άλλωστε από την ικανότητά του να φέρνει θετικά αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και να δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και αφοσίωσης με τους εργαζομένους του.

Με άλλα λόγια να είναι σε θέση να μοιράζεται μαζί τους ένα κοινό όραμα. Το Fortune Greece, μίλησε με Έλληνες επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών που παρά τις όποιες αντιξοότητες, τα τελευταία χρόνια προχώρησαν σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους, αλλά και στην παροχή bonus ,ακολουθώντας μια πιο επιθετική πολιτική.

Mc Cain Hellas
Θεωρείται αναμφίβολα στη χώρα μας ο «Βασιλιάς» της πατάτας με εκατομμύρια θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνωστή πολυεθνική Mc Cain, όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις αρνητικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά ενισχύει την παρουσία της στην ελληνική αγορά, αναπτύσσοντας νέες δραστηριότητες και στηρίζοντας έμπρακτα τους εργαζομένους της. «Χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αποφασίσαμε να δώσουμε μια μικρή αύξηση στους εργαζόμενους της τάξης του 2%, ενώ δεν προχωρήσαμε σε μειώσεις. Η κίνηση αυτή έγινε σε μια προσπάθεια κάλυψης της φορολογικής επιβάρυνσης που δέχτηκαν από το κράτος, η οποία είναι αυξανόμενη. Σαφώς και δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι μια μορφή επιβράβευσης των εργαζομένων μας» αναφέρει ο επικεφαλής της Mc Cain Hellas, Γιώργος Γκόνος.

TAXIPLON
Πρόκειται για μια ελληνική εταιρεία που έκανε τα πρώτα της βήματα μέσα στην κρίση και που κάθε χρόνο καταγράφει όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Ο λόγος για την taxiplon που ανέπτυξε ένα πρωτοποριακό λογισμικό, το οποίο αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αναδείχθηκε υποψήφιο για το βραβείο καλύτερης εφαρμογής για έξυπνο κινητό στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής στη Βαρκελώνη.

«Όταν η Taxiplon ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 2011 απασχολούσε 3 άτομα προσωπικό και διέθετε 70 αυτοκίνητα στόλο. Σήμερα έχουμε φτάσει σε σημείο να εξυπηρετούμε 6.000 πολίτες ημερησίως στο λεκανοπέδιο Αττικής και γι’ αυτό το λόγο προβήκαμε στην πρόσληψη 39 εργαζομένων, εκ των οποίων 25 είναι στο τηλεφωνικό κέντρο και 14 στο διοικητικό κομμάτι. Θα παραμείνουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε, ως προς τη φιλοσοφία μας» αναφέρει η Ιδρύτρια της Taxiplon, Ματίνα Καυκαρισίου, τονίζοντας πως εντός της τρέχουσας χρονιάς έχει βάλει ως στόχο να αυξήσει και τον αριθμό των οχημάτων σε 2.000.

Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης – TUVUNU
Την ώρα που κάποιοι εργαζόμενοι αγωνιούν για το αν θα πληρωθούν στην ώρα τους, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης η οποία έχει καθιερωθεί στην ελληνική αγορά μέσω της μπύρας Βεργίνα, προσέφερε στους εργαζομένους της έναν 15ο μισθό, ως επιβράβευση για την παραγωγικότητα και την αφοσίωσή τους στην εταιρεία. Παράλληλα, προχώρησε μέσα στο 2014 και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως στο τμήμα πωλήσεων και παραγωγής. Ο Δ/ντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης , Δημήτρης Κρις, αναφέρει στο Fortune Greece, πως όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και η tuvunu, δεν προχώρησαν ούτε σε απολύσεις, αλλά ούτε και σε μειώσεις μισθών. «Αντιθέτως, το 2014 ακολουθήσαμε την λογική των έκτακτων ενισχύσεων, με την παροχή ενός επιπλέον μισθού, ως bonus στους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων σε επίπεδο πωλήσεων. Κάθε χρόνο οι αριθμοί ανεβαίνουν και από τη στιγμή που η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η θετική πορεία που καταγράφει βασίζεται σε μια κοινή προσπάθεια, έχει επιλέξει να μοιράζεται την επιτυχία της με τους εργαζομένους».

ELPEN
Από τον κλάδο του φαρμάκου, μια από τις εταιρείες που επένδυσαν εν μέσω κρίσης στο ανθρώπινο δυναμικό και στην στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ήταν και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Όπως τονίζουν στελέχη του τμήματος επικοινωνίας της εταιρείας, ο όμιλος ELPEN κατάφερε να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της κρίσης, αλλά και στον άδικο πόλεμο που δέχτηκε ο κλάδος της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας τα τελευταία χρόνια. «Κινούμενη αντίθετα προς το ρεύμα των μαζικών απολύσεων, η ELPEN διατήρησε, αλλά και ενίσχυσε το προσωπικό της κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης με το απασχολούμενο ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου να ανέρχεται σήμερα στα 900 άτομα. Παράλληλα, αποτέλεσε την πρώτη ελληνική βιομηχανία που δημιούργησε θυγατρικές εταιρείες στην Γερμανία και τη Σουηδία εν μέσω μάλιστα ιδιαίτερα αρνητικών συνθηκών στη χώρα μας». Αξίζει να αναφερθεί πως, διατηρώντας τη θέση του ηγέτη στην Πνευμονολογία, το Αναπνευστικό και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ο όμιλος ELPEN αναπτύσσει εξαγωγική δραστηριότητα σε 3 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία και Αφρική), διατηρώντας πατέντα σε περισσότερες από 100 χώρες, ενώ επενδύει σταθερά το 8% του τζίρου του σε έρευνα και ανάπτυξη.

Οι παραπάνω είναι κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που ακολούθησαν μια διαφορετική πολιτική, παραμένουν επιτυχημένες και μοιράζονται το κέρδος με τους ανθρώπους τους.