Μπορεί η εξόρυξη Bitcoin να γίνει πιο… πράσινη;

Μπορεί η εξόρυξη Bitcoin να γίνει πιο… πράσινη;
pexels
Ο Έλον Μασκ θέλει Bitcoin αλλά ότι το αποτύπωμά άνθρακα που το συνοδεύει. Μπορεί αυτό να αλλάξει;

του Eamon Barrett

Η ασύλληπτη κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin έχει αναδειχθεί σε πηγή ανησυχίας φέτος, κυρίως λόγω ενός tweet από τον CEO της Tesla, Elon Musk, του οποίου οι αναφορές στα κρυπτονομίσματα παρακολουθούνται στενά από τους οπαδούς των… crypto.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Musk ανακάλεσε την προηγούμενη απόφασή του να λαμβάνει η Tesla Bitcoin ως πληρωμή, επικαλούμενος την «ραγδαία αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη Bitcoin».

Το αποτύπωμα άνθρακα των εξορυκτικών δραστηριοτήτων Bitcoin παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 40 εκατομμύρια τόνους τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με μια έκθεση της Bank of America που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο. Αυτό καθιστά το Bitcoin πιο επιβαρυντικό περιβαλλοντικά από την American Airlines.

Ο Musk δεν έχει απορρίψει το Bitcoin, πάντως, λέγοντας ότι η Tesla θα διατηρήσει τα Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διαθέτει έως ότου «η εξόρυξη μεταβεί σε ένα πιο αειφόρο μοντέλο ενέργειας». Είναι όμως εφικτή μια τέτοια μετάβαση τη στιγμή που η εξόρυξη Bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από εκείνη που καταναλώνει ολόκληρη η Αργεντινή;

Τα ορυχεία Bitcoin είναι κέντρα δεδομένων όπου χιλιάδες υπολογιστές εργάζονται συνεχώς για να επικυρώνουν τον αλγόριθμο του blockchain του Bitcoin και να προβλέπουν σύνθετους αριθμούς. Αυτή η υπολογιστική ισχύς καταναλώνει τεράστιο όγκο ενέργειας, και οι ενεργειακές απαιτήσεις του κρυπτονομίσματος δεν πρόκειται να μειωθούν σύντομα.

«Η κατανάλωση ενέργειας από το Bitcoin είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό του, όχι ένα προσωρινό πρόβλημα» λέει ο Dan Roberts, ιδρυτής και CEO της Iris Energy, με έδρα στην Αυστραλία, που εξορύσσει Bitcoin.

Το Bitcoin απαιτεί τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ επειδή το ledger- η τεχνολογία blockchain που καταγράφει το ιστορικό των συναλλαγών του κρυπτονομίσματος- διατηρείται μέσω ενός συναινετικού μοντέλου που είναι γνωστό ως “proof of work”. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, κάθε miner επιτελεί δύο καθήκοντα: πρώτον, να επικυρώσει μια σειρά συναλλαγών στο blockchain και, δεύτερον, να μαντέψει έναν τυχαίο 64ψήφιο δεκαεξαδικό αριθμό που ονομάζεται hash. Αυτός που μαντεύει τον σωστό αριθμό επιβραβεύεται με μια πληρωμή Bitcoin, αλλά για να προκύψει αυτή η ορθή πρόβλεψη γρήγορα απαιτούνται τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος- άρα και ενέργειας.

Οι developers του Ethereum- ενός άλλου δημοφιλούς πρωτοκόλλου blockchain – προσπαθούν να μεταβούν από το μοντέλο “proof of work” σε ένα εναλλακτικό μοντέλο με την επωνυμία “proof of stake”, το οποίο λένε ότι απαιτεί μόλις 1% της ενέργειας που απαιτεί το μοντέλο “proof of work”. Όμως, το νέο μοντέλο είναι πολύ σύνθετο και η μετάβαση του Ethereum σε αυτό χαρακτηρίζεται από διάφορα ζητήματα στον σχεδιασμό. Και η μετάβαση του Bitcoin στο νέο μοντέλο “proof of stake” θα ήταν ακόμα δυσκολότερη, εφόσον το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα δεν διαθέτει μια ομάδα core developers που να επιδιώκουν την αλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι η εξόρυξη Bitcoin θα παραμείνει και στο μέλλον μια δραστηριότητα έντασης ενέργειας.

Βεβαίως, δεν χρειάζεται σώνει και καλά αυτή η δραστηριότητα να τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα. Ήδη, στο ενεργειακό μίγμα προστίθενται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και είναι άγνωστο το ακριβές ποσοστό του ηλεκτρισμού που δαπανάται για εξόρυξη και προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν από 39% έως 73% του συνόλου.

Πηγή: Fortune