Μπορεί να περάσει η νέα συμφωνία για το Βrexit από τη βρετανική βουλή;

Μπορεί να περάσει η νέα συμφωνία για το Βrexit από τη βρετανική βουλή;
epa06185123 An Union (R) flag and an EU flag flown by anti-Brexit protesters outside the Houses of Parliament in London, Britain, 05 September 2017. Brexit secretary Davis is expected to update on the progress of Brexit negotiations in the first cabinet meeting after the summer break. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εργατικοί, Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα και Βορειοιρλανδοί απορρίπτουν την συμφωνία, ενώ ο Γιούνκερ απέκλεισε την προσφορά περαιτέρω παράτασης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Οι βουλευτές ψήφισαν νωρίτερα πως όντως θα προχωρήσουν σε συνεδρίαση το Σάββατο, που θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Ρις-Μογκ.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά.

«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση ‘ναι’ ή ‘όχι’ από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;».

Σε δηλώσεις του νωρίτερα έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε την ιδέα μιας ακόμα παράτασης. Παρόλα αυτά, νομικά επαφύεται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν.

Απορρίπτουν την συμφωνία οι Βορειοιρλανδοί του DUP

Οι μέχρο πρότινος σύμμαχοι των Τόρις, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit επειδή η συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της βρετανικής επαρχίας.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι, κατά την άποψή μας, επωφελείς για την οικονομική ευημερία της Βόρειας Ιρλανδίας και υπονομεύουν την ακεραιότητα της ένωσης», ανέφερε το κόμμα, προειδοποιώντας ότι η κοινοβουλευτική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σάββατο είναι μόλις το πρώτο βήμα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Η ψηφοφορία του Σαββάτου στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς διαδικασίας για την έγκριση οποιουδήποτε Νομοσχεδίου Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων», προσέθεσε.

«Οχι» από τους Εργατικούς

Αμεσα αντέδρασε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία του Τζόνσον, βάζοντας με αυτό τον τρόπο τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούσαν.

«Απ’ όσο ξέρουμε, μοιάζει ο πρωθυπουργός να διαπραγματεύτηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε συντριπτικά», είπε. Αυτές οι προτάσεις δημιουργούν τον κίνδυνο μιας κούρσας προς τα κάτω σε δικαιώματα και προστασία: Μπαίνει σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφίμων, μειώνονται τα περιβαλλοντικά στάνταρντ και τα εργατικά δικαιώματα και το Εθνικό Σύστημα Υγείας μένει ανοικτό σε εξαγορά από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες. Αυτή η συμφωνία ξεπουλήματος δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να λυθεί το θέμα του Brexit είναι να δώσουμε στον λαό τον τελικό λόγο με μια ψηφοφορία».

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: Κακή η συμφωνία του Τζόνσον

Από την πλευρά του, ο Λ. Σουίνσον, επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της Μεγάλης Βρετανίας, σημείωσε ότι «η μάχη για να σταματήσει το Brexit δεν έχει τελειώσει. Η συμφωνία του Μπ. Τζόνσον μπορεί να είναι κακή για την οικονομία, κακή για τις δημόσιες υπηρεσίες και κακή για το περιβάλλον».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit – Πώς ρυθμίζεται το ιρλανδικό ζήτημα

«Οι επόμενες  ημέρες θα καθορίσουν την κατεύθυνση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές και είμαι πιο αποφασισμένος από ποτέ να σταματήσω το Brexit. Όταν έρθει αυτή η συμφωνία στο κοινοβούλιο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να δώσουμε στον λαό το δικαίωμα ψήφου για το Brexit, το οποίο θα περιλαμβάνει και την επιλογή να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σκωτία: Ερχεται σκληρό Brexit, αν περάσει αυτή η συμφωνία

«Νομίζω ότι ουδείς που ψήφισε κατά της συμφωνίας της Τερέζα Μέι, με βάση ότι δεν είχε αρκετά ισχυρές διαβεβαιώσεις για την εγγύτητα της μελλοντικής σχέσης, θα μπορούσε πιθανόν να ψηφίσει αυτήν (τη συμφωνία) -πολύ πιο «σκληρό» Brexit έρχεται, εάν αυτή η συμφωνία περάσει», τόνισε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Τζόνσον: Να τελειώσουμε με το Brexit

Η συμφωνία δεν αφορά εμάς, είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχοντας δίπλα του τον Μπόρις Τζόνσον, «αλλά τους πολίτες». Σημείωσε ότι σήμερα θα εξηγήσει μαζί με τον Μ. Μπαρνιέ τη συμφωνία στους Ευρωπαίους ηγέτες. Όπως είπε, έγκριση θα πρέπει να δοθεί όχι μόνο από το βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και από το ευρωπαϊκό.

Για μια «πολύ καλή» συμφωνία που αντανακλά τη δουλειά που έγινε από τις δύο πλευρές μίλησε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Για εμάς στη Βρετανία η συμφωνία σημαίνει ότι παραδίδουμε ένα «πραγματικό Brexit» για όλη τη χώρα. Σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για τους νόμους μας και το πώς θέλουμε να διοικήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία.

Ελπίζω οι βουλευτές να έρθουν μαζί μας και να ολοκληρώσουμε το Brexit χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. «Τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε το Brexit και να χτίσουμε τη μελλοντική μας συμφωνία, που θα είναι εξαιρετικά θετική και για τις δύο πλευρές».

Οι ισορροπίες και τα σενάρια

Σε ότι αφορά τις ισορροπίες στη Βρετανική Βουλή, όπως μεταδίδουν οι Financial Times αν ο Μπόρις Τζόνσον είχε την στήριξη του DUP θα μπορούσε να κερδίσει τη ψηφοφορία στη Βουλή με μια ψήφο. Θα απαιτούσε, εκτός από τους ιρλανδούς να ψηφίσουν υπέρ όλοι οι συντηρητικοί βουλευτές, 15 ανεξάρτητοι συντηρητικοί αλλά και εννέα Εργατικοί υπέρμαχοι της αποχώρησης που θα αψηφούσαν την κομματική γραμμή.

Χωρίς το DUP ο πρωθυπουργός χρειάζεται τη στήριξη 19 βουλευτών από τους Εργατικούς, κάτι πολύ δύσκολο.
Υπάρχουν απόψεις που σημειώνουν ότι ο Μπ. Τζόνσον έχει αποφασίσει ότι θα χάσει το Σάββατο. Ισως θεωρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί να πάει σε εκλογές με τη συμφωνία στο χέρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους τη δύναμη για να την περάσει, λέγοντας ότι η Βρετανία θα είχε ήδη φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου αν δεν τον σταματούσε το κοινοβούλιο.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να ενδώσει την τελευταία στιγμή το DUP, αν και φαίνεται δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Μετά από 3,5 χρόνια, ωστόσο, σημειώνουν οι Financial Times, η ΕΕ αλλά και πολλοί Βρετανοί έχουν κουραστεί από τη διαδικασία και θέλουν να προχωρήσουν μπροστά. Υπάρχει κάτι στην πολιτική ατμόσφαιρα που κάνει κάποιον να σκεφτεί πως, με κάποιο τρόπο, ο κος Τζόνσον θα πάρει αυτό που θέλει το Σάββατο.

Χαιρετίζουν την συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σε ενταλώς άλλο τόνο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν την ικανοποίησή τους. Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

«Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η Μέρκελ. «Το γεγονός ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός είναι μάλλον χαρούμενος εδώ είναι πολύ σημαντική ένδειξη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η συμφωνία είναι μια πολύ καλή συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μια λογική, δίκαιη έκβαση».

«Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας ένα πραγματικό Brexit που πετυχαίνει τους στόχους μας. Και σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί ολόκληρο και πλήρες στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε ο ίδιος. «Πραγματικά ελπίζω τώρα…ότι οι συνάδελφοί μου, βουλευτές στο Ουεστμίνστερ θα ενωθούν για να περάσουν αυτή τη συμφωνία.

«Τώρα είναι η ώρα για εμάς για να εκπληρώσουμε το Brexit και να εργαστούμε μαζί για το κοινό μας μέλλον», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.

«Μια συμφωνία είναι πάντα καλύτερη από μια μη συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τη νέα συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε σήμερα.

Νωρίτερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δήλωσε: “Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ μιας συντεταγμένης εξόδου”, προσθέτοντας ότι “θα συνεχίσουμε τη διαδικασία με αυτή τη συμφωνία”.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός χαιρέτισε με τη σειρά α «μοναδική λύση» για τη Βόρεια Ιρλανδία που σέβεται τη μοναδική ιστορία και γεωγραφία της περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο των Βρετανών.

«Είναι καλή για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όχι σκληρό σύνορο. Η οικονομία σε όλη τη νήσο και μεταξύ Ανατολής και Δύσης μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί», έγραψε ο Λίο Βαράντκαρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Γερμανία θα εξετάσει στενά τη νέα συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές εργάστηκαν από κοινού υπεύθυνα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ελπίδας στις Βρυξέλλες για μια #BrexitDeal», ανέφερε ο Μάας στο Twitter. «Θα εξετάσουμε επισταμένα το κείμενο που προέκυψε από τη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Έξοδος στις 31 Οκτωβρίου

Αν ο Αγγλος Πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει την συμφωνία του από την Βουλή των Κοινοτήτων, μια τελευταία φάση είναι απαραίτητη. Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μόνο αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, μόνο τότε θα έχουν συμφωνημένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαική Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν όλα αυτά συμβούν, τίποτα δεν θα αλλάξει δραματικά αφού προβλέπεται περίοδος προσαρμογής, στην διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές θα διαπραγματευθούν την «μελλοντική τους σχέση». Δηλαδή μεταξύ άλλων και τις 100άδες διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ από τις οποίες θεωρητικά το Λονδίνο θα αποσυρθεί.

Η τελευταία συμφωνία προβλέπει μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 το νωρίτερο.