Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του μυαλού;

Μπορούμε να αντιστρέψουμε τη λειτουργία του μυαλού;

Στο βιβλίο του How to Create a Mind, ο μελλοντολόγος Ρέι Κουρζβάιλ εξερευνά τα μυστικά της ανθρώπινης σκέψης.

του Μπράιν Ο’ Κηφ

Πότε θα είμαστε σε θέση να φτιάξουμε έναν τεχνητό εγκέφαλο;
Έχω πει ότι αυτό θα συμβεί το 2029. Τόσο το λογισμικό όσο και το μηχανικό μέρος εξελίσσονται εκθετικά. Αν η λογική σκέψη ήταν η ουσία της ευφυΐας, τότε οι υπολογιστές θα ήταν ήδη ανώτεροι των ανθρώπων. Το πεδίο όπου οι άνθρωποι έχουν ακόμα το προβάδισμα είναι η συναισθηματική ευφυΐα. Το συναίσθημα δεν είναι μια απλή γαρνιτούρα ή μια διατάραξη της ευφυΐας. Το να είναι κάποιος αστείος ή σέξι, το να εκφράζει αγάπη – αυτά συνιστούν την κορυφαία έκφραση της ανθρώπινης ευφυΐας.

Πότε θα μπορεί να έχει ο μέσος άνθρωπος το μυαλό του συνδεδεμένο σε υπολογιστές;
Τη δεκαετία του 2030. Θα έχουμε ευφυείς συσκευές υπολογιστή στο μέγεθος αιμοσφαιρίων και θα τις τοποθετούμε μέσα στη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματός μας. Θα πηγαίνουν μέσα στο μυαλό μας και θα μας ανοίγουν την πόρτα για τα σύννεφα. Ας σκεφτούμε την τελευταία φορά που προσθέσαμε εγκεφαλικό φλοιό· αυτό συνέβη όταν εξελίχθηκε ο Homo sapiens. Αυτός ήταν ο παράγοντας που επέτρεψε την εξέλιξη της γλώσσας, της τέχνης, της επιστήμης, της μουσικής και της λογοτεχνίας. Έτσι, θα γίνουμε ένα υβρίδιο βιολογικής και μη βιολογικής ευφυΐας. Δεν πρόκειται να είμαστε στην πρίζα, όπως στο «The Matrix».

Αλλάζει ήδη η τεχνολογία τους εγκεφάλους μας με έναν εξελικτικό τρόπο;
Όχι, όχι βιολογικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εγκεφαλικός φλοιός μας δεν πρόκειται να σκοτιστεί και να χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της χωρητικότητάς του για την εκμάθηση πραγμάτων που ξέρει ότι μπορεί να μάθει μέσω των εγκεφαλικών επεκτάσεών του (όπως η Google). Οι άνθρωποι λένε: «Αυτά τα πράγματα μας κάνουν πιο χαζούς» Αν ορίσεις την ευφυΐα ως την ικανότητα να θυμάσαι σκόρπια δεδομένα, τότε αυτό ίσως είναι αλήθεια. Αλλά αυτά τα πανίσχυρα εργαλεία μας καθιστούν εξυπνότερους. Και κατά την άποψή μου, είναι κομμάτι αυτού που είμαστε.

Διαβάστε ακόμη: Ο ανταγωνιστικός… ανθρωποειδής συνάδελφός σας!