Μπορούν οι επιχειρήσεις να γίνουν πραγματικά καλοί εταιρικοί πολίτες;

Μπορούν οι επιχειρήσεις να γίνουν πραγματικά καλοί εταιρικοί πολίτες;
  Τι σημαίνει η δήλωση-δέσμευση του Business Roundtable.

της Danielle Abril

181 εταιρικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν πρόσφατα σε κοινή ανακοίνωσή τους να διευρύνουν τις προτεραιότητές τους πέρα από την παροχή αξίας για τους μετόχους, και πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας είπαν ότι υποστηρίζουν πλήρως τα νέα πρότυπα. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, τα μέλη του Business Roundtable – μιας οργάνωσης που απαρτίζεται από τους CEO κάποιων από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ – δεσμεύτηκαν να διοικούν από εδώ και πέρα τις εταιρείες τους προς το συμφέρον όχι μόνο των μετόχων, αλλά και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων μερών, όπως εργαζόμενοι, προμηθευτές, και το σύνολο της κοινότητας. Η συμφωνία σηματοδοτεί μια απομάκρυνση από την παραδοσιακή επιχειρηματική πρακτική που τοποθετεί την αξία για τους μετόχους πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Οι ηγέτες τεχνολογικών κολοσσών όπως οι Apple, Amazon, Salesforce, Oracle και Cisco υπέγραψαν τη δήλωση, ενώ εταιρείες όπως οι Google, Microsoft και Intel που δεν είναι μέλη του Business Roundtable είπαν ότι υποστηρίζουν τη φιλοσοφία της δήλωσης και την υλοποιούν με εργαλεία όπως η δημοσίευση εκθέσεων προόδου για την περιβαλλοντική προστασία ή την κοινωνική υπευθυνότητα.

Ταυτόχρονα, όμως, η δέσμευση του Business Roundtable εγείρει νέα ερωτήματα ως προς το πώς θα προχωρήσουν οι εταιρείες με την υλοποίηση όσων διακήρυξαν. Για παράδειγμα, θα επανεξετάσουν όλες τις μισθολογικές πρακτικές τους για να εξασφαλίσουν την παροχή δίκαιων απολαβών; Θα πάψουν να χρησιμοποιούν υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς; Θα συνδέσουν τις απολαβές των διευθυντικών στελεχών με την πρόοδο της εταιρείας στον τομέα του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος; Θα υιοθετήσουν κάποιο χαρακτηριστικό ενός προϊόντος που ωφελεί την κοινωνία ακόμα κι αν αυτό δεν συμβάλλει στην κερδοφορία της εταιρείας;

Με άλλα λόγια: σημαίνει η συγκεκριμένη δήλωση ότι οι επιχειρήσεις θα γίνουν πραγματικά καλοί εταιρικοί πολίτες;

«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι θα γίνει» λέει ο David Larcker, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Εταιρικής Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Είναι απλώς δημόσιες σχέσεις όλο αυτό, ή υπάρχει ουσία και θα δούμε πράγματα να αλλάζουν;».

Για να προκύψει πραγματική αλλαγή, επισημαίνει ο Larcker, τα πράγματα πρέπει να ξεκινήσουν από το διοικητικό συμβούλιο. Καταρχήν, πρέπει στα διοικητικά συμβούλια να έρθουν κι άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως π.χ. εργαζόμενοι, και η εταιρεία θα πρέπει να αξιολογείται βάσει μιας ευρείας γκάμας στόχων και όχι μόνο βάσει των οικονομικών της επιδόσεων.

Και εν τέλει, αυτό σημαίνει ότι η αξία για τους μετόχους μπορεί να μειώνεται καθώς η εταιρεία θα επενδύει σε άλλες προτεραιότητες, όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.