Μπορούν οι προσθήκες 6 χωρών να συμβάλουν στην απο-δολαριοποίηση των BRICS;

Μπορούν οι προσθήκες 6 χωρών να συμβάλουν στην απο-δολαριοποίηση των BRICS;
epa10817112 (L-R) Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva, Chinese President Xi Jinping, South African President Cyril Ramaphosa, Indian President Narendra Modi and Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov attend the Friends of BRICS Leaders dialogue during the 15th BRICS Summit, in Johannesburg, South Africa, 24 August 2023. South Africa is hosting the 15th BRICS Summit, (Brazil, Russia, India, China and South Africa), as the group’s economies account for a quarter of global gross domestic product. EPA/KIM LUDBROOK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους  BRICS θα εστιάσει αναπόφευκτα τη συζήτηση για τη χρήση νομισμάτων εκτός δολαρίου στο εμπόριο».

Στους «δρόμους» που μπορούν να διαμορφωθούν στην ομάδα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) από τις προσθήκες νέων χωρών στη συμμαχία και το κατά πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την απο-δολαριοποίηση των BRICS αναφέρεται το businessinsider.com.

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, τον Αύγουστο οι BRICS προσκάλεσαν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Σαουδική Αραβία και την Αιθιοπία να ενταχθούν στη συμμαχία τους.

Η συμπερίληψη μεγάλων εξαγωγέων ενέργειας, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και τα ΗΑΕ, στον κατάλογο των δυνητικών μελών των BRICS είναι μεγάλη υπόθεση, διότι τα ενεργειακά εμπορεύματα -τα οποία συνήθως «κυριαρχούνται» από το δολάριο των ΗΠΑ- αποτελούν αντικείμενο μεγάλων συναλλαγών και βασικό συστατικό της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στην ομάδα BRICS θα εστιάσει αναπόφευκτα τη συζήτηση για τη χρήση νομισμάτων εκτός δολαρίου στο εμπόριο», έγραψαν αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING σε σημείωμά τους στις 24 Αυγούστου, αναφερόμενοι στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την απο-δολαριοποίηση.

Ιράν

Η Τεχεράνη, που διεξάγει εδώ και χρόνια προσπάθειες για την απο-δολαριοπόιηση, υπογράμμισε το θέμα σε μια διακρατική συνάντηση που διεξήχθη τον Μάιο με 11 άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Ρωσίας και της Σρι Λάνκα.

Δεδομένου ότι στο Ιράν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια, η χώρα της Μέσης Ανατολής συζητούσε τη χρήση του κινεζικού γουάν για τη διευθέτηση των συναλλαγών της ήδη από το 2010. Το 2012, η Κίνα άρχισε να αγοράζει αργό πετρέλαιο από το Ιράν χρησιμοποιώντας το γουάν.

Τον Φεβρουάριο, η Τεχεράνη και το Πεκίνο συζήτησαν την αύξηση της χρήσης του γουάν και του ιρανικού ριάλ για διμερείς εμπορικές συναλλαγές, σύμφωνα με την Financial Tribune.

Το Ιράν συνδέθηκε επίσης με το σύστημα πληρωμών της Ρωσίας, το Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων, τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Al Jazeera.

Η Τεχεράνη έχει επίσης καλέσει την Ινδία να διεξάγει το διμερές εμπόριο στο ιρανικό ριάλ και την ινδική ρουπία, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim τον Μάιο.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τα ΗΑΕ μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ της απομάκρυνσής τους από το αμερικανικό νόμισμα στις διεθνείς συναλλαγές, αλλά οι ενέργειές τους δείχνουν το αντίθετο.

Τον Φεβρουάριο, κορυφαία ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου αγόραζαν ρωσικό αργό με το ντιρχάμ, το νόμισμα των ΗΑΕ.

Τον Αύγουστο, το κορυφαίο διυλιστήριο πετρελαίου της Ινδίας χρησιμοποίησε ινδικές ρουπίες για να διευθετήσει μια συναλλαγή πετρελαίου με την κρατική εταιρεία Abu Dhabi National Oil Company των ΗΑΕ.

Αίγυπτος

Η αιγυπτιακή λίρα έχει επίσης χάσει περίπου το 50% της αξίας της από τον Μάρτιο του 2022, όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της. Αυτό καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές σε δολάρια στην Αίγυπτο.

Τον Απρίλιο, ο Αλί Μοσέλχι, ο Αιγύπτιος υπουργός προμηθειών και εσωτερικού εμπορίου, δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει «πολύ, πολύ, πολύ έντονα« το ενδεχόμενο να πληρώνει για τις εισαγωγές εμπορευμάτων της σε νομίσματα εκτός δολαρίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Αίγυπτος συζητά να χρησιμοποιήσει το γουάν, την ρουπία ή το ρούβλι για να πληρώσει τις εισαγωγές της, αλλά δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με καμία από τις χώρες.

Η Αίγυπτος έχει ήδη αρχίσει να εκδίδει ομόλογα σε ιαπωνικό γιεν νωρίτερα φέτος και σχεδιάζει να εκδώσει σύντομα και ομόλογα σε γουάν.

Αργεντινή

Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνεται από το δολάριο για ορισμένες συναλλαγές, κυρίως επειδή η οικονομία της χώρας έχει στερηθεί πολύ αμερικανικό νόμισμα, στρεφόμενη στο γουάν.

Η επιλογή στην οποία έχει στραφεί πρόσφατα είναι το γουάν.

Τον Απρίλιο, ο Σέρχιο Μάσα, ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής, δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να πληρώνει τις εισαγωγές από την Κίνα σε γουάν αντί για δολάρια ΗΠΑ. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής δήλωσε ότι επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμούς καταθέσεων στο κινεζικό νόμισμα.

Ωστόσο, οι Αργεντινοί αποθησαυρίζουν το δολάριο εδώ και χρόνια για να αντισταθμίσουν το ασταθές πέσο, οπότε είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η χώρα θα απεξαρτηθεί πλήρως από το δολάριο.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής, πρότεινε την αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο, με το νόμισμα της χώρας να έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2023.

Σαουδική Αραβία

Το πιο προβεβλημένο από τα πρόσφατα προσκεκλημένα μέλη των BRICS είναι η Σαουδική Αραβία είναι ο ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC). Η ενδεχόμενη είσοδος του βασιλείου στο μπλοκ των BRICS αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι βρίσκεται σε στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και έχει συμφωνία να τιμολογεί το πετρέλαιο αποκλειστικά σε δολάριο.

Όμως, το Ριάντ έχει σηματοδοτήσει νωρίτερα φέτος ότι είναι ανοιχτό στις συναλλαγές σε άλλα νομίσματα.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να συζητήσουμε πώς θα διευθετήσουμε τις εμπορικές μας συμφωνίες, είτε πρόκειται για το δολάριο ΗΠΑ, είτε για το ευρώ, είτε για το σαουδαραβικό ριάλ. Δεν νομίζω ότι απομακρύνουμε ή αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση που θα βοηθήσει στη βελτίωση του εμπορίου σε όλο τον κόσμο» είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο Μοχάμεντ Αλ-Τζαντάν, υπουργός Οικονομικών του βασιλείου.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν έχει αρχίσει ακόμη να τιμολογεί τις εξαγωγές πετρελαίου της σε νομίσματα εκτός δολαρίου και δεν έχει αποδεχθεί μέχρι στιγμής την πρόσκληση των BRICS να ενταχθεί στο μπλοκ.

Αιθιοπία

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην αφρικανική χώρα στα τέλη του 2020 και τελείωσε το 2022, αποσταθεροποίησε περαιτέρω την οικονομία της, η οποία ήδη ταλανιζόταν από την ξηρασία και τα προβλήματα που προκάλεσε στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα η πανδημία του κορονοϊού.

Η Αιθιοπία, όπως η Αργεντινή και η Αίγυπτος, συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικές αβεβαιότητες και έλλειψη συναλλάγματος.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της χώρας δεν φαίνεται να έχει πει δημοσίως τίποτα για την απομάκρυνση από το εμπόριο που κυριαρχείται από το δολάριο ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Αμπίγι Αχμέντ, έγραψε στο Twitter στις 24 Αυγούστου ότι η έγκριση της ένταξης της χώρας στις BRICS ήταν μια «μεγάλη στιγμή» για τη χώρα.

«Η Αιθιοπία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους για μια παγκόσμια τάξη χωρίς αποκλεισμούς και ευημερία» συμπλήρωσε ο Αχμέντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: businessinsider.com