Το πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και η Ρωσία… ευτυχεί

Το πετρέλαιο πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι και η Ρωσία… ευτυχεί
6666620 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Απόλυτα κερδισμένη η Ρωσία από τις αυξήσεις των τιμών.

Οι τιμές του πετρελαίου πλησιάζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, βάζοντας εμπόδια στην προσπάθεια της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά το συγκεκριμένο γεγονός χαροποιεί τουλάχιστον έναν διεθνή παράγοντας και δεν είναι άλλος από τη Ρωσία.

Οι τιμές προσφάτως έχουν αυξηθεί, λόγω των περικοπών της προσφοράς από τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Οι περικοπές παραγωγής έχουν στείλει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 10% μέχρι στιγμής και είναι πιθανό να ωφελήσουν τη Ρωσία και το πολεμικό της ταμείο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα του συνόλου των θαλάσσιων ροών ρωσικού αργού ταξίδεψαν χωρίς δυτική ασφάλιση τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανάλυση των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών αρχείων από τους Financial Times.

Η Ρωσία μείωσε τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και πετρελαίου κίνησης κατά σχεδόν 30% σε περίπου 1,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του Αυγούστου. Η προσωρινή απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ προς τις περισσότερες χώρες, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ικανότητα της Ρωσίας να μεταφέρει τόσο πολύ αργό χωρίς δυτική ασφάλεια υποδηλώνει ότι μπορεί πλέον να είναι σε θέση να πουλά αργό πάνω από το ανώτατο όριο τιμών, σύμφωνα με την ανάλυση των FT.

Και οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχύσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας. Το Κρεμλίνο εισέπραξε 17,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές αργού τον Αύγουστο – από 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΜ).

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία θα μπορούσε να έχει κερδίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια μόνο με την αύξηση του κόστους μεταφοράς πετρελαίου – παρόλο που εξακολουθούσε να πουλά αργό στην Ινδία κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με άλλη ανάλυση των FT τον Αύγουστο.

Παρά τις σαρωτικές κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας σε καιρό πολέμου παίρνει ώθηση από τις αμυντικές και κυβερνητικές δαπάνες, ανέφεραν οι New York Times τον Ιούλιο.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν άσχημα νέα για τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, οι οποίες προσπαθούν να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό από πέρυσι. Η ενέργεια αποτελεί βασική εισροή για τις οικονομικές δραστηριότητες, οπότε οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου οδηγούν γενικά σε αύξηση του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: