Bota Systems: Επένδυση 2,5 εκατ. δολαρίων από τη δημιουργό πρωτοποριακής τεχνολογίας που δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής

Bota Systems: Επένδυση 2,5 εκατ. δολαρίων από τη δημιουργό πρωτοποριακής τεχνολογίας που δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής
Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για να ικανοποιήσει τη διεθνώς αυξανόμενη ζήτηση από κορυφαίους οργανισμούς έρευνας και βιομηχανίας και να επεκτείνει τις λειτουργίες των προϊόντων της.

Η Bota Systems, δημιουργός πρωτοποριακής τεχνολογίας που δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής με έδρα την Ζυρίχη, ανακοινώνει την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων της οποίας ηγήθηκε η Marathon Venture Capital με συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές. Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για να ικανοποιήσει τη διεθνώς αυξανόμενη ζήτηση από κορυφαίους οργανισμούς έρευνας και βιομηχανίας και να επεκτείνει τις λειτουργίες των προϊόντων της.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μια σειρά τεχνολογικών εξελίξεων επέτρεψε στα ρομπότ να κολυμπούν, να πετούν, να περπατούν και να αντικαθιστούν πτυχές της ανθρώπινης εργασίας με εκπληκτική ταχύτητα και ακρίβεια. Συνδυάζοντας δεδομένα από αισθητήρες ενσωματωμένους στα ρομπότ μαζί με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης, έγινε δυνατή η αυτοματοποίηση εργασιών που στο παρελθόν θα έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, τα ρομπότ έχουν σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία, με περισσότερα από μισό εκατομμύριο νέα ρομπότ να χρησιμοποιούνται για την αυτοματοποίηση βιομηχανικών διαδικασιών την περασμένη χρονιά. Παρόλο που η ποικιλία των καθηκόντων που εκτελούν τα ρομπότ αυξάνεται, υπάρχει ένα θεμελιώδες στοιχείο στο οποίο υστερούν: το αίσθημα της αφής.

Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που μπορούν να προσαρμόσουν τις κινήσεις τους σε πραγματικό χρόνο με βάση τις αισθήσεις τους, οι κινήσεις των ρομπότ μέχρι σήμερα είναι προκαθορισμένες. Οι χειριστές τους τα προγραμματίζουν πριν την εκτέλεση μιας δραστηριότητας λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα γεωμετρικά δεδομένα εντός του χώρου εργασίας με πολύ υψηλή ακρίβεια. Εάν ένα αντικείμενο δεν είναι ακριβώς εκεί που θα έπρεπε ή η μορφή του είναι ελαφρώς διαφορετική, το ρομπότ αποτυγχάνει να προσαρμοστεί. Για να ξεκλειδώσουμε το επόμενο στάδιο της επανάστασης της ρομποτικής, πρέπει να βρούμε τρόπους να επιτρέψουμε φυσικές αλληλεπιδράσεις και δυναμικές κινήσεις στα ρομπότ.

Η Bota Systems αναπτύσσει πρωτοποριακή τεχνολογία που δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. Η τεχνολογία της περιλαμβάνει προηγμένους αισθητήρες δύναµης-ροπής και ηλεκτρονικά συστήματα σε συνδυασμό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ρομποτικούς βραχίονες. Έτσι, επιτρέπει την αυτοματοποίηση ενός εύρους εργασιών όπως γυάλισμα πολύπλοκων επιφανειώνσυναρμολόγηση εύθραυστων εξαρτημάτων ή εκτέλεση διαδραστικών καθηκόντων. Ενδεικτικά, η Bota Systems εξοπλίζει αυτόνομα ρομπότ σε τομείς όπως φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτωνανθρωποειδή ρομπότ και παρουσία εξ’αποστάσεως, επίσης εκμάθηση γυάλισματος, λείανσης και τριψίματος, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Bota Systems εξυπηρετεί ήδη εκατοντάδες πελάτες σε πάνω από 30 χώρες και συνεργάζεται με ένα δίκτυο διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Κορυφαίοι οργανισμοί στο χώρο της ρομποτικής χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Bota Systems καθώς είναι εύκολη και γρήγορη στην εγκατάσταση και μπορεί να αναβαθμίσει υπάρχοντα συστήματα επιτρέποντας νέες λειτουργίες.

Σήμερα, η Bota Systems ανακοινώνει την ολοκλήρωση επένδυσης ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων της οποίας ηγήθηκε η Marathon Venture Capital με συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή μεγαλώνει την ομάδα της και επεκτείνει τις λειτουργίες των προϊόντων της με στόχο να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση από κορυφαίους οργανισμούς έρευνας και βιομηχανίας παγκοσμίως.

Η εταιρεία ιδρύθηκε ως spin-off του εργαστηρίου ρομποτικής του ΕΤΗ το 2020. Η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει στο εργαστήριο αυτομάτου ελέγχου κατά τη διάρκεια των σπουδών των ιδρυτών στη σχολή μηχανολόγων μηχανικών του ΕΜΠ.

“Ξεκινήσαμε την Bota Systems για να δώσουμε στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση της αγοράς και από το εύρος των εφαρμογών που η τεχνολογία μας αυτοματοποιεί. Με τον γύρο χρηματοδότησης ενισχύουμε τις προσπάθειές μας για να εξυπηρετήσουμε περισσότερους πελάτες ανά τον κόσμο και να υλοποιήσουμε το φιλόδοξο πλάνο μας”, δήλωσε ο Klajd Lika, ιδρυτής και CEO της Bota Systems.

Ο Ηλίας Πατσιαούρας, συνιδρυτής και CTO της Bota Systems, πρόσθεσε: “Η χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ενισχύει σημαντικά το σχέδιό μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ρομποτικής τεχνολογίας και την ευρύτερη χρήση ρομπότ που μπορούν να αντιλαμβάνονται και να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους”.

“Τα ρομπότ κινούνται από το σημείο Α στο σημείο Β με σταθερότητα και ακρίβεια. Ωστόσο, αν ένα αντικείμενο δεν βρίσκεται ακριβώς εκεί που θα έπρεπε ή αν το σχήμα του είναι ελαφρώς διαφορετικό, τα ρομπότ αποτυγχάνουν. Η Bota Systems δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής, φέρνοντάς μας πιο κοντά σε μια επανάσταση της ρομποτικής, και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τον Klajd, τον Ηλία και την ομάδα τους”, δήλωσε ο Γεώργιος Τζιραλής, εταίρος της Marathon Venture Capital.

Σε συνέχεια της επένδυσης, η Bota Systems πρόκειται να μεγαλώσει σημαντικά την ομάδα της, ανοίγοντας επίσης κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, για την περαιτέρω ανάπτυξη των προϊόντων της και την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησής τους. Μπορείτε να βρείτε τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στον ακόλουθο σύνδεσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: