Μπουγατσάν: Και κρουασάν και μπουγάτσα!

Μπουγατσάν: Και κρουασάν και μπουγάτσα!

Η δημιουργική «εφεύρεση» του Δημήτρη Κοπανάρη ενώνει γευστικά το Παρίσι με τη… Θεσσαλονίκη.

Τι κοινό μπορεί να έχει μία μπουγάτσα με ένα κρουασάν; Σίγουρα και τα δύο λατρεύονται από χιλιάδες κόσμου που συχνά δεν μπορούν να διαλέξουν ποιο από τα δύο να πρωτοφάνε. Με αυτό κατά νου, ο 38χρονος Δημήτρης Κοπαράνης αποφάσισε να δοκιμάσει το ρητό του «ισχύς εν τη ενώσει». Έτσι λοιπόν δημιούργησε το… Μπουγατσάν: ένα κρουασάν με γέμιση από κρέμα μπουγάτσας, πασπαλισμένο με άχνη και κανέλα.

«Ένωσα το Παρίσι με τη… Θεσσαλονίκη ως ένα είδος απάντησης στη μεγαλομανία που μας πιάνει κατά καιρούς», δηλώνει ο «εφευρέτης», ο οποίος ασχολείται με τα «υβριδικά επιδόρπια» (Hybrid Deserts), μια από τις πιο σύγχρονες τάσεις στη διεθνή κουζίνα. Η φιλοσοφία των υβριδικών επιδορπίων είναι η μίξη γλυκών, χωρίς να επεμβαίνει κανείς στα βασικά συστατικά τους. «Στο Μπουγατσάν, για παράδειγμα, έχουμε ένα κανονικό κρουασάν, με γέμιση από κρέμα, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούμε στην μπουγάτσα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι στο εστιατόριό μας το σερβίρουμε φρέσκο, με την κρέμα ζεστή, την οποία προσπάθησα να κάνω όσο καλύτερη μπορώ, ακολουθώντας τη συνταγή της μαμάς μου», εξηγεί ο Δ. Κοπαράνης, που όμως τονίζει ότι «το Μπουγατσάν δεν είναι γλυκό. Είναι ένα κοινωνικό σχόλιο, με έντονη δόση χιούμορ».

Διαβάστε ακόμη: Δύο Έλληνες συστήνουν το σουβλάκι στους Κινέζους

Με καταγωγή από τις Σέρρες, την κατεξοχήν «πρωτεύουσα» της μπουγάτσας, ο Δημήτρης Κοπανάρης έχει μαγειρέψει δίπλα στον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο, από τον οποίο -όπως λέει σε σχετική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ–  έμαθε πολλά μυστικά μαγειρικής. Ο ίδιος είναι food blogger, food editor, και γράφει σε πολλά περιοδικά. Ασχολείται επίσης μέσω μιας εταιρείας με τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία προωθεί στην αγορά και κατά μία έννοια, «συστήνει εκ νέου» στον κόσμο.

«Δεν είμαι σεφ, δεν μπορώ να αποκαλέσω τον εαυτό μου έτσι. Μάγειρας, ναι. Απλώς, κάποια στιγμή, το 2011 αναγκάστηκα να μαγειρέψω επαγγελματικά και αποφάσισα να το κάνω. Το να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ δεν ήταν θέμα επιλογής», εξηγεί.

Διαβάστε ακόμη: Τα ελληνικά αφεψήματα που «κόβουν την ανάσα»

«Αυτό με το οποίο ουσιαστικά ασχολούμαι είναι η καλλιτεχνική διεύθυνση των εστιατορίων, φροντίζω να αποκτούν μια γραμμή, ένα concept», επισημαίνει.  «Με ενδιαφέρει ως άνθρωπο, να αναδείξω την ανάγκη για καλό φαγητό. Πρέπει να σεβόμαστε αυτό που τρώμε. Να μην το ευτελίζουμε. Το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι ακριβό αλλά απαιτεί μια διαδικασία, μια φροντίδα».

Όσο για τη συνέχεια; Δεν υπάρχει όριο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα! Κρουασάν με κανέλα και κρέμα από φιστίκι, κρουασάν με κρέμα λουκούμι τριαντάφυλλο και για το καλοκαίρι, κρουασάν με παγωτό είναι μόνο μια μικρή «γεύση» από όσα έπονται.

 Διαβάστε ακόμη: Terranova: Η Νέα Γη δεν είναι μακριά