Brain drain: 9 στους 10 Έλληνες επιστήμονες με διεθνή απήχηση δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό

Brain drain: 9 στους 10 Έλληνες επιστήμονες με διεθνή απήχηση δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό
Ένας άντρας φορώντας προστατευτική μάσκα περπατάει μπροστά από τον πίνακα ανακοινώσεων πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" της Αθήνας, στα Σπάτα, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020. Άνοιξαν, από σήμερα Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι πύλες της χώρας μας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα, αφού έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον Covid 19. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τους Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται σε ερευνητική απήχηση στις πρώτες 15 θέσεις του γνωστικού αντικειμένου τους παγκοσμίως, το 94% -δηλαδή περισσότεροι από εννέα στους δέκα- βρίσκονται στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει από τη δημιουργία μιας νέας βάσης με αναλυτικά δεδομένα για σχεδόν όλους τους Έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Η βάση δεδομένων παρουσιάζει στοιχεία για 63.951 επιστήμονες που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε πλήρεις διεθνείς δημοσιεύσεις (στοιχεία από το Scopus), μαζί με τη λεπτομερή απήχηση του καθενός στην επιστημονική βιβλιογραφία σε όλα τα 174 επιστημονικά πεδία της επιστήμης. Από αυτούς, οι 35.116 συνδέονται με την Ελλάδα και οι υπόλοιποι με την ελληνική διασπορά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για το εγχείρημα, «οι διαδικασίες επικύρωσης δείχνουν ότι έχουμε συμπεριλάβει το 97%-100% των Ελλήνων επιστημόνων που δρουν στην Ελλάδα και κάπου τα τρία τέταρτα όσων δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Η μελέτη χαρτογραφεί το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει και ελπίζω να βοηθήσει σε συνολικό σχεδιασμό και ανέλιξη της επιστήμης στην Ελλάδα, αν κάποτε η ελληνική πολιτεία ενδιαφερθεί για την σοβαρή επιστήμη και έρευνα».

Στη μελέτη, που προδημοσιεύθηκε στο bioRxiv, υπάρχει ειδική φόρμα επικοινωνίας, όπου μπορούν να αποσταλούν ονόματα επιστημόνων που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.