Brainstorm Energy Summit: Η λεπτή ισορροπία μεταξύ πράσινης μετάβασης και κλιματικής κρίσης

Brainstorm Energy Summit: Η λεπτή ισορροπία μεταξύ πράσινης μετάβασης και κλιματικής κρίσης
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιέγραψε τις προκλήσεις για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας στο συνέδριο του Fortune Greece (βίντεο).

Το μεγάλο στοίχημα για την πράσινη μετάβαση είναι η προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, καθώς αφενός έχει μεγάλο κόστος και αφετέρου στο περιβάλλον έχουν «κλειδώσει» αλλαγές για τα επόμενα 30 χρόνια.

Τα παραπάνω, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τις ρεαλιστικές κινήσεις στρατηγικής στην πράσινη ατζέντα της χώρας ανέδειξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Brainstorm Energy Summit – Powered by ΔΕΗ που διοργάνωσε το Fortune Greece την Δευτέρα 8 Απριλίου στο ξενοδοχείο Μ. Βρεττάνια.

Δείτε όλη τη συζήτηση στο πλαίσιο του Brainstorm Energy Summit:

Όπως ανέφερε ο υπουργός σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, CEO/Editor in Chief του Fortune Greece, η σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή δεν έχει γίνει κατανοητή, δεδομένου ότι πρέπει να απαντήσει στις σημερινές προκλήσεις, δηλαδή στο κλίμα που έχει διαμορφώσει η κατανάλωση καυσίμων από τη δεκαετία του ’20. «Έχουν “κλειδώσει” αλλαγές για τα επόμενα 30 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας ότι η πλημμύρα που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στοίχισε 2 μονάδες στο ΑΕΠ, ζημιά που πληρώνουμε ακόμη. Οπότε, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα πρέπει να στοχεύσουμε σε φιλόδοξους στόχους, αλλά με μικρότερα κόστη. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται έμφαση στην πρόληψη, ώστε να μην κινδυνέψει η πράσινη μετάβαση.

Μια από τις βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, είναι η διενέργεια των ερευνών βυθού και αιολικού δυναμικού τοπικά, ώστε να μειώνεται το κόστος της ανάπτυξης. «Προωθώντας την ανάπτυξη μέχρι το στάδιο κοντά στην αδειοδότηση μειώνεται το ρίσκο και αυξάνεται η οικονομική αποτελεσματικότητα των νέων τεχνολογιών», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορικά με τον ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, τόνισε τη σημασία του γεωπολιτικού περιβάλλοντος αλλά και των εξαγωγικών προοπτικών που αναδύονται με τις προωθούμενες διασυνδέσεις και την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ. Όπως πρόσθεσε, οι ΑΠΕ προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής πράσινων καυσίμων από τα δύο διυλιστήρια της χώρας, προϊόντα τα οποία μπορούν στο μέλλον να εξαχθούν. Η χώρα διαθέτει επίσης το καλύτερο αιολικό δυναμικό της Μεσογειου, υποστήριξε, με διαφορά από τις άλλες χώρες της περιοχής λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα νησιά.

Η ωρίμανση της αγοράς και η επόμενη φάση

Όπως εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, η πρώτη φάση της πράσινης μετάβασης της Ελλάδας είναι σε στάδιο ωρίμασης. Έχει προχωρήσει η αντικατάσταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύσιμα με ΑΠΕ, με ενδεικτική την αύξηση πάνω από 50% της κατανάλωσης ενέργειας από ΑΠΕ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, ενώ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις για έργα ισχύος 16 GW. Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα προωθείται η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, ώστε να επιταχυνθεί η μετάβαση εξασφαλίζοντας πιο ανταγωνιστικές τιμές. Η επιτάχυνση στη λειτουργία νέων ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο σύστημα θα εξασφαλίσουν την ομαλή μετάβαση.

Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται καλύτερες εφεδρείες, καθώς οι ΑΠΕ -φωτοβολταϊκά και αιολικά- επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες και πολλές ώρες δεν λειτουργούν, όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτημα για τις αναγκαίες επενδύσεις στο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται υπόψη το κόστος, είπε ο υπουργός. Για παράδειγμα, στα θερμικά υπάρχει σοβαρό κόστος για να λειτουργήσουν ως εφεδρείες. Προωθείται επομένως, μεγαλύτερο μέγεθος για το σύστημα και περισσότερες διασυνδέσεις, ώστε να αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και να υπάρχει καλύτερη διαχείριση του κόστους.

Οι ενεργειακές επενδύσεις έχουν προδιαγραφεί και είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζονται βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αδυναμίες που αναδείχθηκαν στο πρώτο κύμα των πράσινων επενδύσεων, όπως οι αντιδράσεις από τοπικούς φορείς για τις εγκαταστάσεις και οι απαιτήσεις των επενδυτών για εξασφάλιση καλής απόδοσης χωρίς ρίσκο. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το σύστημα μέχρι σήμερα στηρίχθηκε σε συγκεκριμένες ταρίφες και net mettering, αλλά οι όποιες παρενέργειες στο πρώτο κύμα της μετάβασης ήταν αναγκαίες για να επέλθει η ωρίμαση της αγοράς. Ωστόσο και στο μέλλον θα υπάρχει πίεση για χαμηλές τιμές και ο κύκλος θα συνεχίζεται.

Τέλος, αναφορικά με τα μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας έναντι του ενεργειακού κόστους, o κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η πρωτοβουλία την τελευταία εβδομάδα για τα PPAs, είναι εργαλείο για μια πρώτη ανακούφιση και τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι το Σύστημα να γίνει πιο αποτελεσματικό για όλους συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών.