Brainstorm Energy Summit: Πόσο ταιριάζει η βιώσιμη ενέργεια στη βιομηχανία;

Το παράδειγμα της πράσινης επένδυσης της Παπαστράτος, οι τεχνολογικές καινοτομίες της Yodiwo και η εμπειρία της Survey Digital Photovoltaics στην αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές εξασφάλισης μηδενικού ενεργειακού αποτυπώματος στην παραγωγή; Πώς διασφαλίζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες την ενεργειακή τους επάρκεια και με ποια μέσα; Αυτά ήταν τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια του Brainstorm Energy Summit – Power by ΔΕΗ και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Sustainable Energy & Industry» που διοργάνωσε την Δευτέρα 8 Απριλίου το Fortune Greece στο ξενοδοχείο Μ. Βρεταννία.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Βασίλης Σαμούρκας, Managing Editor του Fortune Greece, συμμετείχαν οι Γιώργος Κωσταρέλης, Sustainability Manager της Παπαστράτος, Δρ. Κωστής Δανιηλίδης, Πρόεδρος & CEO της Survey Digital Photovoltaics, και Δρ. Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo.

Ο Γιώργος Κωσταρέλης αναφέρθηκε στη νέα επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Όπως είπε, η επένδυση των 10 εκατ. ευρώ έρχεται να συμπληρώσει τα συνολικά 700 εκατ. ευρώ επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. «Με αυτή την επένδυση είναι σαν να αφαιρούμε αντίστοιχα 5.000 συμβατικά αυτοκίνητα από τους δρόμους της Αθήνας», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για τη σημασία της συγκεκριμένης επένδυσης και συνέχισε «πριν από δύο χρόνια βρεθήκαμε σε αυτή την πρόκληση να κάνουμε αυτή την επένδυση» ενώ σημείωσε ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά και ζητάει πολύ πιο επιτακτικά αυτή τη μετάβαση.

Γιώργος Κωσταρέλης, Sustainability Manager της Παπαστράτος
Γιώργος Κωσταρέλης, Sustainability Manager της Παπαστράτος

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Κωσταρέλης ανέφερε ότι η Παπαστράτος είχε δεσμευτεί για 30% μείωση της κατανάλωση της ενέργειας έως το 2025 κάτι που έχει πετύχει ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους χάρη στις επενδύσεις που έχει υλοποιήσει. «Είναι το εφαλτήριο να επενδύσουμε περαιτέρω» σημείωσε.

Ο Δρ. Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo, σημείωσε ότι η τεχνολογία βοηθά για να μπει τάξη στις δράσεις ESG και στο σύστημα διαχείριση της ενέργειας. «Αυτό σημαίνει τεράστιο όγκο δεδομένων», είπε, και συμπλήρωσε πως όταν από το 2025 στο παιγνίδι της αναφοράς θα μπούνε και οι μεσαίες εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε ανθρωποώρες και να έχουν αξιόπιστα δεδομένα. Για να επιτευχθεί αυτό μόνο η τεχνολογία θα μπορέσει να βοηθήσει τόσο στην αξιολόγηση των δεδομένων που εισέρχονται, όσο και στην πρόβλεψη των στόχων που τίθενται και στην επεξεργασία των δεδομένων. Η αυτοματοποίηση των δεδομένων και των δεικτών βοηθά τις επιχειρήσεις να εξορθολογήσουν τη διαδικασία του ESG, σημείωσε, ενώ τόνισε πως «η τεχνολογία μπορεί αυτή τη στιγμή με τη δυνατότητα που έχει να επεξεργάζεται να μπορεί να προλαμβάνει πολλά πράγματα ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις».

Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo
Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo

Από την πλευρά του ο Δρ. Κωστής Δανιηλίδης, πρόεδρος και CEO της Survey Digital Photovoltaics, για το κομμάτι της χρηματοδότησης ανέφερε ότι τα φωτοβολταϊκά πέρασαν τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη περίοδο όπου ήταν πολύ φθηνά. Ένας επενδυτής για να κτίσει φωτοβολταϊκό πάρκο χρειάζεται να λάβει χρηματοδότηση από την τράπεζα, η οποία για να την δώσει πρέπει να υπάρχει μια διμερής σύμβαση μεταξύ του επενδυτή και μιας βιομηχανίας (PPAs). Γεγονός το οποίο αυτήν την περίοδο, όπως είπε, έχει «παγώσει» την αγορά μιας και οι τρέχουσες τιμές ενέργειας δεν είναι συμφέρουσες ως προς τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, κλειδωμένων σε πολύ υψηλότερα ενεργειακά κόστη από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι πριν από 3 χρόνια.

Κωστής Δανιηλίδης, πρόεδρος και CEO της Survey Digital Photovoltaics
Κωστής Δανιηλίδης, πρόεδρος και CEO της Survey Digital Photovoltaics

Σύμφωνα με τον ίδιο στην Ισπανία το μοντέλο είναι διαφορετικό, καθώς δεν εμπλέκονται οι όροι των PPAs που ισχύουν στη χώρα μας. Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, απάντησε ότι ήδη ορισμένες συστημικές ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το ισπανικό σενάριο. Σημείωσε, δε, ότι με το μοντέλο ESCO το οποίο προωθεί και η εταιρεία του, προσφέρεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ίδια κεφάλαια και αναζητούν χρηματοδότηση να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αποπληρώνοντας στην ουσία την επένδυση μέσω της ενεργειακής τους απόσβεσης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.