Brexit: Η δεύτερη αναβολή μπορεί να διαρκέσει έως και τις 30 Μαρτίου 2020

Brexit: Η δεύτερη αναβολή μπορεί να διαρκέσει έως και τις 30 Μαρτίου 2020
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit.

Η δεύτερη αναβολή του Brexit μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2020 δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ώρες πριν την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Στην πρόσκληση που απέστειλε στους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, πρότεινε μια «μακρά» και «ευέλικτη» παράταση του Brexit. Παράλληλα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία νωρίτερα συναντήθηκε με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, θεώρησε πιθανή μια αναβολή του Brexit για μερικούς μήνες, ίσως και μέχρι τις αρχές του 2020.

Κίνα και ΗΠΑ θα επωφελούνταν σε περίπτωση ενός no deal Brexit

Το ενδεχόμενο το Brexit να γίνει χωρίς συμφωνία θα ωφελούσε κατά κύριο λόγο την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ και ορισμένοι άλλοι εμπορικοί εταίροι του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα υφίσταντο ζημίες, εκτίμησε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα «επηρέαζε σημαντικά τους όρους της πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες», τόνισε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (ΔΗΕΕΑ) στη μελέτη της.  Στη βρετανική αγορά γίνεται περίπου το 3,5% των παγκόσμιων συναλλαγών, ενώ το ΗΒ εισήγαγε πέρυσι εμπορεύματα αξίας περίπου 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων (604 εκατ. ευρώ) από τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνεται στο έγγραφο.