Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την ενέργεια η ΕΕ με φόντο τις αγορές

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για την ενέργεια η ΕΕ με φόντο τις αγορές
elgium, Brussels, 2022-06-23. France s President Emmanuel Macron (L), President of the European Council Charles Michel (C) and President of the European Commission Ursula von der Leyen (R) attend a press conference during an European Council in Brussels on June 23, 2022. Photograph by Diego Ravier / Hans Lucas. Belgique, Bruxelles, 2022-06-23. Le President francais Emmanuel Macron (G), le President du Conseil Europeen Charles Michel (C) et la Presidente de la Commission europeenne Ursula von der Leyen (D) assistent a une conference de presse pendant un Conseil europeen a Bruxelles, le 23 juin 2022.. Photographie de Diego Ravier / Hans Lucas. (Photo by Diego Ravier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Η Σύνοδος των 27 για την ενέργεια και οι θέσεις της Ελλάδας - Ανακοινώσεις σήμερα για τα τιμολόγια Νοεμβρίου.

H Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και επιπλέον πρέπει να δράσει αποφασιστικά έχοντας στο οπλοστάσιό της έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτές είναι οι βασικές θέσεις της Ελλάδας στη σημερινή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα υπερασπιστεί τη δέσμη μέτρων της ΕΕ ως σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα ενώσει τη φωνή της Ελλάδας με τις θέσεις άλλων χωρών για θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας.

Η εξεύρεση κοινής στρατηγικής για την ανακούφιση της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης είναι στο επίκεντρο της διήμερης συνόδου κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές της ενέργειας, που είχαν ήδη εκτοξευθεί μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία και κλιμακώθηκαν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τριψήφια αύξηση από τις αρχές του έτους, παρά την υποχώρησή τους από τα ρεκόρ της άνοιξης.

Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, οι διεργασίες για την θέσπιση πλαφόν στις τιμές και μηχανισμού για τιθάσευση των ακραίων διακυμάνσεων στα παράγωγα ενεργειακών προϊόντων έχουν επιφέρει πτώση της τιμής του φυσικού αερίου που αναμένεται με τη σειρά της να επιφέρει πτώση στα τιμολόγια λιανικής. Σήμερα μάλιστα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση στην τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο ξεπερνά το 30% συγκριτικά με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου που ήταν στα 420 ευρώ.Ενδεικτικά, στην Ελλάδα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Μέρας διαμορφώνεται σήμερα σε 250,61 ευρώ/MWh αλλά παραμένει υψηλή συγκριτικά με την Ιταλία 201,37 ευρώ/MWh, τη Βουλγαρία 180,06 ευρώ/MWh, τη Γερμανία 140,22 ευρώ/MWh, τη Γαλλία 142,56 ευρώ/MWh και άλλες χώρες όπου η πτώση είναι μεγαλύτερη. Παρόλαυτά σε όλες τις χώρες οι πολίτες διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας των επιπτώσεων της ακριβής ενέργειας σε πρώτες ύλες και αγαθά πρώτης ανάγκης.

Εντωμεταξύ, είναι ζητούμενο σε τι βαθμό θα περάσει στα τιμολόγια λιανικής Νοεμβρίου η παραπάνω πτώση. Με βάση εκτιμήσεις της αγοράς οι χρεώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ/KWh. Ωστόσο η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μικρότερη λόγω των επιδοτήσεων, που επίσης θα έχουν μια σχετική ελάφρυνση εάν ληφθεί υπόψη η υπόθεση που ενσωματώνει το πλάνο ενίσχυσης για τιμές κάτω από 0,20-0,23 ευρώ/KWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ