Capital Economics: Το ρίσκο του Μακρόν και η ανησυχία για την οικονομία

Capital Economics: Το ρίσκο του Μακρόν και η ανησυχία για την οικονομία
France, Paris, 2023-06-23. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Bilateral meeting between Emmanuel Macron, President of the French Republic and the President of the Federative Republic of Brazil, as part of the summit for a new global financial pact, at the Elysee Palace. Portrait of Emmanuel Macron, president of the french republic, on the steps of the Elysee Palace during the reception. France, Paris, 2023-06-23. Photographie par Xose Bouzas / Hans Lucas. Reunion bilaterale entre Emmanuel Macron, president de la republique francaise et le president de la Republique federative du Bresil, dans le cadre du sommet pour un nouveau pacte financier mondial, au Palais de l Elysee. Portrait de Emmanuel Macron, president de la republique francaise sur le perron de l Elysee lors de la reception. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 23,3% από τις εκλογές του 2019.

Η απόφαση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron να κηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά την εντυπωσιακή άνοδο του κόμματος της Marine Le Pen στις ευρωεκλογές, αναμένεται να δυσχεράνει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, προειδοποιεί η Capital Economics.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Marine Le Pen κέρδισε το 31,5% των ψήφων, σημειώνοντας αύξηση 23,3% από τις εκλογές του 2019, ενώ το ποσοστό του συνασπισμού του Macron έπεσε στο 14,5%.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Macron προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου, ελπίζοντας να δείξει ότι η στήριξη στο κόμμα της Le Pen ήταν κυρίως ψήφος διαμαρτυρίας.

Παρόλο που ο Macron θα παραμείνει πρόεδρος έως το 2027, οι βουλευτικές εκλογές ενδέχεται να τον αναγκάσουν να διορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, εξηγεί η Capital Economics. Ο Εθνικός Συναγερμός είχε λάβει 18,7% στις βουλευτικές εκλογές του 2022, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία φέτος. Συνεπώς, δεν είναι βέβαιο ότι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας θα είναι ο Jordan Bardella του Εθνικού Συναγερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Macron θα μπορούσε να διορίσει κάποιον από τους μετριοπαθείς δεξιούς Ρεπουμπλικάνους, πιθανώς με τη στήριξη του Εθνικού Συναγερμού. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική παράλυση, με τον πρωθυπουργό να ασχολείται με εσωτερικά ζητήματα και τον πρόεδρο με διεθνείς υποθέσεις.

Η άμεση ανησυχία για την οικονομία είναι ότι αυτή η κατάσταση θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι. Οι αναλυτές της Capital Economics χαρακτηρίζουν δικαιολογημένη την αύξηση του spread των γαλλικών ομολόγων. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2027, αλλά δεν έχει περιγράψει πώς θα το πετύχει.

Μακροπρόθεσμα, ένα σημαντικό ερώτημα είναι πώς αυτές οι εξελίξεις θα επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2027. Εάν η Marine Le Pen ή ο προστατευόμενός της Jordan Bardella κερδίσει, η γαλλική πολιτική θα μπορούσε να στραφεί προς τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό. Ωστόσο, η Le Pen μπορεί να στρέψει το κόμμα της προς μια πιο μετριοπαθή στάση, όπως έκανε η Giorgia Meloni στην Ιταλία, επισημαίνει η Capital Economics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: