Car mode στα κινητά για ασφαλέστερη οδήγηση

Car mode στα κινητά για ασφαλέστερη οδήγηση

Χωρίς μηνύματα και κλήσεις, μόνο με hands-free για μείωση των ατυχημάτων.

Κάθε ημέρα στις ΗΠΑ σκοτώνονται 9 άνθρωποι και τραυματίζονται 1.000 σε τροχαία ατυχήματα που έχουν σχέση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Κυκλοφορίας Εθνικών Οδών των ΗΠΑ (Νational Highway Traffic Safety Administration), ο αριθμός είναι παρόμοιος με εκείνον των συμβάντων υπό την επήρεια αλκοόλ.

Όλοι μας έχουμε διαβάσει το SMS που ήρθε ενώ οδηγούσαμε, πολλές φορές απαντήσαμε κιόλας, ενώ με τις εφαρμογές chat στα smartphone μας -αλλά και twitter, facebook κ.λπ.- είμαστε online συνεχώς και πραγματοποιούμε ολόκληρες συνομιλίες ενώ είμαστε στο τιμόνι.

Δύο Αμερικανοί ανέπτυξαν μια εφαρμογή για iPhone με iOS 7, η οποία θέτει το κινητό σε Car Mode, αντίστοιχο του γνωστού μας Flight Mode. Το τηλέφωνο λειτουργεί, μπορεί να δεχτεί και να κάνει κλήσεις μόνο με τη χρήση hands-free, αλλά δεν ακούγεται καμία ειδοποίηση ούτε φαίνεται τίποτα στην οθόνη σε περίπτωση εισερχόμενων μηνυμάτων. O αποστολέας του μηνύματος λαμβάνει μία ειδοποίηση ότι το κινητό μας είναι σε Car Mode και ότι δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτή τη στιγμή.

1/3

Με την έξοδο από το αυτοκίνητο όλα τα εισερχόμενα εμφανίζονται σε ένα συνοπτικό μήνυμα. Παρόμοια λειτουργία έχουν ήδη τα Windows Phones, όπως και το Moto X, ενώ αντίστοιχες εφαρμογές -όχι τόσο πλήρεις- υπάρχουν και στο Play Store.

Η εφαρμογή για iOS 7 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό τoυ Αμερικανικού Ινστιτούτου Γραφιστικών Τεχνών (AIGA).

Διαβάστε ακόμη: Ανατομία ενός PlayStation 4