Carpo Hellas: Από το Κολωνάκι στην «καρδιά» του Λονδίνου

Carpo Hellas: Από το Κολωνάκι στην «καρδιά» του Λονδίνου

Οι ελληνικοί ξηροί καρποί δημιουργούν το δικό τους στέκι στην Piccadilly Street.

Με ελληνικούς ξηρούς καρπούς συνοδεύουν το ποτό τους οι Άγγλοι, αφού σε μια από τις εμπορικότερες περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, στη Piccadilly Street βρίσκεται το νέο κατάστημα της Carpo Hellas.

Οι αδερφοί Κοντόπουλοι κρύβονται πίσω από αυτή την επιχειρηματική κίνηση, η οποία συντελέστηκε μεσούσης της κρίσης. Το επιχειρηματικό ρίσκο είναι σίγουρα μεγάλο και η Λονδρέζικη αγορά απαιτητική, αυτό όμως δεν πτόησε τους Έλληνες επιχειρηματίες να βγουν από το καβούκι τους και να δραστηριοποιηθούν εκτός συνόρων.

Η αρχή έγινε με το άνοιγμα καταστήματος εμπορίου ξηρών καρπών στην περιοχή του Κολωνακίου, το Νοέμβριο του 2011, το οποίο κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις. Αν και δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που θέλησαν να αποτελέσουν μέρος της εταιρείας μέσω franchise, η διοίκηση της Carpo Hellas επέλεξε να διατηρήσει τον οικογενειακό χαρακτήρα της επιχείρησης και να δράσει αυτόνομα.

BIC: Η ιστορία του ξυραφιού που κατέκτησε τον κόσμο

Το Carpo London είναι πλέον γεγονός και η εδραίωση στην εν λόγω αγορά αυτοσκοπός. Η απόφαση για την επιλογή του Λονδίνου ως του πρώτου σημείου πώλησης στο εξωτερικό ελήφθη ακριβώς για το λόγο ότι πρόκειται για μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα η οποία συνιστά ταυτόχρονα και κέντρο επιχειρηματικό. «Διαλέξαμε το Λονδίνο για είναι ίσως το μοναδικό πολυπολιτισμικό κέντρο της Ευρώπης και σημείο αναφοράς όλου του κόσμου. Όσο και αν ακούγεται παράξενο η δραστηριοποίηση εκεί μας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας από ότι στην Ελλάδα» αναφέρει ο Κώστας Κοντόπουλος, ο οποίος τρέχει και το κατάστημα στην αγγλική αγορά.

Από το Φεβρουάριο, όταν και άνοιξε τις πύλες του το κατάστημα στο Λονδίνο, η ζήτηση είναι μεγάλη καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, μέλι, καφές και άλλα ελληνικά προϊόντα προσφέρουν μια πανδαισία χρωμάτων ικανοποιώντας τόσο το μάτι όσο και την όσφρηση του πελάτη και αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο ζωγραφίζεται η εικόνα της σύγχρονης ελληνικής γης και των καρπών της. «Το concept είναι τελείως διαφορετικό και τα σχόλια που λαμβάνουμε είναι εξαιρετικά. Θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο».

Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο η ελληνική ταυτότητα των προϊόντων, η οποία αναγράφεται σε κάθε συσκευασία μαζί με τον τόπο παραγωγής, είναι εκείνη που προσελκύει τα βλέμματα εκατοντάδων ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων που επισκέπτονται το μαγαζί. Για τον Κώστα το κατάστημα στην Piccadilly Street είναι μόνο η αρχή. Αυτή τη στιγμή εξετάζονται και άλλες περιοχές της Αγγλίας, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Η ενασχόληση με το εμπόριο ξηρών καρπών δεν ήταν κάτι που προέκυψε τυχαία. Το πρώτο βήμα είχε γίνει το 1990 μέσω ενός μικρού παντοπωλείου με ξηρούς καρπούς στην οδό Κρίσης, στην Άνω Κυψέλη. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως τα περίμεναν οι αδελφοί Κοντόπουλοι και το λουκέτο ήταν η μόνη λύση για την επιχείρηση. Το 1993 κάνουν τη δεύτερη προσπάθειά τους ιδρύοντας την εταιρεία πάνω στην οποία θα βασιστεί στη συνέχεια η Carpo Hellas. Μετά από δύο χρόνια, η οικοτεχνία μετατρέπεται σε βιοτεχνία (το 1995), ενώ το 2002 δημιουργείται η μονάδα στον Ασπρόπυργο, με ίδια κεφάλαια. Σήμερα η μονάδα έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη γραμμή παραγωγής που ελέγχει την πρώτη ύλη, επεξεργάζεται, καβουρδίζει και συσκευάζει τα προϊόντα της Carpo Hellas. Καθημερινά εξυπηρετούνται 300 σημεία στο νομό Αττικής, ενώ υπάρχει συνεργασία με πανελλήνια δίκτυα καταστημάτων, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και εμπόρους.

Διαβάστε επίσης: Η εταιρεία που δίνει χρώμα σε όλο τον κόσμο

Μετά από τόσα χρόνια η αγορά πλέον τους έχει μάθει καλά, τους αγκάλιασε και το 2011 άνοιξαν το πρώτο σημείο πώλησης στο Κολωνάκι, σε μια εποχή όπου τα ιστορικότερα μαγαζιά της περιοχής ερήμωναν. Αυτό που κέρδισε την εμπιστοσύνη των κατοίκων του Κολωνακίου δεν ήταν μόνο η καλής ποιότητας ξηροί καρποί αλλά και οι χρήσιμες συμβουλές που δίνουν οι υπάλληλοι του καταστήματος αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει η διατροφή μας πιο υγιεινή εντάσσοντας σ’ αυτή βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τα οποία προέρχονται από τους ξηρούς καρπούς.

Για τους αδερφούς Κοντόπουλοι η κρίση παρουσιάζει και ευκαιρίες αρκεί να είσαι έτοιμος να τις αδράξεις. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανοίξει και το δεύτερο κατάστημα της Carpo Hellas στην Ελλάδα στο Φάρο του Ψυχικού και έπεται συνέχεια. Ο Κώστας θεωρεί πως η ελληνική αγορά παραμένει ρίσκο αλλά όπως μας εξηγεί «πρέπει να έχεις δυνατά χέρια για να κρατάς σταθερά το τιμόνι στη φουρτούνα και να πας κόντρα στο κύμα».