Η εταιρεία που δίνει χρώμα σε όλο τον κόσμο

Η εταιρεία που δίνει χρώμα σε όλο τον κόσμο

Η επιστροφή στη κερδοφορία για τη Vitex μετά από πέντε χρόνια, τα νέα σχέδια και οι βραβεύσεις. 

Με ζωηρά χρώματα «βάφει» και πάλι τα οικονομικά της αποτελέσματα η VITEX, καθώς η χρονιά θα κλείσει με θετικό πρόσημο έπειτα από πέντε χρόνια πτωτικής πορείας και ένα δύσκολο 2012 που της κόστισε πτώση 25% στο τζίρο. «Η χρονιά μας κλείνει θετικά. Στα άμεσα σχέδια είναι η έντονη παρουσία στην αγορά των χρωμάτων, κυρίως μέσω των καταστημάτων, καθώς και ο εμπλουτισμός της γκάμας μας με νέα καινοτόμα προϊόντα» είναι η θέση της διοίκησης δια στόματος του οικονομικού Διευθυντή της VITEX, Βασίλη Βλαχογιάννη.

Η εταιρεία των αδελφών Γιαννίδη, η οποία από το 1960 κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της χρωματοποιίας, συνεχίζει να «ταράζει» την αγορά χάρη στα καινοτόμα προϊόντα της. Η φετινή χρονιά της επεφύλαξε αρκετές διακρίσεις. Βραβεύτηκε από το ΕΒΕΑ ως η κορυφαία εταιρία στην κατηγορία Περιβάλλοντος & Πράσινης Ανάπτυξης, στα βραβεία «Made in Greece» έλαβε έπαινο στην κατηγορία Βιομηχανικής Αριστείας και το «Vitex Κλιματικά Ουδέτερο χρώμα», το πρώτο κλιματικά ουδέτερο οικολογικό χρώμα στην ελληνική αγορά, ήταν το Green Product of the year. Για την περιβαλλοντική τους συνείδηση έχουν βραβευτεί πέντε φορές δεδομένου ότι το εργοστάσιο λειτουργεί με σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και αντλεί το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή των κτηρίων.

Elviart: Η πίτα πίσω από το ελληνικό σουβλάκι

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, όραμα της οποίας είναι να καταστεί η πρώτη Ελληνική Πολυεθνική στον κλάδο των οικοδομικών χρωμάτων. Διαθέτει τρεις θυγατρικές στα Βαλκάνια, στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και εξάγει τα προϊόντα της σε 15 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ινδία. Το 16% του τζίρου προέρχεται από τις εξαγωγές και παράγει πάνω από 800 κωδικούς σε 6 κατηγορίες προϊόντων με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται σε 15.000.000 λίτρα περίπου.

Η ενασχόληση της οικογένειας Γιαννίδη με το επιχειρείν ξεκινά το 1932 με κύριο αντικείμενο την παραγωγή μονωτικών, στεγανωτικών και επιστεγαστικών προϊόντων και συνεχίζεται με τη δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων μαζικής παραγωγής υπό την επωνυμία ΕΡΜΗΣ. Το 1960 επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών και γεννιέται το brand Vitex που είναι το πρώτο προϊόν της εταιρείας στον κλάδο του οικοδομικού χρώματος. Ήταν ένα καινοτόμο για την εποχή προϊόν και ο κόσμος το υποδέχτηκε με ενθουσιασμό διότι ήταν το μόνο, εξαιτίας της σύστασής του, που έδινε τη δυνατότητα στο χρήστη να επιτελέσει το σύνολο της εργασίας του ταχύτερα και με μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Επρόκειτο για ένα πρωτοποριακό πλαστικό χρώμα βαφής κτιριακών εγκαταστάσεων.

Δίρφυς: Η εταιρεία που έκανε τους Έλληνες να αγαπήσουν τα μανιτάρια

Το όνομα, όπως μας λέει ο Εμπορικός Διευθυντής της VITEX, προέκυψε από το γαλλικό vit που σημαίνει γρήγορο και το ex που ήταν μόδα της εποχής να προστίθεται ως κατάληξη της ονομασίας σε οτιδήποτε καινούριο έβγαινε στην αγορά όπως π.χ. sportex, πλυντηρεξ κ.α. Ο κλάδος των χρωμάτων ονομάστηκε ΕΡΜΗΧΡΩΜ αλλά το προϊόν ήταν τόσο δυνατό και η απήχησή του μεγάλη που έφτασε να γίνει η βασική ονομασία του ομίλου.

Δυνατό χαρτί της VITEX αποτελούν τα υδατοδιαλυτά χρώματα εσωτερικού χώρου, τα γνωστά πλαστικά και συγκεκριμένα το VItex Classic. Τα εξωτερικών χώρων, δηλαδή τα ακρυλικά και συγκεκριμένα η οικογένεια Acrylan αλλά και τα χρώματα διαλύτη για ξύλα και μέταλλα όπως το Verolac. Τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος Γιαννίδη πραγματοποιεί επενδύσεις στην Ελλάδα, στις οποίες συγκαταλέγεται και η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής χρωμάτων που επιτρέπει την παραγωγή νέων προϊόντων.