CEO Initiative 2022: Οι ηγέτες παίρνουν θέση απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις

Οι Γ. Γεραπετρίτης (Υπ. Επικρατείας) και Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου (Onassis Foundation) μιλούν για συμπεριληπτικό καπιταλισμό

Σε έναν ζωντανό διάλογο για τον συμπεριληπτικό καπιταλισμό που συντόνισε, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022, η Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece, έλαβαν μέρος ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας και ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος, Onassis Foundation
Το Ίδρυμα Ωνάση είναι ένας φάρος που σηματοδοτεί την Ελλάδα του μέλλοντος, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, που προτιμά, όπως είπε, την ακαδημαϊκή ιδιότητα. “Προσερχόμενος στη δημόσια ζωή είχα μια αντίληψη ότι θα είμαι πιο παραγωγικός. Αλλά είμαστε 10% λήψη παραγωγικών αποφάσεων και 90% διαχείριση κρίσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν είναι φιλόσοφος που κυβερνάει ή κυβερνήτης που φιλοσοφεί, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι ο ακαδημαϊκός σκέφτεται πρωτίστως το αύριο, ο πολιτικός στη χώρα μας δυστυχώς σκέφτεται πρωτίστως το σήμερα. Το σημαντικό για τον ίδιο είναι πώς θα εκφραστεί η επόμενη γενιά, η οποία σήμερα δεν έχει λόγο. “Οι δικές μας γενιές έκαναν μια υπερανάλωση του κεφαλαίου, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά παντού, και οι πολιτικές μας λειτουργούν ενάντια στις μελλοντικές γενιές. Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος που δημιουργήσαμε μια σημαντική δομή στην προεδρία της κυβέρνησης, για να σκεφτόμαστε την Ελλάδα του 2050”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Παπαδημητρίου, αναφορικά με το πώς γεφυρώνει κοινωνία και πολιτική, απάντησε: “Είμαστε ενεργοί πολίτες με την ευρύτερη έννοια. Απέναντι στην πολιτική εξουσία έχουμε δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι ακούω συνέχεια πως τρίζουν τα κόκαλα του Ωνάση. (Κάνουμε το ένα τρίζουν τα κόκαλα, κάνουμε το άλλο πάλι τρίζουν τα κόκαλα…). Το δεύτερο είναι ότι ακούω και το ακριβώς αντίθετο, πώς κάνουμε τόσα προοδευτικά πράγματα…”.
Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα 30 εκπροσώπων κορυφαίων πανεπιστημίων της Αμερικής στην Ελλάδα. “Ήρθαν επειδή αντιλαμβάνονται τη χώρα ως κοιτίδα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Όλοι έδειξαν ενδιαφέρον για συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια. Τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν αλλάξει, έχει βοηθήσει και η νομοθεσία για να αλλάξει η νοοτροπία”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι εξωστρεφής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου πρόσθεσε “θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι «προχώ» πολιτισμός. Το New School είναι ένα αριστερό πανεπιστήμιο. Εκεί κάθε χρόνο φτιάχνουμε τρεις διδάκτορες στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Αυτοί θα διασπαρθούν σε όλο τον κόσμο και θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας”. Μιλώντας για τη “Στέγη” σημείωσε ότι οι άνθρωποι οραματίζονται το έργο στο Ίδρυμα Ωνάση το 2035. “Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι να βοηθήσω να απελευθερωθούν δυνάμεις. Δεν μιλάμε πλέον για την ψηφιακή εποχή. Τώρα κοιτάμε το AI, το quantum computing, το virtual reality. Κάναμε retreat για τα στελέχη μας με θέμα το metaverse”, πρόσθεσε.