CEO Initiative: Άμυνα στον πληθωρισμό και την κρίση οι επενδύσεις σε καινοτομία

Δ. Κουτσόπουλος (Deloitte) και Χ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος) μιλούν για ανταγωνιστικότητα, καινοτομία και ESG

Για τις στρατηγικές των εταιρειών τους σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού μίλησαν Αναστασία Παρετζόγλου, Brand Manager, Fortune Greece, στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum 2022, ο Δημήτρης Κουτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Ελλάδος και ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος.
«Οne size does not fit all. Υπάρχουν διαφορές, έχει να κάνει με το μέγεθος, με τη δομή, με τις δραστηριότητες της επιχείρησης», απάντησε ο κ. Κουτσόπουλος σε ερώτημα σχετικά με το αν μαζεύεται -κατά το κοινώς λεγόμενο- μια επιχείρηση σε κρίσεις τέτοιας έντασης όπως αυτές που βιώνουμε σήμερα. Αναφέρθηκε στη σημασία των επενδύσεων σε ανθρώπους με κατάρτιση σε digital και artificial intelligence, αλλά και στην προδραστικότητα που επέδειξε η εταιρεία.
Η Ελλάδα ήταν πιο έτοιμη για την τρέχουσα κρίση, σύμφωνα με τον κ. Κουτσόπουλο, λόγω της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι περισσότεροι επιχειρηματίες το έκαναν: zoom out, zoom in, βγες από τον μικρόκοσμό σου για να είσαι σε καλύτερη κατάσταση να αντιμετωπίσεις ό,τι προκύψει” τόνισε προσθέτοντας τη σημασία να διατηρούνται κάποιες σταθερές και ένα επίπεδο κουλτούρας. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στα κριτήρια ESG, κεφαλαιώδους σημασίας για την Deloitte. «Η κερδοφορία δεν είναι υψίστης σημασίας, αυτό που μετράει είναι το καλό που μπορεί να κάνει μια εταιρεία στον κόσμο της», ανέφερε σχετικά ο κ. Κουτσόπουλος.
Για το RRF είπε ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως και το ΕΣΠΑ και η επακόλουθη μόχλευση. «Είμαστε ψηλά ως προς το κομμάτι της απορροφητικότητας. Είναι μοναδική ευκαιρία, την κρατάμε από τα… μαλλιά, προϋπόθεση είναι ο χρόνος, οι γρήγορες κινήσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά του ο κ. Χαρπαντίδης, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Παπαστράτος στον ψηφιακό της μετασχηματισμό μέσα σε μια δυσμενή συγκυρία. Εξήγησε ότι σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον το θέμα δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και κεφαλαιακής επάρκειας, γιατί έτσι κι αλλιώς οι υποθέσεις στο χαρτί είναι πολύ ευάλωτες. «Πρέπει να πας πίσω στις σταθερές σου, στον πυρήνα της εταιρείας, και σε μας αυτό ήταν οι άνθρωποι. Είναι κοινότυπο αλλά είναι αλήθεια, η δύναμη της Παπαστράτος είναι οι άνθρωποι», πρόσθεσε. Το επόμενο που εξέτασε η εταιρεία ήταν αν αυτό που σχεδιάζει ταιριάζει με το «γιατί» του σκοπού της , το οποίο στην περίπτωση της Παπαστράτος δεν ήταν το προϊόν, αλλά το να κάνει πάντα ένα μικρό βήμα προς το καλύτερο. Η αλλαγή του προϊόντος ήταν ένα τέτοιο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, που πρόσθεσε κι ένα τρίτο στοιχείο, τη σύνδεση της εταιρείας με την κοινωνία. «Αν τα νούμερά σου είναι σωστά και έχεις και τα υπόλοιπα στοιχεία, η επιτυχία θα έρθει», είπε σχετικά.
Ο κ. Χαρπαντίδης τόνισε ότι η καινοτομία είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στο μέλλον.