CEO Initiative: Δυναμική διαχείριση κινδύνου για αβέβαιες στιγμές

Η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ο ρόλος της ΕΕ, το foresight και τα megatrends

Με θέμα “Meeting the Future” αναπτύχθηκε συζήτηση στο CEO Initiative Forum 2022, όπου αναδείχθηκε η δυναμική της διαχείρισης κινδύνου και οι νέες τάσεις, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Μαριλένα Γεραντώνη.

Στην ενότητα συμμετείχαν ο Mario Nava, Director General, REFORM of the EU Commission και ο Oρέστης Ομράν, Δικηγόρος, Επικεφαλής EU-Greek Practice, DLA Piper ενώ σε πάνελ μοιράστηκαν με το κοινό τις απόψεις τους οι κ.κ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & CEO Accenture και Δρ. Άρις Καρυτινός, CEO, Prodea Investments.

Ο κ. Mario Nava τόνισε ότι η οικοδόμηση ανθεκτικότητας και ευελιξίας είναι κρίσιμη και στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα, ειδικά στην ενέργεια. “Η DG REFORM της ΕΕ είναι γνωστή στην Ελλάδα, πίσω στο 2012 ήταν ο προκάτοχός μου Χορστ Ράιχενμπαχ στη χώρα. Λειτουργούμε κατόπιν αιτήματος από το κράτος-μέλος, ανάλογα με τις ανάγκες. Δεν κομίζουμε χρήματα, κομίζουμε γνώση, τεχνογνωσία, ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα κράτη-μέλη”, ανέφερε περιγράφοντας το ρόλο της ΕΕ ως συμβούλου στις κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο ρόλο που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για την προώθηση πράσινων και ψηφιακών επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων κ.α.. “Η Ελλάδα ηγείται σε όλη την Ευρώπη στα ψηφιακά θέματα, κι αυτό έγινε και χάρη στη συνεργασία μας”, σημείωσε μεταξύ άλλων. Συμπερασματικά, ο κ. Mario Nava σημείωσε ότι ζούμε περίοδο αναταραχής και παρά το γεγονός ότι μοιάζει παράδοξο, όσο περισσότερες κρίσεις έρχονται, τόσο γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Ομράν, εστίασε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ΕΕ για ενεργειακή ασφάλεια αλλά και για προστασία της κοινωνικής συνοχής. “Μάθαμε τα περισσότερα πράγματα πειραματιζόμενοι μέσα στην κρίση”, τόνισε σημειώνοντας ότι η ενεργειακή κρίση έγινε κομμάτι του δημοσίου διαλόγου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. “Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά όργανα και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των τιμών χονδρικής ενώ άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση”, σύμφωνα με τον κ. Ομράν, που εξήγησε ότι χωρίς ενιαία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν μπορούμε να πετύχουμε ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ενιαίο δανεισμό γιατί τα έργα είναι ακριβά και πολύπλοκα. Επίσης, απαιτείται ενεργειακή διασύνδεση και ενίσχυση της αποθήκευσης. Ο κ. Ομράν σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει η ταχύτητα λήψης αποφάσεων και να ενισχυθεί η λαϊκή νομιμοποίηση στις αποφάσεις που λαμβάνονται ενώ εξίσου αναγκαία είναι και η εκπαίδευση των επιχειρήσεων στη διαχείριση ρίσκου.

Ο κ. Μαστρογεωργίου, τόνισε ότι το ρίσκο είναι η νέα κανονικότητα. “Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι να προβλέπουμε αλλά να διαμορφώνουμε εναλλακτικά μέλλοντα και να είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να αναλαμβάνεις με θάρρος το ρίσκο, να κοιτάς τον ορίζοντα χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις. Να σκέφτεσαι διαφορετικά έξω από το κουτί”, πρόσθεσε. Τα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μαστρογεωργίου, θα φέρουν αλλαγές μεγαλύτερες από αυτές που έφεραν τα προηγούμενα εκατό χρόνια και στο πλαίσιο αυτό δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί η παρακαταθήκη των τριών τελευταίων ετών. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να ενσωματώσουν το foresight, να κατανοήσουν ότι οφείλουν να έχουν μελλοντοστραφή σκέψη, απτά υλοποιήσιμη, χωρίς όμως να κοιτάνε στενά και περιορισμένα το οικοσύστημα που αφορά τις επιχειρήσεις τους.

Την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού ανέδειξε μεταξύ άλλων ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, μιλώντας για τεράστιο ρίσκο, καθώς υπάρχουν ενδιαφέροντα για υλοποίηση πρότζεκτ αλλά υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. “Στον χώρο της τεχνολογίας έχει αρχίσει ο ένας να παίρνει κόσμο από τον άλλον. Είναι πρόβλημα, δεν θα υπάρξει έτσι ανάπτυξη”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το ρίσκο είπε ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ του τι παράγουν τα πανεπιστήμια και τι χρειάζεται η αγορά. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης αλλά και οι πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να εξασφαλίσουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό. Μίλησε ειδικότερα για προγράμματα που ανέπτυξε η εταιρεία του προκειμένου να εντοπίσει άνεργες γυναίκες πτυχιούχους και να τις εντάξει στην αγορά εργασίας και ανέδειξε επιπλέον το δημογραφικό ωε ένα επιπλέον σημαντικό ζήτημα. “Το ρίσκο έχει δύο όψεις: την όψη της άμυνας και την όψη των ευκαιριών”, σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, που πρόσθεσε ότι η Accenture προσπαθεί να χαρτογραφήσει το παγκόσμιο αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Ο Δρ. Άρις Καρυτινός, αναφέρθηκε στο real estate, έναν παραδοσιακό κλάδο που συνδέεται με την υπόλοιπη οικονομία. Όπως είπε, οι Έλληνες CEOs είναι οι πιο εκπαιδευμένοι στη διαχείριση ρίσκου γιατί έζησαν καταστάσεις πρωτόγνωρες. Αντιμετώπισαν προκλήσεις που δεν αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί τους διεθνώς. “Αυτό μας δίνει πλεονέκτημα διότι είμαστε εκπαιδευμένοι για τις επόμενες κρίσεις” τόνισε ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το forsight είπε ότι το real estate εμπεριέχει το foresight, καθώς αφορά την αναγνώριση mega-trends του μέλλοντος. “Στο real estate πρέπει να αναγνωρίσεις τα megatrends για να έχεις στρατηγική. Για παράδειγμα οφείλεις να έχεις πράσινα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό σου. Άλλο mega-trend είναι η ανάπτυξη του ecommerce και κατά συνέπεια των logistics. Άλλο mega-trend είναι ότι θα ζήσουμε σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο επιτοκίων”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καρυτινός. Σχετικά με τον στασιμοπληθωρισμό είπε ότι δεν υπάρχει φόρμουλα για να λυθεί και εν κατακλείδι τόνισε ότι το real estate βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.