CEO Initiative: Τις καλές εταιρείες οι άνθρωποι τις σέβονται, τις εξαιρετικές τις αγαπούν

CEO Initiative: Τις καλές εταιρείες οι άνθρωποι τις σέβονται, τις εξαιρετικές τις αγαπούν
Στο πάνελ «Business as platform for change» που έλαβε χώρα στο φόρουμ CEO Initiative, αναλύθηκε πώς οι εταιρείες μπορούν στην πράξη να φέρουν την αλλαγή, έχοντας ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Στο πάνελ με τίτλο «Business as a platform for change», ο Τάσος Ζάχος, Editor-in-Chief του Fortune Greece, φιλοξένησε τον Κώστα Γεράρδο, Αντιπρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Plaisio Computers, τον Γιάννη Παπαχρήστου, Γενικό Διευθυντή της Coca-Cola Τρία Έψιλον, και την Έλενα Στυλιανού, Partner της RSM Greece και μέλος του European Leadership Team της RSM International.

Το πάνελ έλαβε χώρα στο πλαίσιο του CEO Initiative Forum που διοργάνωσαν Fortune Greece και Tsomokos στη Μεγάλη Βρετανία στις 26 Νοεμβρίου.

Τον Αύγουστο του 2019, 181 ηγέτες των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ, μελών του Business Roundtable, ανανέωσαν, έπειτα από 22 χρόνια, τη «διακήρυξη» για τις αξίες και το σκοπό που πρέπει να υπηρετούν οι εταιρείες τους.  Δεσμεύτηκαν στο εξής να διοικούν τις εταιρείες τους προς το συμφέρον όχι μόνο των μετόχων, αλλά και όλων των άλλων ενδιαφερομένων μερών, όπως οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι προμηθευτές, το περιβάλλον και η κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται.  Η κίνηση αυτή έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική αλλαγή, στην οποία δεσμεύτηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, το Μάιο του 2019, ανακοινώθηκε από τον οργανισμό CSR Europe το «CEOs Call for Action for a New Deal for Europe».  Όσοι διευθύνοντες σύμβουλοι υπογράφουν τη δήλωση, δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τις πρωτοβουλίες τους με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ.  Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, διευθύνοντες σύμβουλοι από περισσότερες από 250 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είχαν υπογράψει τη δήλωση.

Και ο Τάσος Ζάχος κατέληξε στο εξής ερώτημα: «Υπάρχουν πολλές δεσμεύσεις, αλλά στην πράξη τι γίνεται; Οι εταιρείες δεσμεύονται να ακολουθήσουν μια νέα στρατηγική, αλλά πώς το εντάσσουν αυτό στο εσωτερικό τους;».

Tάσος Ζάχος

Η Έλενα Στυλιανού επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό πρώτα απ’ όλα οι εταιρείες να εξετάσουν την κουλτούρα τους για να μπορέσουν όλο αυτό να το κάνουν στην πράξη. Ουσιαστικά, πιστεύω ότι οι αξίες των εταιρειών δεν πρέπει να μένουν θεωρητικές σε μια ιστοσελίδα ή σε μια εταιρική έκθεση, αλλά να είναι μέρος της καθημερινότητας όλων των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών και οι διοικήσεις τους είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλη την ομάδα σε κάθε επιχείρηση κι αν καταφέρουν τις αξίες αυτές να τις κάνουν πράξη μέσα από τις δραστηριότητες και τη στρατηγική τους. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό όλες οι εταιρείες πλέον να φτάσουν σε μια κουλτούρα που να είναι εστιασμένη στο μέλλον, αλλά να μην ξεχνάει τις θεμελιώδεις αξίες τις οποίες όλοι αποζητάμε όταν θέλουμε να γίνουμε μέλος μιας επιχείρησης και οι καταναλωτές ψάχνουν όταν επιλέγουν την εταιρεία, της οποίας τα προϊόντα θέλουν να αγοράσουν. Σίγουρα οι μεγάλες επιχειρήσεις θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά το παράδειγμα που θα δώσουν στις υπόλοιπες μικρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για να μπορέσουν να ακολουθήσουν κι αυτές αντίστοιχες πρακτικές».

Έλενα Στυλιανού.

Στη συνέχεια, ο οικοδεσπότης επικαλέστηκε τα αποτελέσματα έρευνας του Fortune Greece που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την KKS και με στρατηγικό συνεργάτη τον Γιώργο Σεραφείμ, καθηγητή στο Χάρβαρντ, σχετικά τις καλύτερες πρωτοβουλίες των εταιρειών στην Ελλάδα (Change The World List).  Όπως τόνισε, «μόλις το 15% αυτών των initiatives έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ασκώντας πιο ουσιαστική επίδραση στην κοινωνία», ενώ ρώτησε τον Γιάννη Παπαχρήστου για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία του έχει αρχίσει να εντάσσει δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης στη δική της στρατηγική.

Ο Γενικός Διευθυντής της Coca-Cola Τρία Έψιλον είπε χαρακτηριστικά: «Οτιδήποτε κι αν κάνεις σ’ αυτόν τον τομέα, πρέπει να είναι συνδεδεμένο με τις αξίες και τη στρατηγική της εταιρείας. Αν αυτά δεν είναι συνδεδεμένα, είναι fake. Εμείς ξεκινάμε από κάτι πολύ απλό: τις καλές εταιρείες οι άνθρωποι τις σέβονται· τις εξαιρετικές εταιρείες οι άνθρωποι τις αγαπούν. Το ερώτημα είναι πώς θα πας από τον σεβασμό στην αγάπη. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας είναι ενταγμένο το ότι δεν βλέπουμε τους ανθρώπους ως καταναλωτές. Θέλουμε να τους δούμε ως πολίτες. Και ειδικά ένα brand σαν το δικό μας, που είναι τόσο μαζικό, αναπνέει καθημερινά με τους πολίτες. Δεν μπορείς να είσαι ξεκομμένος».

Γιάννης Παπαχρήστου

Προχωρώντας, περιέγραψε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η Coca-Cola Τρία Έψιλον: «Ο πρώτος άξονας είναι ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως μια εταιρεία ενός δικτύου, ενός πλαισίου. Δεν είμαστε απομονωμένοι. Έχουμε πριν από μας 5.000 προμηθευτές και μετά από μας 120.000 πελάτες. Αν δεν δίνουμε και δεν παίρνουμε αξία μέσω αυτού του δικτύου, με γνώσεις, με εμπειρίες και πρακτικές, αυτό το πράγμα θα στερέψει. Ο δεύτερος πυλώνας είναι για τους ανθρώπους και τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους γενικότερα. Ο μόνος τρόπος, ώστε η Ελλάδα να μην ξαναγυρίσει προς τα πίσω, είναι να επενδύσουμε στις ικανότητες των ανθρώπων. Από το φτηνά υπάρχει πάντα το φτηνότερα. Από το καλά δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει πάντα το καλύτερα. Άρα εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε εκεί. Και ο τελευταίος πυλώνας έχει να κάνει με το περιβάλλον. Κάνουμε πολλές δράσεις, είναι βασικό στοιχείο το περιβάλλον και κάνουμε πάρα πολλά. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντάσσουμε ανακυκλωμένο πλαστικό στα προϊόντα μας. Έχουμε δεσμευτεί σε στόχους που είναι πού πιο προωθημένοι από αυτά που βάζει η Ευρ. Ένωση, και ποσοτικά και χρονικά. Θα υιοθετήσουμε περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό στα προϊόντα μας, έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 για κάθε ένα προϊόν που θα διαθέτουμε στην αγορά θα ανακυκλώνουμε άλλο ένα, 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τον ηλεκτρισμό, και πολλά άλλα».

Κώστας Γεράρδος

Ο Αντιπρόεδρος και CEO της Plaisio Computers, Kώστας Γεράρδος, συνόψισε τη φιλοσοφία της δικής του εταιρείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση: «Στον κλάδο μας αν δεν ξέρεις καλά την τεχνολογία κι αυτό που πουλάς, έχεις πολύ μεγάλο θέμα – δεν μπορείς να το πουλήσεις, πρακτικά. Ένα δεύτερο κομμάτι έρχεται από τη δική μας την κουλτούρα. Εμείς πάντα ακολουθούσαμε το promotion from within· θέλαμε να πάρουμε έναν άνθρωπο που είχε μπει πωλητής ή τεχνικός, και να τον εξελίξουμε, ώστε να μπορεί να παίρνει συνεχώς νέες θέσεις. Αν θέλεις να ακολουθήσεις την τεχνολογία και τον τρόπο που εξελίσσεται, οπωσδήποτε πρέπει να έχεις πάρα πολύ δυνατές υποδομές εκπαίδευσης».

Και στη συνέχεια, ο κ. Γεράρδος σημείωσε το πόσο πολύ έχει μεταβληθεί η έννοια της τεχνολογίας: «Έχει αλλάξει πολύ ο ορισμός της τεχνολογίας. Παλιά λέγαμε ότι τεχνολογία ήταν το desktop ή το laptop ή η ψηφιακή μηχανή ή η τηλεόραση. Είχαμε ένα παρατηρητήριο, αν θέλετε, σε όλο τον κόσμο: βλέπαμε ποιες είναι οι νέες τάσεις, ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες, τις φέρναμε στην Ελλάδα, τις στήναμε σωστά και τις πουλάγαμε. Αυτό που αλλάζει αυτή τη στιγμή είναι ότι η τεχνολογία δεν είναι μία συσκευή – είναι ένα οικοσύστημα συσκευών και εφαρμογών. Για να δείξεις πώς λειτουργούσε η τεχνολογία έπρεπε να δείξεις πώς λειτουργεί ένα laptop. Τώρα για να δείξεις το έξυπνο σπίτι πρέπει να αλλάξεις ολόκληρο το κατάστημα».

Επανερχόμενος στην κ. Στυλιανού, ο Τάσος Ζάχος παρατήρησε ότι ο όρος Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη τείνει να υποκατασταθεί από «πιο σύνθετους όρους όπως purpose growth και βιώσιμη ανάπτυξη».

Η ίδια απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε δύο λόγους: «Καταρχήν, το ίδιο το ταλέντο που θέλουμε να προσελκύσουμε στις επιχειρήσεις μας, θέλει πολλά περισσότερα για να έρθει σε μια εταιρεία. Παλιά λέγαμε ‘να πάω σε μια εταιρεία η οποία να είναι κερδοφόρα, να έχει μια σταθερότητα, να μου δίνει το περιθώριο να έχω μια εξέλιξη επαγγελματική’. Τώρα λέμε ‘θέλω όλα αυτά αλλά και κάτι περισσότερο: θέλω να δουλεύω σε μια εταιρεία που θα με κάνει υπερήφανη που είμαι μέλος της, να έχει τις ίδιες αξίες με αυτές που έχω εγώ, να συμβάλλω κι εγώ στο πώς μπορώ να κάνω τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκα μπαίνοντας στην εταιρεία αυτή’. Ο πρώτος λόγος είναι σίγουρα ότι θέλουμε να είμαστε employer of choice· να είμαστε μια εταιρεία που να μπορεί να προσελκύσει το καλύτερο δυνατό ταλέντο που θα μπορούσαμε να έχουμε στην εταιρεία μας. Το δεύτερο είναι ότι και οι καταναλωτές πλέον θέλουν να αγοράζουν προϊόντα τα οποία πρεσβεύουν τις αξίες τους».

«Μήπως οι εταιρείες που εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές είναι και πιο παραγωγικές στην πράξη, αποδίδουν περισσότερο, κι αυτό φαίνεται και στα οικονομικά τους αποτελέσματα;» αναρωτήθηκε στο σημείο αυτό ο συντονιστής του πάνελ.

«Ασφαλώς» απάντησε ο κ. Παπαχρήστος. «Τις πιο πολλές φορές μου κάνουν την ερώτηση: ‘Μα καλά δεν ενδιαφέρεστε για τα αποτελέσματα των μετόχων;’. Μα ακριβώς επειδή ενδιαφερόμαστε για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των μετόχων κάνουμε ό,τι κάνουμε. Πολλές φορές μου την κάνουν αυτή την ερώτηση γιατί παίρνουμε αποφάσεις που δεν είναι προφανείς ότι έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα. Εμείς όμως είμαστε εδώ όχι για να κάνουμε πολλά για λίγο καιρό, αλλά για να κάνουμε λιγότερα για περισσότερο καιρό. Έχουμε εισάγει στις αποθήκες της εταιρείας μας έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, οπότε οι άνθρωποι που είναι στις αποθήκες πλέον με τα γυαλιά και με ηχητικό μήνυμα είναι συνδεδεμένοι με τα κεντρικά και κάνουν τις παραγγελίες με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το πράγμα έχει αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 10% και η ακρίβεια των παραγγελιών μας έχει ξεπεράσει το 99,9% – δεν θυμάμαι το ακριβές νούμερο. Άρα, όταν κάνεις πράγματα που κάνουν upskilling ή reskilling, μπορεί να έχει ένα κόστος αλλά μακροπρόθεσμα θα βγεις κερδισμένος».