CEO Initiative Workshop: Tο «business as usual» αποτελεί παρελθόν

CEO Initiative Workshop: Tο «business as usual» αποτελεί παρελθόν
Κλιματική κρίση, καπιταλισμός, τεχνολογία, ανθρώπινη ενίσχυση και πράσινη οικονομία βρέθηκαν στην agenda κορυφαίων CEOs στις 15 Οκτωβρίου στη ΝΕΜΕΑ.

Οι στρατηγικοί partners του CEO Initiative Forum που θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρεταννία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου,  συναντήθηκαν την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο ΚΤΗΜΑ ΣΕΜΕΛΗ στη Νεμέα, αψηφώντας την κακοκαιρία που σάρωσε την Ελλάδα.  Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο ιστορικό Κελάρι του ανακαινισμένου οινοποιείου βρέθηκε ο καπιταλισμός των ενδιαφερομένων μερών και οι προσδοκίες των επιχειρηματικών ηγετών, με αφορμή τις κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις και τις αναδυόμενες τάσεις στη σκιά της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης των επιχειρήσεων να έρθουν πιο κοντά στην κοινωνία.

Δύο κορυφαίοι ομιλητές από τη Ζυρίχη και την Καλιφόρνια, ο Futurist Gerd Leonhard και ο Καθηγητής Ηγεσίας Jeremy Hunter, καθώς και ο Επικεφαλής της Επιτροπής  Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας υπό τον Πρωθυπουργό, Γιάννης Μαστρογεωργίου, μοιράστηκαν σε μια interactive συζήτηση με 60 ηγέτες επιρροής, τη γνώση και τα εργαλεία που απαιτεί η ηγεσία, σε μια εποχή έντονης μεταβλητότητας, αβεβαιότητας και μεγάλων αλλαγών.

Η Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, υποδέχεται στη Νεμέα πάνω από 30 CEOs.
Η Brand Manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, καλώς ορίζει στη Νεμέα τους CEO’s κορυφαίων επιχειρήσεων.
O Γιάννης Θωμάτος, Managing Director της Tsomokos. Photo:
O Γιάννης Θωμάτος, Managing Director της Tsomokos, η οποία συνδιοργάνωσε το CEO Initiative Workshop με το Fortune Greece.

Τέλος στο “back to normal”

«Θα πρέπει να δώσουμε σημασία στα «σημάδια» που έρχονται από το μέλλον. Δεν υπάρχουν πια μαύροι, αλλά γκρίζοι κύκνοι κι εμείς έχουμε χρέος να συνδιαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για το μέλλον που μας αξίζει», ανέφερε ο Γιάννης Μαστρογεωργίου. Για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, απαιτείται να αλλάξουμε mindset. Και πρώτες από όλους, το δρόμο καλούνται να δείξουν οι επιχειρήσεις, τις οποίες παρομοίωσε με βότσαλο που θα προκαλέσει κυματισμό, δίνοντας το έναυσμα για να ακολουθήσει στη συνέχεια το Δημόσιο.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, Επικεφαλής της Επιτροπής  Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού και Έρευνας υπό τον Πρωθυπουργό.

«Προσωπικά έχω βγάλει τη λέξη κανονικότητα από το λεξιλόγιό μου. Δεν θα υπάρξει back to normal. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν  ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόδα. Βλέπουν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας της γης και αδυνατούν να συλλάβουν τις έντονες επιπτώσεις στα τρόφιμα, όπως επίσης και την έλλειψη φυσικών πόρων».

Ανέλυσε επίσης το γιατί είναι είναι χρήσιμο και κρίσιμο να δουλεύουμε πάνω σε υποθετικά σενάρια που κινούνται στη λογική του «What if» και τόνισε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υπαρξιακή υποχρέωση να παρακολουθούν τις παγκόσμιες τάσεις, ενώ οι αποφάσεις τους θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ανταγωνισμό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κίνας και ΗΠΑ.

Απαιτείται ένας υβριδικός τρόπος σκέψης

Οι CEOs πήραν μια γενναία γεύση από το «μέλλον», όταν τη σκυτάλη στη συζήτηση πήρε ο Gerd Leonhard, ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στην Ευρώπη, και αναφέρθηκε με επιχειρήματα και παραδείγματα  στο πώς αλλάζει ο κόσμος, αλλά και ποιες ευκαιρίες καλείται να αδράξει η Ελλάδα, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια που έρχονται.

«Το μέλλον θα είναι υβριδικό αλλά χάρη στην τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα που στο παρελθόν αδυνατούσαμε. Τα επόμενα 10 χρόνια θα έρθουν περισσότερες αλλαγές από αυτές που έγιναν τα προηγούμενα 100 στην ανθρωπότητα. Έως το 2030 το 85% με 90% του κόσμου θα συνδέεται με υψηλές ταχύτητες. Έχουμε μπροστά μας την επανάσταση της βιωσιμότητας, όμως το επόμενο στοίχημα είναι η εκπαίδευση και η ανθρωπιστική επανάσταση, που θα οδηγήσει τον κόσμο να παίρνει καλύτερες αποφάσεις με εργαλεία την τεχνολογία, την επιστήμη και την ενσυναίσθηση.

O Gerd Leonhard, Futurist & Humanist.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας πως οι ευκαιρίες είναι πολλές. «Τα data  είναι το νέο καύσιμο, η τεχνητή νοημοσύνη ο νέος ηλεκτρισμός, το cloud το καινούργιο γραφείο και η εικονική πραγματικότητα οι νέες βελτιωμένες μας αισθήσεις. Δεν μιλάμε για ψηφιακό, αλλά για κοινωνικό μετασχηματισμό ενώ στην εξίσωση μπαίνει και η ηθική. Τι είδους μέλλον θέλουμε; Αυτή είναι η ερώτηση κλειδί για τους CEOs», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «η τεχνολογία κινεί την κοινωνία μας, όμως η ηθική είναι αυτή που την καθορίζει».

Αναφέρθηκε επίσης στον αρνητικό αντίκτυπο που έχουν τα social media στη ζωή μας. Μιλώντας για το Facebook είπε χαρακτηριστικά ότι απειλεί την δημοκρατία, ενώ το Instagramενθαρρύνει το bodyshaming και την ανασφάλεια. Σε ό,τι αφορά τα ESGs υπογράμμισε εμφατικά πως είναι το business plan της ανθρωπότητας και όχι απλά μια ιδεολογία.

«Κλιματική αλλαγή, ασθένειες, νερό, ενέργεια είναι παράμετροι που απασχολούν μια εταιρεία. Σκοπός των επιχειρήσεων δεν είναι μονάχα τα κέρδη. Πλέον προσανατολιζόμαστε στα τέσσερα P: people, planet, purpose, prosperity, χτίζοντας παράλληλα ένα καινούργιο αφήγημα, θέτοντας προτεραιότητες και κανόνες πάνω σε μία νέα οικονομική λογική.» Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι CEOs είναι έτοιμοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, αρκεί να συνειδητοποιήσουν ότι για να γίνει ο κόσμος λειτουργικός θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που οι ίδιοι λειτουργούσαν μέχρι τώρα.

Για την Ευρώπη ο βαθμός δυσκολίας ίσως να είναι μεγαλύτερος αφού πρέπει να ακροβατήσει ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Κίνα. «Θα πρέπει να μάθουμε να εστιάζουμε στα θετικά των παρενεργειών. Κάθε παγκόσμιος κίνδυνος απαιτεί και μία παγκόσμια λύση.

Ερωτηθείς αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρόλο του ανθρώπου στο νέο εργασιακό τοπίο, ο γνωστός Futurist απάντησε πως «ναι μεν οι υπολογιστές και οι μηχανές γίνονται όλο και πιο έξυπνες, όμως ο άνθρωπος θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτά που οι μηχανές δεν μπορούν. Και γι’ αυτό κρίσιμο ρόλο θα παίξουν η φαντασία, η συμπόνια, η ενσυναίσθηση, το story telling, η διαπραγμάτευση, η δημιουργικότητα και η ηθική.

«Συναισθηματική νοημοσύνη». Αυτή είναι η απάντηση. Δυστυχώς δεν έχουμε αρκετό κόσμο έτοιμο για τις δουλειές του μέλλοντος – πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε σωστά – όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θα αποτύχουμε αν ζούμε με την επιτυχία του σήμερα. Επιβάλλεται η υιοθέτηση ενός υβριδικού τρόπου σκέψης, το οποίο  σημαίνει να δρούμε στο σήμερα αλλά να οραματιζόμαστε το αύριο».

Δείτε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Gerd Leonhard ΕΔΩ

Η ανάπτυξη λειτουργεί σε κύκλους

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Jeremy Hunter, Founding Director του Executive MindLeadership Institute, που επιχείρησε μέσα από ερωτήματα να προβληματίσει τους CEOs στο τι σημαίνει να σκεφτόμαστε πλέον όλοι “out of the box”

«Τι άλλαξε μέσα μας από τον Μάρτιο του 2020; Ζούμε σε μία εποχή έντονων αλλαγών και οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι αισθάνονται υπερβολικά στρεσαρισμένοι. Ευτυχώς, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έχουμε περάσει στο συναίσθημα της ελπίδας. Προσαρμοστήκαμε στην αλλαγή και τώρα αναρωτιόμαστε τι άλλο θα συμβεί, αν και είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον, μετά τα όσα ζήσαμε λόγω της πανδημίας. Επιβιώσαμε μεν, ωστόσο, ξέρουμε ότι ο κόσμος άλλαξε άρδην. Η ανάπτυξη λειτουργεί σε κύκλους και δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι άλλους ανθρώπους εάν δεν καταφέρεις να διαχειριστείς πρώτα τον εαυτό σου. Η ηγεσία αξιολογείται από τα αποτελέσματα» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως οι μεταβάσεις που βιώνουν οι κοινωνίες αλλά και οι διοικήσεις των επιχειρήσεων, είναι κατά κύριο λόγο εσωτερικές και ψυχολογικές. Ο Jeremy Hunter εξήγησε γιατί κάθε μετάβαση ξεκινά  με ένα τέλος και πως απαιτείται προσπάθεια προκειμένου να δούμε τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που αναδύονται ακόμη κι αν θρηνούμε για αυτά τα οποία χάσαμε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι η νέα γενιά ηγετών καλείται να μάθει να αισθάνεται άνετα με όλα όσα την κάνουν να νιώθει άβολα και να αναρωτιέται διαρκώς σε τι βαθμό οι διαπιστώσεις που κάνει είναι υπό πίεση ή  ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η νέα πλατφόρμα του Fortune Greece

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα Fortune Greece Network. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απευθύνεται σε executive – bound professionals, High potential employees και entrepreneurs που αποτελούν την επόμενη γενιά ηγετικών στελεχών. Συνδυάζει networking, coaching και mentoring από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς ηγέτες (mindful leaders), best in class δημοσιογραφία και live events που φιλοδοξούν να προσφέρουν ουσιαστικές εμπειρίες και συνέργειες.

O Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα Fortune Greece Network.
O Τάσος Ζάχος, Editor in Chief του Fortune Greece παρουσιάζει τη νέα πλατφόρμα Fortune Greece Network. (network.fortunegreece.com).

Στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας μηνύματα απεύθυναν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, Κυριάκος Σαμπατακάκης.

*Mείνετε συντονισμένοι στο Fortune Greece για περισσότερα βίντεο και ομιλίες από το CEO Initiative Workshop. 

**Aκολουθούν περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση – Credits Σύλβια Διαμαντοπούλου

H παραγωγή του event έγινε από την Artecniko – Multimedia

Δείτε τα highlights του CEO Initiative Workshop στη ΝΕΜΕΑ στο βίντεο που ακολουθεί: