Χάικο Μάας: Προτείνει κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ

Χάικο Μάας: Προτείνει κυρώσεις στις χώρες που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ
epa06978321 German Foreign Minister Heiko Maas speaks next to Irish counterpart Simon Coveney (unseen), during a joint press conference after their meeting in the Foreign Ministry, in Berlin, Germany, 28 August 2018. Maas and Coveney discussed European politics and international issues. EPA/FELIPE TRUEBA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μάας επισήμανε ότι χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ από όση συνεισφέρουν σε αυτήν, κατά συνέπεια η μείωσή της αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό για τις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναστέλλει τη χρηματοδότηση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος χωρών-μελών της που επικυρώνουν νόμους οι οποίοι αντίκεινται σε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθεροτυπία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τοποθετούμενος σε εκπομπή του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, ο Μάας επισήμανε ότι χώρες όπως είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ από όση συνεισφέρουν σε αυτήν, κατά συνέπεια η μείωσή της αποτελεί έναν σημαντικό μοχλό για τις Βρυξέλλες.

«Υπάρχουν βασικοί θεμελιώδεις κανόνες τους οποίους πρέπει να τους σέβονται όλοι», είπε ο Μάας. Για τα μέλη που τους παραβιάζουν, «θα πρέπει να ερευνούμε εάν θα πρέπει να υφίστανται οικονομικές κυρώσεις», συμπλήρωσε.

Το πάγωμα της χρηματοδότησης «είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν» οι κυβερνήσεις που περιορίζουν την ελευθερία του Τύπου, έκρινε.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της αναστολής της συμμετοχής του κόμματος Φίντες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στις τάξεις του, λόγω των ανησυχιών ότι παραβίασε θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ όσον αφορά το κράτος του δικαίου.

Ο Όρμπαν- ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2010- έχει κατηγορηθεί πως προσπαθεί να θέσει υπό τον απόλυτο έλεγχό του τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης, τομείς της οικονομίας, την εκπαίδευση, ακόμη και ιδρύματα επιστημονικής έρευνας.

Η ΕΕ βρίσκεται εξάλλου σε διένεξη με τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας εξαιτίας νομοθετημάτων τα οποία οι επικριτές τους και οι Βρυξέλλες θεωρούν ως υπονομεύουν το κράτος δικαίου και θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες.