«Χάκαρε το Πεντάγωνο»: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προσκαλεί τους χάκερ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάλει στην άκρη 150.000 δολάρια για τους χάκερ, ζητώντας απ’ αυτούς να βρουν ευπάθειες στις ιστοσελίδες του Πενταγώνου.

Χάκερ, ετοιμάστε τα πληκτρολόγιά σας.

Το Πεντάγωνο έχει αρχίσει τις εγγραφές για το πιλοτικό πρόγραμμα επιβράβευσης όσων εντοπίζουν ‘bugs’ στις ιστοσελίδες του. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα πληρώνει όσους βρίσκουν ευπάθειες στις δημόσια προσβάσιμες ιστοσελίδες του.

Πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft και η Facebook – αλλά όχι η Apple – ήδη «τρέχουν» δικά τους προγράμματα επιβράβευσης. Όμως, αυτό είναι το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Αυτή η πρωτοβουλία θα δοκιμάσει την κυβερνοασφάλεια του υπουργείο με τρόπο καινοτόμο αλλά και υπεύθυνο» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ. «Προτρέπω όλους τους χάκερ που θα ήθελαν να ενισχύσουν τις ψηφιακές μας άμυνες να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλούσιο ιστορικό λανσαρίσματος ιστοσελίδων με ‘bugs’, όπως π.χ. η εφιαλτική έναρξη του healthcare.gov. Δίνοντας κίνητρα στους χάκερ να βρουν αδυναμίες του συστήματος προτού αυτές προκαλέσουν μια κρίση, το υπουργείο Άμυνας ευελπιστεί να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα σε αρχικό στάδιο.

Το ποσό που θα δίδεται ανά περίπτωση στους χάκερ δεν έχει γίνει γνωστό, αν και το υπουργείο δήλωσε ότι η συνολική χρηματοδότηση που έχει προβλεφθεί ανέρχεται στα 150.000 δολάρια. Ο διαγωνισμός ξεκινά επισήμως στις 18 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

Για τη διαχείριση του προγράμματος, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στράφηκε στην HackerOne, μια startup που ειδικεύεται σε προγράμματα επιβράβευσης όσων βρίσκουν ‘bug’ η οποία προήλθε από την Facebook. Η εταιρεία «τρέχει» παρεμφερή προγράμματα για την Twitter, την Adobe, την Yahoo και την Uber.