«Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος σε ένα δημοψήφισμα»

«Χαμένος ο ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αποτελέσματος σε ένα δημοψήφισμα»

Ο γνωστός οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν σχολιάζει την εναλλακτική του δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση.

Με άρθρο του στο Bloomberg, ο οικονομικός σύμβουλος της Alianz και επικεφαλής του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη του Μπαράκ Ομπάμα, Ελ Εριάν, εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει χαμένος από οποιοδήποτε αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος.

«Ένα δημοψήφισμα που θα έδειχνε μια ευρεία αποδοχή για τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ θα υποδαύλιζε την ενότητα και την εκλογική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα μπορούσε να ωθήσει (τη χώρα) σε γενικές εκλογές, με πολύ αβέβαιες προοπτικές για το κόμμα. Επίσης, θα επέτρεπε στην Ευρώπη να έχει μια πιο σταθερή διαπραγματευτική στάση σε αυτό που περιέγραψε την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας ως τις “κόκκινες γραμμές” του, και ιδίως στις περικοπές των συντάξεων και των μισθών» αναφέρει.

Ακόμα συμπληρώνει πως «ακόμη και μια απόρριψη των επιβεβλημένων από την ΕΕ μέτρων δεν θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ», καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «αύξηση των εκροών κεφαλαίων, κίνδυνο για bank-run και θα προκαλούσε μεγάλες δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να παρέχει ρευστό μέσω του ELA». Ως επακόλουθο, η χώρα θα βρεθεί πολύ πιο κοντά στην οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση». Τότε, «θα ήταν θέμα χρόνου (και όχι πολύ) μέχρι η Ελλάδα να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη άτακτα και με δαπανηρό τρόπο».

Αναφερόμενος στο γιατί οι Ευρωπαίοι δεν λένε όχι τώρα σε ένα δημοψήφισμα τονίζει:

– Πρώτον, έχοντας αναπτύξει πρόοδο στον περιορισμό και την απομόνωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δείχνει να ανησυχεί λιγότερο για τη δυνητικά αρνητική διάχυση των συνεπειών του πολυετούς δράματος που μπορεί να καταλήξει σε τραγωδία.

– Δεύτερον, η Ευρώπη έχει πλέον λιγότερες αντιστάσεις στην ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, ιδίως αν αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ελληνικής απόφασης, παρά επιβολής από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

– Τρίτον, το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα σπρώξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια κατάσταση από την οποία -όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα- θα βγει χαμένη.

Ο Ελ Εριάν κλείνει την ανάλυσή του υποστηρίζοντας ότι «η ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κρατήσει τον έλεγχο, καθώς εξασφαλίζει χρόνο για να αναγκάσει τους πιστωτές να συμφωνήσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας, για να επαναπροσανατολίσει ορισμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να επιτύχει μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και για να της χορηγηθεί μια μεγάλη ένεση χρηματοδότησης πέραν από αυτής που παρέχεται από την ΕΚΤ».

«Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση θα αντισταθεί», κατά τον αρθρογράφο του Bloomberg, «σε ένα δημοψήφισμα και αντίστοιχα αυτός ο ίδιος λόγος είναι που οι Ευρωπαίοι θα συνεχίσουν να πιέζουν προς μια τέτοια ψηφοφορία».