Χαμηλά εμφανίζονται τα ποσοστά για CDU και CSU σε δημοσκοπήσεις

Χαμηλά εμφανίζονται τα ποσοστά για CDU και CSU σε δημοσκοπήσεις
epa06980393 German Chancellor Angela Merkel (L) and German Minister of Interior, Construction and Homeland Horst Seehofer (R) talk at the beginning of the weekly meeting of the German Federal cabinet at the Chancellery in Berlin, Germany, 29 August 2018. The ministers and the Chancellor are expected to discuss, among others, the draft law on the improvement and stabilization of the statutory pension. EPA/CLEMENS BILAN

Θα συνεργαστούν τελικά με το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα AfD;

Χαμηλά ποσοστά εξακολουθούν να δίνουν οι δημοσκοπήσεις στα δύο χριστιανικά κόμματα, το CDU της Άνγκελα Μέρκελ και το βαυαρικό CSU του Χορστ Ζεεχόφερ. Αν σήμερα διεξάγονταν εκλογές στη Γερμανία τα δύο κόμματα θα συγκέντρωναν, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid, 27%. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που είναι κατά έξι μονάδες χαμηλότερο απ’ το ποσοστό τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν τα δύο κόμματα στα κρατίδια που ψηφίζουν νέα βουλή τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη Βαυαρία, η οποία ψηφίζει την ερχόμενη Κυριακή, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) σημειώνει απώλειες της τάξεως του 10-12% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης, που ψηφίζει σε τρεις εβδομάδες, οι απώλειες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) ξεπερνούν το 9%. Η εξέλιξη αυτή, όπως και η είσοδος περισσοτέρων απ’ ότι στο παρελθόν κομμάτων στα κοινοβούλια, καθιστά δυσκολότερη τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Χ. Ζεεχόφερ αποκλείει το σενάριο για τη συνεργασία με το AfD

Ενόψει αυτής της κατάστασης στελέχη και των δύο χριστιανικών κομμάτων θέτουν θέμα συνεργασίας με το ξενοφοβικό και λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ενώ ως πρόσφατα ακόμη το AfD απέρριπτε μια τέτοια συνεργασία, τώρα ο πρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ εκφράζεται θετικά. Αυτή η στάση προκάλεσε την αντίδραση των ηγεσιών των χριστιανικών κομμάτων.

«Ο κ. Γκάουλαντ μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα υπάρξει συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων με το AfD» δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο στην κυριακάτικη Welt ο πρόεδρος του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ.

Το ίδιο μήνυμα στέλνει και ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είμαι πολύ ξεκάθαρος: όχι με το AfD» δηλώνει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στην Bild. Προηγουμένως, τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ηγετικά στελέχη των CDU και CSU είχαν αποκλείσει μια συνεργασία με τo AfD.