Χαμηλά ο πήχης για τον τζίρο της Μεγάλης Εβδομάδας, παρά το δώρο Πάσχα

Χαμηλά ο πήχης για τον τζίρο της Μεγάλης Εβδομάδας, παρά το δώρο Πάσχα
Ένα διαφορετικό πασχαλινό κουνέλι με χειρουργική μάσκα λόγω της πανδημίας του κορονοϊου από τον πρόεδρο της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β' αντιπρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης Μάριο Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου «Αβέρωφ», που υπηρετεί την τέχνη της ζαχαροπλαστικής από το 1962, Θεσσαλονίκη, Τρίτη 7 Απριλίου 2020 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ακρίβεια κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στο οργανωμένο λιανεμπόριο - Μικρό το καλάθι του καταναλωτή.

Εβδομάδα των Παθών από σήμερα και παραδοσιακά οι προσδοκίες των εμπόρων κορυφώνονται – ενόψει της καταβολής μισθών, συντάξεων και δώρου Πάσχα – ωστόσο οι αυξημένες τιμές των προϊόντων αναδύουν προκλήσεις για το τι θα μπει τελικά στο ταμείο.

Η κίνηση στα σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες για τις προμήθειες του πασχαλινού τραπεζιού, αλλά τα υψηλά κόστη για το μέσο νοικοκυριό συντηρούν χαμηλά τον πήχη για τα έσοδα των αλυσίδων. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για την έκβαση της σεζόν θεωρώντας ότι η πτώση που καταγράφεται στον κλάδο από την αρχή του έτους θα συνεχιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022 στοιχεία της NielsenIQ προσδιόριζαν την πτώση πωλήσεων στον κλάδο στο 1,4%, επίπεδο το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται «υποφερτό» από τους αναλυτές εάν συνεκτιμηθεί η διαχρονική πορεία της αγοράς. Εξάλλου, σε σχέση με το 2019, την εποχή της κανονικότητας, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 10%, ενώ οριακά θετικό είναι το πρόσημο σε σχέση με το 2020, που ήταν η χρονιά που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας.

Πάντως με τον πληθωρισμό στο 8,9% και με τις προβλέψεις να ανεβάζουν τον δείκτη ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό στο επόμενο διάστημα οι ανησυχίες είναι εύλογες. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι στελέχη της αγοράς είναι αντιμέτωπα με δυσκολίες στις σχέσεις τους με προμηθευτές και παραγωγούς, κατάσταση που κλιμακώνεται. Καθώς τα τιμολόγια ανανεώνονται συνεχώς προς τα πάνω οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα είναι συχνά απαγορευτικές. Ως αποτέλεσμα μειώνεται ο όγκος παραγγελιών συγκεκριμένων κωδικών και σε κάποιες περιπτώσεις εξαφανίζονται προϊόντα από το ράφι.

Σε αυτές τις συνθήκες ο ανταγωνισμός οξύνεται καθώς οι καταναλωτές κινηγούν τις καλύτερες τιμές της αγοράς για να διαχειριστούν τις ανάγκες τους σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης έχει επιστρέψει σε άλλες εποχές, πάνω από μια εικοσαετία πίσω. Ειδικά για το Πασχαλινό τραπέζι, έρευνα του ΙΝΚΑ έδειξε ότι θα είναι ακριβότερο φέτος περίπου 35% σε σχέση με πέρυσι. Σε ένα μέσο καλάθι υπολογίζει το κόστος για δέκα κιλά αρνί ×13 ευρώ το κιλό στα 130 ευρώ και για 1-1,5 κιλό κοκορέτσι στα 19,5 ευρώ. Προσθέτει μαρούλι, κρεμμύδι, άνηθο, ντομάτες κ.α. για να καταλήξει σε έναν λογαριασμό 296,95 ευρώ για 6-8 άτομα.

Οι προσδοκίες

Ωστόσο ενόψει Πάσχα και καθώς αυτή την εβδομάδα καταβάλλονται συντάξεις, μισθοί και δώρα του Πάσχα, ο επιχειρηματικός κόσμος περιμένει τόνωση τζίρου, τόσο στα supermarket όσο και στα εμπορικά καταστήματα, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Είναι ενδεικτικό εξάλλου ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους σε εστίαση, ένδυση και δραστηριότητες ψυχαγωγίας για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στα εισοδήματά τους, με επίκεντρο τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη έρευνα της Alco για λογαριασμό της ΓΣΕΕ έδειξε ότι οι καταναλωτές έχουν μειώσει ακόμη και τα έξοδα για φαγητό. Ειδικότερα, το 59% των εργαζομένων δηλώνει ότι η άνοδος των τιμών τους έχει οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής, το 80% έχει περιορίσει τις δαπάνες για ψυχαγωγία ενώ 74% είπε στην έρευνα ότι έχει περιορίσει τις δαπάνες για θέρμανση. Σε αυτές τις συνθήκες το 85% των εργαζομένων περιμένει την αύξηση του κατώτατου μισθού για να βελτιώσει κατά κάποιον τρόπο το επίπεδο διαβίωσή του.