Χαμηλές προσδοκίες από τα νέα μέτρα λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας

Χαμηλές προσδοκίες από τα νέα μέτρα λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας
Áíôëßá êáõóßìùí óå ðñáôÞñéï õãñþí êáõóßìùí óôçí ÁèÞíá, ÔåôÜñôç 8 Éáíïõáñßïõ 2020. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανεβαίνει το budget για επιχορηγήσεις λογαριασμών ρεύματος - Παράθυρο για μειώσεις έμμεσων φόρων.

Με στόχο να περιορίσει την επίπτωση στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ράλι των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ενισχυμένο πακέτο επιχορηγήσεων, αν και την ίδια στιγμή η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια στην αγορά εξανεμίζουν το όποιο όφελος.

Ειδικότερα, το πακέτο επιχορηγήσεων για το κόστος της ενέργειας κατά πληροφορίες θα κυμαίνεται στα 350 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο, με περαιτέρω αύξηση για τον Απρίλιο ξεπερνώντας δηλαδή στο δίμηνο τα 700 εκατ. ευρώ.

Η επιχορήγηση τείνει να προσαρμόζεται στην τάση αύξησης των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά, που κινείται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει επιτείνει την αναστάτωση στην αγορά, η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί τον Μάρτιο. Τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε σε 221,71 ευρώ/MWh έναντι 235 ευρώ/MWh του Ιανουαρίου κι επομένως η επιδότηση κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο τον Μάρτιο οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος βρέθηκαν πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, με τη μέση τιμή να ξεπερνά τα 320 ευρώ/MWh στο πρώτο δεκαήμερο προτρέποντας για πιο γενναία επιδότηση, που μπορεί να φτάσει και τα 50 ευρώ σε μέση μηνιαία βάση για τους οικιακούς καταναλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Επιδοτήσεις αναμένονται και για τις επιχειρήσεις αλλά όπως σημειώνουν επαγγελματίες, πρόκειται για ελάχιστη συμβολή στα αυξημένα κόστη που σε πολλές περιπτώσεις εγείρουν κινδύνους βιωσιμότητας.

Τα αυξημένα λειτουργικά και κόστη παραγωγής οδηγούν σε αυξήσεις τελικών τιμών στα προϊόντα, που περνούν κατά κύματα στα ράφια των αλυσίδων του λιανεμπορίου. Ενδεικτικές είναι και οι προβλέψεις για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού, που δεν αποκλείεται να φτάσει και το 8%, κάτι που παραδέχθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Ρωσία, τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την πιθανότητα περαιτέρω αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Είναι εξάλλου ενδεικτικά και τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. που αναφέρουν ότι σε ένα έτος καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο (78,5%), ηλεκτρισμό (71,4%) και πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%) ενώ σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε βασικά αγαθά.

Εν κατακλείδι, είναι ζητούμενο τι μέρος της επιβάρυνσης θα καλύψουν οι επιχορηγήσεις, τα μέτρα στήριξης και η αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται εμπρός στον υψηλό πληθωρισμό και στο τσουνάμι αυξήσεων στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να ανοίγει η συζήτηση για μείωση των έμμεσων φόρων, υπό προϋποθέσεις, αν και μέρχι πρότινος είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο για μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις στον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ.