Chanel: Η πτώση κερδών, η αναταραχή στην Κίνα και η σκιά των δασμών Τραμπ
- 21/05/2025, 19:01
- SHARE

Η Chanel ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα λειτουργικά της κέρδη για το 2024, σε μια χρονιά κατά την οποία η παγκόσμια αγορά πολυτελών ειδών παλεύει να επανακάμψει από την επιβράδυνση της κατανάλωσης και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 30%, φτάνοντας τα 4,48 δισ. δολάρια, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,3%.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πτώση 7,1% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού — η οποία περιλαμβάνει την Κίνα και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% των συνολικών πωλήσεων της Chanel. Η αρνητική συγκυρία ενισχύθηκε από την αβεβαιότητα που προκαλούν οι αυξημένοι δασμοί που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ, πλήττοντας συνολικά τον κλάδο.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Λίνα Νερ, τόνισε πως η κάμψη ήρθε μετά από μια περίοδο εξαιρετικής ανάπτυξης: «Τα έσοδά μας σχεδόν διπλασιάστηκαν την τελευταία τριετία». Παράλληλα, απέρριψε τις επικρίσεις για τις αυξημένες τιμές, σημειώνοντας ότι τα brands πολυτελείας χρειάζεται να επενδύουν μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, προϊόντα όπως η διάσημη τσάντα flap έχουν ξεπεράσει τα €10.000, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Στις ΗΠΑ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ στην Ευρώπη κινήθηκαν σχεδόν σταθερά (+0,6%). Ο οικονομικός διευθυντής Φιλίπ Μπλοντιό υπογράμμισε την ανάγκη αυστηρότερης παρακολούθησης των εξόδων, επισημαίνοντας ότι «μια εταιρεία του μεγέθους μας οφείλει να προσαρμοστεί».
Η Chanel έχει επενδύσει 1,8 δισ. δολάρια το 2023 σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (+43%), μεταξύ των οποίων και εξαγορές εμβληματικών ακινήτων, ενώ οι δαπάνες για marketing και ενίσχυση του brand έφτασαν τα 2,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν περικοπές 70 θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει και προκλήσεις στο εσωτερικό της, μετά την αποχώρηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Βιρζινί Βιαρντ. Τη θέση της ανέλαβε ο Ματιέ Μπλαζί, με την πρώτη του συλλογή να παρουσιάζεται στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού τον Οκτώβριο. Τέτοιες αλλαγές ενδέχεται να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τις πωλήσεις, καθώς οι καταναλωτές συχνά τηρούν στάση αναμονής.
Εν τω μεταξύ, η Chanel ανακοίνωσε ότι παγώνει προσωρινά τις αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τους νέους δασμούς. Μια πιο συγκρατημένη στάση συγκριτικά με ανταγωνιστές όπως η Hermès και η Cartier.
Την εταιρεία διοικεί ο 76χρονος Αλέν Βερτχάιμερ, παγκόσμιος εκτελεστικός πρόεδρος και συνιδιοκτήτης με τον αδελφό του Ζεράρ. Η καθαρή τους περιουσία αποτιμάται στα 42,3 δισ. δολάρια έκαστος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.