Χάος και συγκρούσεις στη Βενεζουέλα- Νεαρή σκοτώθηκε από σφαίρα σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης

Χάος και συγκρούσεις στη Βενεζουέλα- Νεαρή σκοτώθηκε από σφαίρα σε διαδήλωση της αντιπολίτευσης
epa07387984 Crowds arrive to attend the Venezuela Aid Live concert in Cucuta, Colombia, 22 February 2019. Some 250,000 people are expected to attend the 'Venezuela Aid Live' music event, an event that seeks to raise funds for essential humanitarian aid for Venezuela. EPA/Mauricio Duenas Castaneda
Για καταστροφική επιρροή των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα μιλά ο Λαβρόφ. «Αποσταθεροποιείτε τη χώρα», είπε στον Ρώσο ΥΠΕΞ ο Μαικ Πομπέο.

Ο θάνατος μιας γυναίκας 27 ετών διαπιστώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας) στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε μετά τον τραυματισμό της από σφαίρα στο κεφάλι στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας, γνωστοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία της νεαρής Χουρούμπιθ Ραουσέο», η οποία χτυπήθηκε «από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης», ανέφερε μέσω Twitter το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων στη Βενεζουέλα.

Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας στην Τσακάο, συνοικία του Καράκας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, έκαναν εξάλλου λόγο για 46 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο από σφαίρες.

Η νεαρή τραυματίστηκε θανάσιμα κοντά στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, όταν ξέσπασαν επεισόδια καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να κλείσουν τον δρόμο που εκτείνεται κατά μήκος της στρατιωτικής εγκατάστασης.

Οι διαδηλωτές, αρκετοί με καλυμμένα τα πρόσωπα, άρχισαν να πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ εναντίον ανδρών της μπολιβαριανής εθνικής φρουράς (GNB), ενός σώματος παρόμοιου με τη χωροφυλακή, που είναι αρμόδιο για την επιβολή της τάξης, που αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Έπειτα από πολλές ώρες επεισοδίων, περίπου τριάντα διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα φορτηγάκι και το έστειλαν προς την κατεύθυνση της πύλης της βάσης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ένας από τους διαδηλωτές κατόπιν πυροβόλησε εναντίον στρατιωτικών, που ανταπέδωσαν με πολλές ριπές.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωναν εναντίον του προέδρου Μαδούρο όπως τους προέτρεψε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα χώρες, πρώτες οι ΗΠΑ.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, που κλιμακώνει την προσπάθειά του για να ανατρέψει τον πρόεδρο, κάλεσε να γίνει την 1η Μαΐου η «μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της Βενεζουέλας» για να φύγει ο Μαδούρο από την εξουσία.

Ήταν στην ίδια βάση όπου ο Γκουαϊδό υποστήριξε προχθές Τρίτη ότι εξασφάλισε την υποστήριξη μιας ομάδας στρατιωτικών και κάλεσε τον στρατό να στασιάσει, χωρίς επιτυχία.

Στα εκτεταμένα επεισόδια τα οποία ξέσπασαν την ίδια ημέρα αναφέρθηκαν τουλάχιστον ένας θάνατος και δεκάδες τραυματισμοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Αλληλοκατηγορίες Πομπέο- Λαβρόφ

Για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, που έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» τη Βενεζουέλα και ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για τη Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πομπέο: Παράθυρο για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network. Πρόσθεσε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.